K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
Tätä on juhlaetiketti juuri nyt

Tätä on juhlaetiketti juuri nyt

Ihmissuhteet
Juhlat tulossa! Mitä juhlaetiketti sanoo, kuinka käyttäytyä ja olla hyvä vieras? Häät, rippijuhlat ja ristiäiset, ota koko setti haltuun.

Tässä 5+5 vinkkiä: 5, jotka toimivat joka juhlassa, 5 erityistilaisuuksiin. Tämän jutun luettuasi juhlaetiketti on riittävästi hallussasi. Hyviä kemuja!

1. Onko pukukoodilla väliä?

– Pukukoodilla on edelleen väliä, sanoo tyyli- ja tapakouluttaja Mirva Saukkola.

Pukukoodi on kuitenkin rentoutunut aika paljon viime vuosina. Kukaan ei enää kotoisissa perhejuhlissa paheksu, jos juhlissa miehellä on jalassa siistit, muodikkaat tennarit tai naisella paljaat sääret kesäjuhlissa.

Vaikka juhlapukeutuminen onkin vapaampaa, vieraat kiinnittävät siihen aiempaa enemmän huomiota. Omaa yksilöllisyyttä korostetaan ulkoasun kautta.

– On tilanteen ja juhlan kunnioittamista, että tullaan juhlaan sopivassa asussa. Kaikkiaan pukukoodi on myönteinen juttu. Se antaa lisätyökaluja vieraalle, sillä tiedät, että olet oikein pukeutunut. Et ole liian laitettu tai liian rennosti pukeutunut, kun seuraat juhlan pukukoodia.

2. Millaisissa juhlissa pitää olla muodollinen?

Akateemiset juhlat ovat tiukkoja pukukoodiltaan. Akateemisessa maailmassa on esimerkiksi promootiotilaisuuden vietossa vanhat, pitkät perinteet. Harva haluaa alkaa koetella niitä.

– Toisaalta esimerkiksi Helsingin yliopiston promootiosäännöksissä ei juhlijaa enää edellytetä pukeutumaan sen sukupuolen mukaan, joka on määritetty hänen syntymässään, vaan sen, minkä hän kokee omakseen. Näin kunnioitetaan ihmisen omaa identiteettiä, kertoo Mirva Saukkola.

Hautajaisia puolestaan ei sovi ottaa fashion statementinä.

– Hautajaiset on surutilaisuus, jossa tunteet ovat pinnassa. Siellä ei kannata omaa yksilöllisyyttään julistaa asulla, vaan myötäelää surua kärsivien rinnalla ja itse käydä läpi surun tunnetta.

3. Mikä on riittävän arvokas lahja?

– Esimeriksi lasten syntymäpäiväjuhlissa on liikaa kilpavarustelua. Voisi ajatella, että kiva ajatus on tärkein. Kivat askartelutarpeet ovat huomattavasti symppiksempiä lahjoja kuin hyvin kallis lelu. Niissä kannattaa pitää järki päässä.

Valmistujais- tai häälahjoissa on tärkeää määrittää lahjan antajan ja saajan suhde. Opiskelukavereilta ei nuorina ihmisinä odoteta kauhean kallista lahjaa, kun taas isovanhemmat haluavat usein satsata muistamiseen vähän enemmän.

Häälahjankaan ei ole tarkoitus keikauttaa vieraan budjettia nurin kurin.

Lahjaa valitessa ei kannata miettiä rahallista arvoa. Taloudelliset tilanteet ovat erilaisia.

– Ajatus on tärkein. Itse olen saanut usein läheiseltä kivoja lahjoja, kun hän käy kirpputoreilla ja tuo minulle Kupittaan saven 1950-60 -luvun tuotantoa, josta tykkään. Ne esineet ovat ilahduttaneet pitkän aikaa, ja vaivaahan niiden hankkimiseen on nähty hirveästi.

4. Voinko pitää puheen?

Mirva Saukkola kertoo, että aika usein voi juhlassa pitää puheen, mutta kannattaa odottaa omaa vuoroa. Jos puhetta on pitämässä morsiamen vanhempi tai isovanhempi, ei kannata kiilata pitämään omaansa.

– Juhlan seremoniamestarilta tai isännältä voi kysyä, missä vaiheessa voi sanoa muutaman sanan. Itsellekin on hyvä vähän valmistautua ensin puheeseen.

