Lapset ja äidit istuvat joulukuisena torstaina välipalalla Mannerheimin Lastensuojeluliiton perhekahvilassa Onnilassa Keravalla. Puheesta erottuu pääasiassa ukrainan- ja venäjänkielisiä sanoja, sillä paikalla on ukrainalaisäitejä ja heidän lapsiaan. He kuuluvat niiden kymmenientuhansien ukrainalaisten joukkoon, jotka ovat paenneet sotaa Suomeen.

– Ukrainaispakolaisten avuntarve on suuri. Perheet ovat saattaneet elää pitkään hyvin haastavissa oloissa ja kokea traumaattisia asioita. Lähtiessään he eivät saaneet mukaan juuri mitään, MLL:n kehittämispäällikkö Tarja Satuli-Kukkonen kertoo.

K-ryhmä ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto käynnistivät joulukuun alussa kampanjan, jolla kerätään varoja Suomeen saapuneiden ukrainalaisten auttamiseksi. Ukraina-rusettien myynnistä kerätyillä varoilla MLL jakaa ruokalahjakortteja ja tarjoaa ukrainalaisille perheille yhteisöllisiä ruoka- ja kahvitteluhetkiä perhekahviloissa ympäri Suomen.

Lisäksi varoilla tuetaan lasten harrastuksia sekä koulutetaan harrastustoiminnan ohjaajia ja läksykummeja ukrainalaislapsille.

– Haluamme auttaa sotaa paenneita perheitä pääsemään kiinni tavalliseen hyvään arkeen Suomessa, Satuli-Kukkonen sanoo.

– Sinnikkyys ja toivo kasvavat yhteisöissä. Ukraina-rusetista kerätyillä varoilla voimme tarjota perheille mahdollisuuden kuulua yhteisöön, kun oma arki kotimaassa on luhistunut ympäriltä.

Idea tuli suomalaisäidiltä

Ukraina-rusetin idea sai alkunsa viime toukokuussa Espoossa, kun perheenäiti ja toimittaja Ira Hammermann pohti, miten hän voisi osoittaa konkreettisesti tukensa Ukrainalle.

Hammermann oli ystävineen perustamassa ukrainalaispakolaisten avustuskeskusta Espoon Suomenojalle. Hän huomasi kansainvälisessä mediassa vilahtelevia sinikeltaisia rusetteja ja nauhoja, joilla ihmiset ilmaisivat tukeaan Ukrainalle.

Hammermann yritti löytää paikkoja, joista rusetin voisi ostaa. Kun sellaisia ei löytynyt, hän teetti rusetin itse.

– Ostin sinistä ja keltaista silkkinauhaa, menin lähisuutarille ja kerroin toiveeni.

Hammermann uskoi, että rusetilla voisi olla myös laajempaa kysyntää. Sen hankkimisen pitäisi kuitenkin olla mahdollisimman vaivatonta: parasta olisi, jos rusetin voisi ostaa vaikkapa ostosreissulla lähikaupasta. Hammermann otti yhteyttä Keskoon, jossa innostuttiin ajatuksesta.

Mannerheimin Lastensuojeluliitto oli heti mukana kampanjan suunnittelussa.

– Meillä on kattava toimijaverkosto ja vankka vapaaehtoisten joukko, joiden avulla saamme toimitettua avun sitä tarvitseville ukrainalaisille ympäri Suomea, Satuli-Kukkonen sanoo.

Ukraina-rusetti 1800

Hanki omasi K-kaupasta

  • Ukraina-rusetit ovat myynnissä yksinoikeudella K-ruokakaupoissa ja Neste K -liikenneasemilla 30.6.2023 saakka.
  • Rusetin hinta on 5 €. Kesko ja K-kauppiaat eivät ota niiden myynnistä myyntipalkkiota.

Lue lisää: Mll.fi/ukrainarusetti

Pirkka-lehti 1-2/2023