K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
Uskomuksia sähköautoilusta: Totta vai tarua?

Uskomuksia sähköautoilusta: Totta vai tarua?

Kodin talous
Miten pitkälle yhdellä latauksella pääsee? Sähköautoiluun linkittyy monenmoisia uskomuksia. Selvitimme, mitkä niistä pitävät paikkansa.

Sähköautoilu on nyt kuuma keskustelun aihe. K-ryhmän Arkibarometri-kyselyyn vastanneista moni suhtautuu sähköautoihin kuitenkin varauksella. Epäilyksiä herättää muun muassa sähköautojen korkea hinta ja se, miten pitkälle yhdellä latauksella oikein pääsee.

Autotuojat ja -teollisuus ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio kertoo, pitävätkö yleiset oletukset sähköautoista paikkansa vai ovatko ne täyttä legendaa.

1. Sähköautot ovat liian kalliita keskituloiselle

Auton akusto on arvokas, joten sähköauton hinta nousee helposti saman automerkin bensa-autoa korkeammaksi. Tämä korostuu alle 40 000 euroa maksavissa autoissa. Pienellä akustolla varustettujen täyssähköautojen, kuten Volkswagen e-up!:in, hinnat lähtevät runsaasta 20 000 eurosta. Täyssähköautojen usein kalliimpaa hankintahintaa kompensoivat valtion 2000 euron hankintatuki ja bensa-autoa edullisemmat käyttökustannukset. Yli 50 000 euron autoissa täyssähköautot voivat olla autoverottomuuden ansiosta jopa bensa-autoa edullisempia.

2. Yksi lataus riittää vain lyhyehköön ajoon

Pienimmät ja edullisimmat täyssähköautot kulkevat yhdellä akun latauksella 100–200 kilometriä. Valmistajien ilmoittamat toimintamatkat perustuvat laboratorio-olosuhteissa tehtyihin testeihin, ja Suomen talviolosuhteissa ne voivat vaihdella suurestikin. Useimmat uudet täyssähköautot yltävät jo 300–500 kilometrin matkaan yhdellä latauksella. Ennakoivalla ja ekologisella ajotavalla kilometrejä saa lisää sähköautoilussakin.

3. Sähköautojen julkisia latauspisteitä on liian vähän

Suurissa kaupungeissa ja Etelä-, Länsi- ja Keski-Suomen pääteiden varsilla julkisia latauspisteitä on jo kohtuullisen hyvin, mutta Pohjois-Suomessa ja pienemmillä teillä verkosto on heikompi. Nykyisellä sähköautomäärällä latauspisteet eivät juuri ruuhkaannu. Sähköautojen yleistyessä latausasemia, ja erityisesti nopeita pikalatauspisteitä, tarvitaan yhä lisää.

4. Sähköautoja ostetaan vain vähän

Viime vuonna 10 prosenttia Suomessa myydyistä uusista autoista oli täyssähköautoja, kun sitä edellisenä vuonna osuus oli 4 prosenttia. Sähköautojen edulliset käyttökustannukset ja dieselin sekä bensiinin korkea hinta kiihdyttänevät edelleen sähköautojenmyyntiä. Sähkön korkeasta hinnasta huolimatta sähköautojen käyttökulut ovat keskimäärin noin 4 euroa 100 kilometrillä.

5. Sähköauton akun lataaminen on hidasta

Peruslatauksella sähköauton akku latautuu noin 6–15 tunnissa. Pitkä latausaika ei haittaa, koska auto latautuu yleensä kotipihalla yön aikana. Julkista pika- tai suurteholatausasemaa käytettäessä akun varaustaso nousee 10:stä 80 prosenttiin 20–60 minuutissa. Lataus on hitainta, kun akku on lähes täynnä tai kylmä.

Lue lisää:

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 117 ) Ei ( 69 )
Niksi-Pirkka
Kukkien hoito-ohjeet tallessa
Kukkien hoito-ohjeet
Unohtuvatko kukkien hoito-ohjeet helposti? Leikkaa ruukun ympärillä olevasta muovista hoito-ohje ja teippaa se muoviruukkuun. Voit unohtaessa kurkata suojaruukun sisään.
0 1 0
Tikkana talvipäivään
Valele jääkylmällä vedellä silmäsi, kasvosi ja niskasi aamupesun yhteydessä. Nappaa edellisenä iltana kylmän terassin naulaan jättämäsi pyyhe. Kuivaa huolellisesti. Olet taatusti pirtsakkana valmis uuteen päivään pikaisen kylmäkäsittelyn jälkeen.
1 0 0
Meikki pois hellävaraisesti
Helppo tapa poistaa vedenkestäväkin meikki on pyyhkäistä se ripsistä ja kasvoista Pirkka lasten puhdistuspyyhkeillä. Ei silmien kirvelyä ja on tehokas ja edullinen tapa.
0 0 0
Erota oma pyyhkeesi muista
Erota oma pyyhkeesi muista
Kylpylöissä asiakkaat tuovat pesutiloihin kymmeniä samanlaisia, valkoisia pyyhkeitä. Vältät oman pyyhkeesi sekoittumisen merkkaamalla sen värillisellä nauhalla. Tähän soveltuu hyvin uusista vaatteista niihin ommellut, talteen ottamasi ripustusnauhat. Kun laitat jokaiselle perheenjäsenelle vielä eri värisen nauhan, pyyhkeet pysyvät hyvin järjestyksessä!
5 2 0
Pääsiäisruohon kylvö helposti
Pääsiäisruohon kylvö
Kun kylvät pääsiäisruohoa niin laita astian pohjalle Pirkka tuorekelmua. Multa kelmun päälle niin, että kelmua ei näy. Saat ruohon helposti pois astiasta pääsiäisen jälkeen. Astia pysyy siistinä eikä ruohon juuret tartu astiaan kiinni.
0 2 0
Appelsiinit syöntijärjestykseen
Säästä banaaneissa olevat tarrat ja laita ne merkiksi appelsiineihin. Eli kun laitat uusia appelsiineja koriin niin merkitse vanhemmat tarroilla, näin tulee syötyä vanhemmat ensin!
5 0 0