Nykyään puheet ovat aikaisempaa humoristisempia, niiden ei tarvitse olla haudanvakavia. Huumorin suhteen kannattaa olla jossain määrin säästeliäs ja isot paljastukset vaikkapa hääparista kannattaa jättää tekemättä, jos niiden julkistamisesta ei ole yhdessä sovittu.

5. Lupa julkaista?

– Juhlista on kiva ottaa kuvia muistoksi, mutta ei niitä ehkä kaikkia kannata samana iltana jakaa somessa, sanoo Etiketti- ja Kaikki mitä olet aina halunnut tietää pukeutumisesta -teokset kirjoittanut Mirva Saukkola.

Kannattaa nauttia juhlasta, kun juhlaa vietetään!

Joskus harvoin juhlan isäntä tai emäntä saattaa kieltää kokonaan tapahtuman kuvien julkaisun, mutta kun kieltoa ei ole, käytä omaa harkintaasi ja maalaisjärkeä.

– Aika usein, jos juhlissa otat kuvan itsestäsi ja poikaystävästäsi, voitte julkaista kuvan. Jos kuitenkin otat kuvia puolihuomaamattomasti muista ja laitat ne someen, tägäätkin jopa kuvassa esiintyjät, se voi olla kuvassa esiintyvälle hyvin kiusallista.

Mirva Saukkola kehottaa kunnioittamaan muita vieraita ja heidän yksityisyyttään. Ryhmäkuvasta on hyvä kysyä ennakkoon, saako sen julkaista somessa.

Ja jos yksi ihminen näyttääkin yhteiskuvassa edustavalta, toisella voi olla suu auki ja silmät kiinni tai kuvakulma ei ole se kaikkein imartelevin. Tämä voi olla kuvassa esiintyvälle tietysti negatiivinen yllätys.

6. Rippijuhla ja protujuhlat

Järjestäjän on hyvä miettiä, miten nuoren näkemys otetaan huomioon juhlissa. Hänellä ei välttämättä ole omia visioita, mutta on tärkeää antaa hänen sanoa sanansa siitä, mitä tarjotaan ja keitä kutsutaan.

– Rippi- tai protujuhlat ovat nuoren elämän ensimmäisiä itsenäisiä askeleita. Jollei syntymäpäivää ja ristiäisiä lasketa, ne ovat ekat ehkä hänen ensimmäiset, omat isot juhlansa. Nuori on silloin aina pääroolissa, sanoo Mirva Saukkola.

Joka juhlassa on osattava olla itseään isompi ja kunnioittaa tilaisuutta.

– Prometheus- tai konfirmaatiojuhla edustavat molemmat tiettyä elämänkatsomusta. Vieraan tulee huomioida, että jos hänellä itsellään on hirveän vahvoja vastakkaisia elämänkatsomuksellisia ajatuksia, tässä tilaisuudessa niitä ei kannata sanoa. Näissä juhlissa juhlistetaan nuorta.

7. Ristiäiset ja nimenantotilaisuus

– Kun lapsi saa nimen kasteessa tai nimenantotilaisuudessa, on muistettava kunnioittaa näkemystä ja elämänkatsomusta, joka lapselle on valittu. Jos oma mielipide on jyrkästi toisenlainen, juhlapäivänä sitä ei tuoda julki.

Varsinkin lähimmäisiltä kaikkein arvokkain lahja vauvan juhlissa, on auttaa tilaisuuden järjestämisessä. Vauvan unirytmi saattaa väsyttää tuoreita vanhempia tai arki olla puuduttavaa, ja apukädet ilahduttavat aidosti.

8. Häät

– Perhe on ollut dynaamisessa muutoksessa viime vuosikymmenet, ja on perheitä, joissa on kaksi äitiä tai hääparina onkin kaksi miestä. Kun menet perhejuhliin, sinun pitää kunnioittaa kyseisen perheen valintoja, eikä toitottaa omia visioitasi, muistuttaa Mirva Saukkola.

Uusperhehäissä saattaa tulla odottamattomia tilanteita vastaan. Kun hääpari on varttuneempi ja lapsia on myös edellisistä liitoista, on kaikki hyvä yrittää saada sitoutettua osaksi juhlaa ja kokemaan olonsa tervetulleiksi.

Häät ovat Suomessa koko ajan rennommat ja iloisemmat. Suomalaiset on avioituessaan iäkkäämpiä kuin isoäitien aikaan. Aikuiset hääparit eivät halua perinteiden painolastia, vaan juhlista halutaan omannäköiset.

