K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
Timo Parvela: Saaren ehdoilla

Timo Parvela: Saaren ehdoilla

Henkilöt
"Itselleni merkittävin ekologinen teko on ollut opetella käyttämään fileerausveistä", sanoo kirjailija Timo Parvela.

Minun ekotekoni

”Hommasimme parikymmentä vuotta sitten mökin saaresta keskellä Etelä-Konnevettä. Keskisuomalainen järvi on karu ja puhdasvetinen, ja siellä on pohjoisen lintulajeja, kuten riekkoja. Paikka itsessään herättää tunteen, että sitä haluaa tehdä kaikkensa, jotta se pysyisi luonnonmukaisena ja sellaisena kuin se on.

Emme vie saareen mitään ylimääräistä ja harkitsematonta, ja pyrimme siihen, että kaiken saa siellä kierrätettyä, lajiteltua ja kompostoitua. Juomavesi tulee suoraan järvestä. Hankimme viime kesänä käänteisosmoosilaitteen, joka puhdistaa veden. Harmaat vedet johdetaan suodatettuina maahan. Laite toimii aurinkosähköllä, kuten kaikki muukin saaressa sähköllä toimiva. Hankimme aurinkosähkön mökille jo silloin, kun sen ostimme, ja vasta viime kesänä paneelit piti uusia ensimmäisen kerran.

Itselleni ehkä merkittävin ekologinen teko on ollut opetella käyttämään fileerausveistä. Kun aloitimme mökkeilyn, en tiennyt kalastuksesta mitään. Ensimmäisen ahvensaaliin fileoiminen lähinnä itketti, niin rumaa jälkeä tuli, mutta siitä se sitten lähti. Nyt osaan fileoida arviolta 17 eri kalalajia. Yhdestä kalasta voi käyttää lähes kaiken. Asumme vaimon kanssa mökillä aina kesäkuusta elokuuhun ja syömme luonnonkalaa läpi koko kesän. Järvestä saa ahventen lisäksi muikkuja, siikaa, kuhaa ja taimenta, säläkalaa tulee vähemmän.

Pyrimme tekemään venematkoja mantereelle kauppaan harkitusti ja laitamme pakastimeen hätävararuokaa. Fileerausveitsen käsittelytaito on avartanut ekologista ajatteluani laajemminkin. Se on johtanut siihen, että olemme siirtyneet pääasiassa kala-kasvisruokavalioon myös arkena Kirkkonummen kotonamme.”

Kuka

Timo Parvela, 58, kirjailija.

Mistä tunnetaan?

Kirjoittanut yli 100 kirjaa. Tuorein Ella ja kaverit autiosaarella K-Citymarketeissa.

Tämän opin kantapään kautta...

”Myrskyt saaressa ovat opettaneet, että apua saa kun sitä pyytää. Mantereen väki on raivannut puita ja pelastanut kanootteja.”

Juttu julkaistu Pirkka-lehdessä 8/2022

Lue lisää:

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 8 ) Ei ( 0 )
Niksi-Pirkka
Ostopäätöksen tueksi
Onko vaikea tehdä ostopäätös esim. uuden paidan tai kattilan kohdalla? Mietit onko ostos liian kallis? Vertaa hintaa tuntipalkkaasi tai yhden päivän käyttörahaan, ja mieti onko ostos sen arvoinen. Helpottaa kummasti!
1 2 0
Avaimet turvaan taaperolta
Avaimet turvaan taaperolta
Varastaako taaperosi eteisen pöydällä olevat avaimet, mutta et halua porata vuokra-asunnon seinään reikää avainkaapille? Ei hätää, virkkaa tai solmi avainkipolle amppeli, jonka voit ripustaa naulakkoon. Avaimet ovat nyt turvassa alle metrin mittaiselta näpistelijältä.
3 5 0
Patakintaat sormia lämmittämään
Jäivätkö tumppusi tai hanskasi kotiin, kun lähdit ulos lastenrattaiden kanssa? Kiinnitä patakintaat narulla rattaiden työntöosaan, niin sormesi ei enää palele.
1 1 0
Helposti juustoraastetta
Saat juustoraastetta kädenkäänteessä, pilko juusto paloiksi ja laita se smoothiekoneeseen. Noin 5 sekunnin pyöritys ja juusto on raastettu.
0 3 0
Kaikki hunaja käyttöön
Kun hunajapurkin laidoilla on vielä hunajaa, kaada hieman lämmintä vettä purkkiin, sulje kansi ja ravista, jotta kaikki hunaja sulaa veteen. Kaada lopuksi hunajavesi teen sekaan. Näin saat kaikki hunajat käytettyä ja purkki on puhdas kierrätystä varten!
0 2 0
Joustavaa sidontaliinaa sukista
Sekajätteeseen muutoin joutuvista rikkoutuneista tai muuten käytöstä poistettavista sukista saa kestävää ja joustavaa sidontanarua esim. köynnösten, omenapuunoksien yms. tukemiseen. Leikkaa sukat varresta alkaen noin 2 cm:n lenkeiksi ja pujottele lenkit yhteen naruksi. Yhdestä nilkkasukasta tulee jo pitkä naru!
0 1 0