Suomen vaativissa sääolosuhteissa pelastuksen liikkujalle tarjoavat vettä ja tuulta pitävät Gore-Tex-vaatteet tai vastaavat, jotka kätkevät sisäänsä mikrohuokoisen kalvon.

Ulkoilijan kengät ja knopit

Saadakseen Gore-Tex-merkin käyttöoikeuden valmistajan on testautettava tuotteensa W.L. Gore & Associatesilla. Markkinoilla on myös muita vesitiiviitä ja hengittäviä materiaaleja. Vastaavaa materiaaliteknologiaa hyödyntävät esimerkiksi Drymax ja Sympatex.

Vedenpitävät kalvojalkineet päihittävät tavallisen kumisaappaan tukevuudessa ja pitävyydessä. Lisäksi tavallinen saapas jättää hien kengän sisään. Gore-Tex ja vastaavat materiaalit hengittävät höyryn ulos.

Hiki ja lika voivat tukkia materiaalin huokosia, joten myös kalvovaatteet on puhdistettava. Tutustu tarkasti hoito-ohjeeseen. Vaatteille riittää usein normaali kone- tai käsipesu 30–40 asteessa. Unohda rumpukuivaus sekä valkaisu- ja huuhteluaineet. Kalvokankaille on omat erikoispesuaineensa. Kuivatus ja tuuletus kuuluvat kalvollisen vaatteen perushoitoon.

Pesun jälkeen kankaan pinnalla oleva kyllästys aktivoidaan lämmön avulla hoitosuositusten mukaisesti. Kyllästys vähenee käytössä ajan mittaan, ja sen voi uusia.

Jos Gore-Tex-vaatteeseen tulee reikä, se on parasta paikata tuotemerkin omalla paikalla.

Muista nämä, aktiiviliikkuja!

Synteettinen kalvo pitää veden ja tuulen loitolla. Samalla se päästää lävitseen kehosta haihtuvaa vesihöyryä. Gore-Tex ja kumppanit sopivat mainiosti kevyesti rasittavaan ulkoliikuntaan ja -harrastuksiin – veneilyyn, golfiin tai rentoon lasketteluun. Päivä ei ole pilalla, vaikka vettä vihmoisi.

Raskaassa hikiliikunnassa kehon tuottama höyry ei pääse välttämättä tarpeeksi nopeasti kalvovaatteen läpi. Tihkusateella riittääkin esimerkiksi joustava ja hengittävä softshell-takki.

Jos nauttii ripeätahtisesta liikunnasta ja haluaa käyttää vaatetta, joka pitää vettä ja tuulta sataprosenttisesti, tarvitaan tuuletusaukot, ”ventilaatiot”. Ne voivat sijaita esimerkiksi kainaloissa ja selässä.

Jalat kastuvat usein syyslenkeillä ja varsinkin maastossa, vaikkei taivaalta juuri sillä hetkellä vettä tulisikaan. Siksi kalvokenkä on aktiiviliikkujan ystävä. Kalvollisiin kenkiin on suunniteltu ilmajärjestelmiä, jotka tehostavat vesihöyryn kulkeutumista ulos jalkineesta.

Jalkaan kannattaa valita villan ja synteettisen materiaalin yhdistelmästä tehdyt sukat. Ne siirtävät kosteuden kalvolle, joka haihduttaa sen pois. Puuvillasukat sitovat kosteutta eivätkä toimi näin kalvokengän kanssa.

Retkeilijä tarvitsee kerroksia

Kalvolliset materiaalit pitävät vettä ja tuulta, mutta vaate itsessään ei ole välttämättä lämmin. Jotta Gore-Tex toimii parhaalla mahdollisella tavalla, tarvitaan muita vaatekertoja ja säähän sopivaa kerrospukeutumista.

Muut vaatteet tulee valita niin, että kosteus siirtyy pois iholta ja edelleen kalvolle, joka haihduttaa hien ulos. Tekniset alusvaatteet ja kerrastot sopivat tarkoitukseen hyvin.

Hyvin istuva ja vedenpitävä kenkä on retkeilijän perusvaruste. Huoletontakin kenkää tarvitsee kuitenkin huoltaa. Puhdista jalkineet käytön jälkeen harjalla tai kostealla rätillä. Muista ottaa pohjallinen ulos ja anna kengän kuivua kunnolla, ei kuitenkaan liian kuumassa.

Gore-Tex-kengille on omat hoitoaineensa. Niitä kannattaa käyttää, jotta jalkine säilyisi hengittävänä.

Jos liikut märässä päivittäin, hanki toinen kenkäpari. Näin varmistat, että jalkineet saavat riittävästi aikaa kuivua.

Asiantuntijana tuotepäällikkö Minna Holst, Amer Sports