– En silti häissä haluaisi kokeilla omia tyylirajojani, esimerkiksi pukeutuisi vitivalkoiseen tai pitäisi suruhuntua kasvoilla. Se voi loukata hääparia.

9. Lakkiaiset tai valmistujaiset

Nuoret toivovat usein rahaa lahjaksi, sillä heidän elämäntilanteessaan rahalle on tarvetta. Olisi kiva antaa kuitenkin jotain pysyvämpää, että päivä pysyy mielessä.

Mirva vinkkaa, että ylioppilasjuhlissa tai valmistujaisissa kannattaa antaa samanaikaisesti pieni rahalahjoitus ja vaikka pieni kirja tai valokuva pysyväksi muistoksi lapsuuden ajoilta. Isovanhemmat voivat halutessaan tehdä nuorelle esimerkiksi pienen osakesalkun, josta saa iloa pitkään.

10. Eläkkeelle lähtö

– Eläkkeelläjäämisbileet alkavat olla rentoja ja nuorekkaita. Rokki soi! Ennen vietiin kuntaviiri ja ilmapuntari juhlijalle. Nyt kuntaviiri olisi jo hyvä läppä, Mirva Saukkonen miettii.

Säästöjen puristuksessa eläkkeelle jäämistä juhlistetaan usein lähinnä kakkukahveilla. Mutta mistä olisi luontevaa jutella eläkkeelle lähtijälle?

– Aika moni saattaa jännittää uudessa elämäntilanteessa, miten elämä tulee muuttumaan. Vieraalta on lohdullista todeta, ettei me kadota ja ihana nähdä sua jatkossakin. Samalla on hyvä nostaa esiin työyhteisön varttuneemman jäsenen osaamista ja kunnioittaa hänen tuntojaan.

Lue lisää juhlista

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 11 ) Ei ( 1 )
Niksi
Sukkahousut pelastaa juhlat kuin juhlat
Mustalla kostutetulla sukkahousulla voi hieroa tahrat tummista vaatteista, eikä jää nöyhtää.
7 7 0

Lisää niksejä
Ihmiset
Tyyli
Koti
Hyvinvointi
Niksi-Pirkka
Vessan pikasiivous
Vessan pika siivous
Leikkaa kuluneista vaatteista pieniä rättejä, jotka on kätevä säilöä vessan laatikkoon. Ota iltapesun jälkeen uusi rätti ja pyyhkäise pinnat puhtaiksi. Sen jälkeen voit heittää rätin roskiin. Epidemia-aikana puhtaus on tärkeää.
0 0 0
Nahkahansikkaiden desinfiointi
Nahkahansikkaiden puhdistus ei onnistu pesemällä eikä desinfiointiaineilla. Kokeile sen sijaan kuumentamista esimerkiksi kuuman saunan lauteilla pyyhkeen päällä tai kiertoilmauunissa. Pidä hansikkaita 75 asteen lämmössä folion päällä 15 minuuttia. Tehosta ei voi olla sataprosenttisen varma, mutta tässä ajassa hanskat kuumenevat varmasti. Muista paloturvallisuus.
4 6 0
Silityslaudasta seisomatyöpöytä
Silityslaudasta seisomatyöpöytä
Etätöissä kotona voit tehdä töitä seisten, kun laitat silityslaudan päälle pari lehtikoteloa korokkeeksi ja läppärin niiden päälle. Työniloa!
4 9 0
Tikkari talteen
TIKKARIN SÄILYTYS
Jos et jaksa syödä tikkaria, laita se yllätysmunan muovikoteloon. Tee ensin tikkua varten reikä.
2 3 0
Pomppulinna olohuoneeseen
Jos kotonasi vanha tai ylimääräinen joustinpatja, keikauta se lattialle ja päällystä kivalla kankaalla tai pussilakanalla. Pomppupaikka on valmis! Lapset voivat hyppiä patjalla vaikka välituntien ajan kotikoulupäivinä. Lisää tyynyjä ja muuta rekvisiittaa tarpeen mukaan, jolloin patja toimii myös lukusoppena.
2 3 0
Mämmiruoho
Mämmiruoho
Mämmiroven pohjasta saa kätevän rairuohon alustan. Kaunis, keväinen kuosi on valmiina.
5 9 0