1. Muista aikarajoitus

Ilotulitteita saa käyttää uudenvuodenyönä klo 18-02.

Muista, että joillakin paikkakunnilla ilotulitteiden käyttöaikaa on rajoitettu vielä tästäkin. Tiedon rajoituksista saat kuntasi järjestyssäännöistä tai kysymällä paikkakuntasi pelastuslaitokselta tai poliisilta.

2. Säilytä raketit oikein

Säilytä ilotulite poissa alaikäisten ulottuvilta, lukitussa kuivassa ja viileässä paikassa. Ilotulitteita ei saa luovuttaa alle 18-vuotiaille eikä päihtyneille. Virheellisestä tai huolimattomasta käytöstä saattaa aiheutua vammoja tai omaisuusvahinkoja. Aikuinen on aina vastuussa seurauksista.

3. Ota tilasi

Valitse ilotulitteen käyttöpaikka niin, ettei käytöstä aiheudu vaaraa ihmisille, eläimille tai omaisuudelle. Tuotteesta riippuen käyttöpaikka on vähintään 50 metrin päässä rakennuksista. Etäisyys katsojista on vähintään 30 metriä.

Kiinnitä huomiota myös rakettien turvalliseen suuntaamiseen. Vältä aina aiheuttamasta kohtuutonta haittaa metelistä kärsiville lemmikeille ja kotieläimille.

4. Valmistele ajatuksella

Muista lukea ilotulitteiden käyttöohjeet huolellisesti ja käyttää pakollisia suojalaseja myös, jos olet vain katsojana. Tarkasta, että ilotulite ei ole vaurioitunut. Päällyspaperia tai muovia ei tarvitse poistaa.

5. Pohjatyöt ensin

Aseta ilotulitepata maahan tasaiselle alustalle pystyyn. Tue pata hiekalla, lumella tai kivillä. Varmista, että ilotulitteen pohja on tuettuna maata tai alustaa vasten.

Rakettien ampumisessa kannattaa käyttää laukaisutelinettä: maahan työnnettyä putkea tai hyvin tuettua pulloa. Rakettilajitelmien mukana tulee muovinen ammuntaputki, jota kannattaa käyttää.

6. Sytytä raketti

Suorista tulilanka. Sytytä tulilangan uloin pää käsivarsi suorana. Tulilanka palaa noin 5–10 sekuntia. Poistu nopeasti vähintään 30 metrin päähän, selkä ilotulitteelle päin.

Jos ilotulite ei toimi, odota vähintään 10 minuuttia ennen kuin palaat ilotulitteen luo. Älä yritä sytyttää ilotulitetta uudestaan. Palauta toimimaton tai vaurioitunut ilotulite myyjälle.

7. Muista jälkityöt

Siivoa ilotulitteen jäänteet. Jäljelle jääneet ilotulitteen jäänteet ovat pahvia ja punaista savea; ne voidaan hävittää sekajätteen mukana. Älä laita vasta-ammuttua ilotulitetta välittömästi roskikseen, vaan anna sen jäähtyä.

Tukesin sivuilta saat runsaasti lisää ohjeita esimerkiksi ilotulitteiden turvallisesta käytöstä ja säilytyksestä.

Asiantuntijana Harri Carlson, Suomen Ilotulitus Oy ja Tukes eli Turvallisuus- ja kemikaalivirasto.

Luettavaa vuodenvaihteessa