K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
Tuotteen takana: Papua hihassa

Tuotteen takana: Papua hihassa

Henkilöt
Jarmo Lipastin kotilaboratoriossa syntyi mönkään menneen kokeilun kautta vegeuutuus.

”Olin kasvissyöjä jo nuorena ja pohdin elämän suuria kysymyksiä. Lähdin etsimään vastauksia maailmalta. Tein töitä rakennuksilla Hollannissa, peltotöissä Australiassa ja asuin vuosia puun alla Intiassa. Kun palasin Suomeen, oli aika miettiä, mitä alan tehdä.

Nyhtökaura oli juuri lyönyt läpi, ja härkäpavusta puhuttiin paljon. Sain idean vegaanisen hampurilaisravintolan perustamisesta ja aloin kehitellä härkäpapupihviä. Pihvistä tulikin vahingossa rouhetta, joten päätin lähteä kehittelemään tuotetta siihen suuntaan. Rouhe toimii samalla tavalla kuin kasvisjauheliha.

Rouheesta syntyi Pornaisten Palkki -makkara ja Pornaisten Levy -härkäpapumassa, jotka ovat vegaanisia, Arolan luomutilalla kasvatetusta, fermentoidusta härkäpavusta valmistettuja tuotteita. Kehitimme tuotantolaitteiston ja valmistusmenetelmät alusta asti. Minulla ei ollut tähän koulutusta, mutta veljeni biomekaniikan insinööritutkinnosta oli paljon apua. Pikku yksiöni oli varsinainen tuotekehityslaboratorio.

Hankin tietoa myös Luonnonvarakeskukselta ja Helsingin yliopistolta. Sain starttirahaa ja monenlaista sparrausapua eri tahoilta. Suomessa yrittäjälle on hyvä turvaverkko ja matala kynnys aloittaa. Kaikki oli uutta ja innostavaa. Redin K-Supermarket kiinnostui tuotteistamme jo alussa, ja nyt olemme pientuottajana mukana monen K-kaupan valikoimassa.

Suuret ideat syntyvät näköjään vahingossa. Kokeilin myös sitä, miten härkäpavun palkoa voisi käyttää. No, se kokeilu oli vähemmän onnekas ja päättyi vatsanväänteisiin. Nyt kehitteillä on kaikkea uutta. Veljeni ja serkkuni kasvattavat chilejä, joita käytetään härkäpapumakkaran mausteeksi. Meillä on kypsymässä fermentoidusta härkäpavusta valmistettua gluteenitonta salamia ja metvurstia, ja levyihin on tulossa uusia makuja maailmalta.”

Lue lisää:

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 100 ) Ei ( 1 )
Niksi-Pirkka
Ostopäätöksen tueksi
Onko vaikea tehdä ostopäätös esim. uuden paidan tai kattilan kohdalla? Mietit onko ostos liian kallis? Vertaa hintaa tuntipalkkaasi tai yhden päivän käyttörahaan, ja mieti onko ostos sen arvoinen. Helpottaa kummasti!
1 2 0
Avaimet turvaan taaperolta
Avaimet turvaan taaperolta
Varastaako taaperosi eteisen pöydällä olevat avaimet, mutta et halua porata vuokra-asunnon seinään reikää avainkaapille? Ei hätää, virkkaa tai solmi avainkipolle amppeli, jonka voit ripustaa naulakkoon. Avaimet ovat nyt turvassa alle metrin mittaiselta näpistelijältä.
3 5 0
Patakintaat sormia lämmittämään
Jäivätkö tumppusi tai hanskasi kotiin, kun lähdit ulos lastenrattaiden kanssa? Kiinnitä patakintaat narulla rattaiden työntöosaan, niin sormesi ei enää palele.
1 1 0
Helposti juustoraastetta
Saat juustoraastetta kädenkäänteessä, pilko juusto paloiksi ja laita se smoothiekoneeseen. Noin 5 sekunnin pyöritys ja juusto on raastettu.
0 3 0
Kaikki hunaja käyttöön
Kun hunajapurkin laidoilla on vielä hunajaa, kaada hieman lämmintä vettä purkkiin, sulje kansi ja ravista, jotta kaikki hunaja sulaa veteen. Kaada lopuksi hunajavesi teen sekaan. Näin saat kaikki hunajat käytettyä ja purkki on puhdas kierrätystä varten!
0 2 0
Joustavaa sidontaliinaa sukista
Sekajätteeseen muutoin joutuvista rikkoutuneista tai muuten käytöstä poistettavista sukista saa kestävää ja joustavaa sidontanarua esim. köynnösten, omenapuunoksien yms. tukemiseen. Leikkaa sukat varresta alkaen noin 2 cm:n lenkeiksi ja pujottele lenkit yhteen naruksi. Yhdestä nilkkasukasta tulee jo pitkä naru!
0 1 0