Turvatarvastukset ovat takana ja matkustajat ovat löytäneet hytteihinsä. Royal Caribbean -laivayhtiön Freedom of the Seas -risteilyalus lipuu hiljaa liikkeelle Espanjasta, Barcelonan satamasta.

Yli 40 suomalaismatkustajan ryhmä on aloittamassa ensimmäisen Tjäreborgin järjestämän Pirkka-risteilymatkan Välimerellä. Edessä on viikon risteily loistokkaalla risteilyaluksella ja retkiä satamiin Ranskassa, Italiassa ja Espanjassa.

Mukana on myös suomalainen matkanjohtaja Jessica Virtanen.

MATKA laiva

Freedom of the Seas rakennettiin Aker Yardsin Pernon telakalla Turussa. Se otettiin käyttöön vuonna 2006.

Aluksella on kaikkiaan noin 3 600 matkustajaa, suurin ryhmä on yhdysvaltalaiset. Skandinaviasta saapuneita laivavieraita on noin 500. Miehistön jäseniä on noin 1 300.

KERROKSEN HYTTIEN SIISTEYDESTÄ huolehtiva Lamech Bentick palvelee ystävällisesti aamusta iltaan. Hän muistaa hyttiensä asukkaat nimeltä ja oppii pian tuntemaan heidän tapansa: mihin aikaan sopii tulla siivoamaan tai milloin tarvitaan apua.

Iloinen ja ystävällinen palvelu kuuluu risteilykokemukseen: minne tahansa meneekin, joku on aina valmis auttamaan, vitsailemaan tai vaihtamaan muutaman sanan. Ravintolassa suosikkikahvi osataan tuoda eteen pyytämättä, ja erikoisruokavaliot muistetaan erikseen mainitsematta.

BONJOUR! BUON GIORNO! Matkan aikana piipahdetaan Ranskan Provencessa ja Villefranchessa, Italian Laspeziassa, Civitavecchiassa ja Napolissa.

MATKA barcelona

Ahkerimmat ennättävät nähdä Toulonin, Marseillen, Nizzan, Monacon, Pisan, Rooman ja paljon muuta.

Matka maisema

Rauhallisemman tahtinen lomailija voi kuitenkin viettää enemmän aikaa laivassa ja pyrähtää satamaan vaikka vain hetkeksi.

Matka karkkihylly

Pysähdyspaikoilla voi liikkua omin päin tai valmiilla retkillä. Pirkka-risteilijöille tarjolla on opastettu, suomenkielinen retki Pisaan, Roomaan ja Barcelonaan. Moniin kohteisiin on mahdollista tutustua myös kansainvälisillä opastetuilla retkillä.

– Liikkukaa rohkeasti myös ominpäin ja tutustukaa laivaan ja kohteisiin, Jessica kannustaa Pirkka-matkalaisia.

Rooman retki johdattaa bussikierroksella kaupungin tärkeisiin nähtävyyksiin. Aikaa jää myös keskustan omatoimiseen kiertelyyn ennen paluuta laivalle. Oppaana toimii 25 vuotta Italiassa asunut Silja Tuominen.

MATKA opas tjareborg

"Missään ei ole tällaista länsimaalaisen kulttuurin kerroksellisuutta kuin täällä Roomassa, jossa vuosisadat vierivät silmiemme edessä", hän hehkuttaa.

LAIVALLA KAIKKI ON lähellä ja päivässä ehtii paljon: aamulla vaikka kannen ympäri kulkevalle juoksuradalle ja saunaan. Aamiaisen ja päiväretken jälkeen voi shoppailla ostoskadulla, pulahtaa uimaan, ottaa hieronnan tai kauneushoidon.

MATKA vesiliuku

Liikunnallisesta ohjelmasta pitäville on tarjolla myös esimerkiksi vesipuisto, urheilukenttä, kuntosali, kiipeilyseinä sekä surffisimulaattori Flowrider.

MATKA kiipeilyseina

Muuta ohjelmaa on joka makuun, musavisasta taidehuutokauppoihin.

Korkeatasoisissa esityksissä voi ihailla taikuria, musikaalitähtiä tai nauttia jääshowsta.

Lapsiperheet löytää allasalueelta tai leikkipaikoilta, joissa lastenelokuvista tutut eläinhahmot pistäytyvät silloin tällöin läppäämässä kättä tai halaamassa.

MATKA allas

Teinejä voi miellyttää suuri videopelihuone, pöytätennis ja koripallokentät. Laivaohjelmassa on paljon lapsille ja teineille suunnattua toimintaa. Iltaisin on teinidisko.

KEITTIÖSSÄ ON KUHINAA. Aamiaistarjoilut ovat ohi, ja nyt valmistellaan lounasta ja päivällistä.

MATKA keittio

Aluksella on useita keittiöitä ja kokkejakin yhteensä 247. Ruokaa tilataan laivalle paljon.

Keittiöpäällikkö Samuel Boys arvioi, että risteilyllä kuluu esimerkiksi 20–30 000 leipää ja 50–60 kiloa tomaatteja.

Raaka-aineet lastataan Barcelonassa. Mukana on myös ylimääräistä ruokaa yllättäviä tilanteita varten.

"Kysyn aina kansainväliseltä henkilökunnaltani, mitä he itse syövät. Olen tehnyt tätä työtä jo 23 vuotta, joten tiedän, mikä maistuu kenellekin. Esimerkiksi skandinaavit pitävät tuoreista vihanneksista."

Myös erikoisruokavaliot otetaan huomioon. Esimerkiksi gluteenittoman ruoan valmistukseen on varattu oma paikkansa.

MATKA pihvi

Ruokailu on oleellinen osa risteilykokemusta. Tarjontaa löytyy pikaisesta pizzasta tai voileivästä hienoon illalliseen.

Ruokailut kolmikerroksisessa a la carte -ravintolassa, buffet-ravintolassa sekä monissa kahviloissa sisältyvät matkan hintaan. Välillä voi testata jonkun erikoisravintoloista, joissa aterioista peritään pieni lisämaksu.

Aamiaista tai päivällistä voi tilata myös hyttiin.

Ravintoloissa noudatetaan pukukoodia. Se on päivästä riippuen rento casual tai muodollisempi formal. Shortseissa ei muodollisena iltana pidä ravintolaan ilmestyä, mutta muu siisti pukeutuminen housuasusta iltapukuun käy.

Meksikolaisravintolassa pöytään tuodaan runsaat alkupalat ja herkullinen pääruoka. Ennen kuin jälkiruokaa on edes tilattu, tarjoilija kiikuttaa kuutta sorttia herkkua tarjolle.

"Pidättekö ruoasta? Haluatteko jotain muuta? Onko kaikki hyvin", ystävällinen tarjoilija kysyy aina ohi kulkiessaan ja kutsuu pistäytymään kotimaassaan Intiassa.

Kiinnostuitko? Vuonna 2018 järjestetään uusia Pirkka-risteilyjä. Seuraa Pirkka-lehteä, kerromme matkoista myöhemmin lisää.