K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
Tätä on juhlaetiketti juuri nyt

Tätä on juhlaetiketti juuri nyt

Ihmissuhteet
Juhlat tulossa! Mitä juhlaetiketti sanoo, kuinka käyttäytyä ja olla hyvä vieras? Häät, rippijuhlat ja ristiäiset, ota koko setti haltuun.

Tässä 5+5 vinkkiä: 5, jotka toimivat joka juhlassa, 5 erityistilaisuuksiin. Tämän jutun luettuasi juhlaetiketti on riittävästi hallussasi. Hyviä kemuja!

1. Onko pukukoodilla väliä?

– Pukukoodilla on edelleen väliä, sanoo tyyli- ja tapakouluttaja Mirva Saukkola.

Pukukoodi on kuitenkin rentoutunut aika paljon viime vuosina. Kukaan ei enää kotoisissa perhejuhlissa paheksu, jos juhlissa miehellä on jalassa siistit, muodikkaat tennarit tai naisella paljaat sääret kesäjuhlissa.

Vaikka juhlapukeutuminen onkin vapaampaa, vieraat kiinnittävät siihen aiempaa enemmän huomiota. Omaa yksilöllisyyttä korostetaan ulkoasun kautta.

– On tilanteen ja juhlan kunnioittamista, että tullaan juhlaan sopivassa asussa. Kaikkiaan pukukoodi on myönteinen juttu. Se antaa lisätyökaluja vieraalle, sillä tiedät, että olet oikein pukeutunut. Et ole liian laitettu tai liian rennosti pukeutunut, kun seuraat juhlan pukukoodia.

2. Millaisissa juhlissa pitää olla muodollinen?

Akateemiset juhlat ovat tiukkoja pukukoodiltaan. Akateemisessa maailmassa on esimerkiksi promootiotilaisuuden vietossa vanhat, pitkät perinteet. Harva haluaa alkaa koetella niitä.

– Toisaalta esimerkiksi Helsingin yliopiston promootiosäännöksissä ei juhlijaa enää edellytetä pukeutumaan sen sukupuolen mukaan, joka on määritetty hänen syntymässään, vaan sen, minkä hän kokee omakseen. Näin kunnioitetaan ihmisen omaa identiteettiä, kertoo Mirva Saukkola.

Hautajaisia puolestaan ei sovi ottaa fashion statementinä.

– Hautajaiset on surutilaisuus, jossa tunteet ovat pinnassa. Siellä ei kannata omaa yksilöllisyyttään julistaa asulla, vaan myötäelää surua kärsivien rinnalla ja itse käydä läpi surun tunnetta.

3. Mikä on riittävän arvokas lahja?

– Esimeriksi lasten syntymäpäiväjuhlissa on liikaa kilpavarustelua. Voisi ajatella, että kiva ajatus on tärkein. Kivat askartelutarpeet ovat huomattavasti symppiksempiä lahjoja kuin hyvin kallis lelu. Niissä kannattaa pitää järki päässä.

Valmistujais- tai häälahjoissa on tärkeää määrittää lahjan antajan ja saajan suhde. Opiskelukavereilta ei nuorina ihmisinä odoteta kauhean kallista lahjaa, kun taas isovanhemmat haluavat usein satsata muistamiseen vähän enemmän.

Häälahjankaan ei ole tarkoitus keikauttaa vieraan budjettia nurin kurin.

Lahjaa valitessa ei kannata miettiä rahallista arvoa. Taloudelliset tilanteet ovat erilaisia.

– Ajatus on tärkein. Itse olen saanut usein läheiseltä kivoja lahjoja, kun hän käy kirpputoreilla ja tuo minulle Kupittaan saven 1950-60 -luvun tuotantoa, josta tykkään. Ne esineet ovat ilahduttaneet pitkän aikaa, ja vaivaahan niiden hankkimiseen on nähty hirveästi.

4. Voinko pitää puheen?

Mirva Saukkola kertoo, että aika usein voi juhlassa pitää puheen, mutta kannattaa odottaa omaa vuoroa. Jos puhetta on pitämässä morsiamen vanhempi tai isovanhempi, ei kannata kiilata pitämään omaansa.

– Juhlan seremoniamestarilta tai isännältä voi kysyä, missä vaiheessa voi sanoa muutaman sanan. Itsellekin on hyvä vähän valmistautua ensin puheeseen.

Nykyään puheet ovat aikaisempaa humoristisempia, niiden ei tarvitse olla haudanvakavia. Huumorin suhteen kannattaa olla jossain määrin säästeliäs ja isot paljastukset vaikkapa hääparista kannattaa jättää tekemättä, jos niiden julkistamisesta ei ole yhdessä sovittu.

5. Lupa julkaista?

– Juhlista on kiva ottaa kuvia muistoksi, mutta ei niitä ehkä kaikkia kannata samana iltana jakaa somessa, sanoo Etiketti- ja Kaikki mitä olet aina halunnut tietää pukeutumisesta -teokset kirjoittanut Mirva Saukkola.

Kannattaa nauttia juhlasta, kun juhlaa vietetään!

Joskus harvoin juhlan isäntä tai emäntä saattaa kieltää kokonaan tapahtuman kuvien julkaisun, mutta kun kieltoa ei ole, käytä omaa harkintaasi ja maalaisjärkeä.

– Aika usein, jos juhlissa otat kuvan itsestäsi ja poikaystävästäsi, voitte julkaista kuvan. Jos kuitenkin otat kuvia puolihuomaamattomasti muista ja laitat ne someen, tägäätkin jopa kuvassa esiintyjät, se voi olla kuvassa esiintyvälle hyvin kiusallista.

Mirva Saukkola kehottaa kunnioittamaan muita vieraita ja heidän yksityisyyttään. Ryhmäkuvasta on hyvä kysyä ennakkoon, saako sen julkaista somessa.

Ja jos yksi ihminen näyttääkin yhteiskuvassa edustavalta, toisella voi olla suu auki ja silmät kiinni tai kuvakulma ei ole se kaikkein imartelevin. Tämä voi olla kuvassa esiintyvälle tietysti negatiivinen yllätys.

6. Rippijuhla ja protujuhlat

Järjestäjän on hyvä miettiä, miten nuoren näkemys otetaan huomioon juhlissa. Hänellä ei välttämättä ole omia visioita, mutta on tärkeää antaa hänen sanoa sanansa siitä, mitä tarjotaan ja keitä kutsutaan.

– Rippi- tai protujuhlat ovat nuoren elämän ensimmäisiä itsenäisiä askeleita. Jollei syntymäpäivää ja ristiäisiä lasketa, ne ovat ekat ehkä hänen ensimmäiset, omat isot juhlansa. Nuori on silloin aina pääroolissa, sanoo Mirva Saukkola.

Joka juhlassa on osattava olla itseään isompi ja kunnioittaa tilaisuutta.

– Prometheus- tai konfirmaatiojuhla edustavat molemmat tiettyä elämänkatsomusta. Vieraan tulee huomioida, että jos hänellä itsellään on hirveän vahvoja vastakkaisia elämänkatsomuksellisia ajatuksia, tässä tilaisuudessa niitä ei kannata sanoa. Näissä juhlissa juhlistetaan nuorta.

7. Ristiäiset ja nimenantotilaisuus

– Kun lapsi saa nimen kasteessa tai nimenantotilaisuudessa, on muistettava kunnioittaa näkemystä ja elämänkatsomusta, joka lapselle on valittu. Jos oma mielipide on jyrkästi toisenlainen, juhlapäivänä sitä ei tuoda julki.

Varsinkin lähimmäisiltä kaikkein arvokkain lahja vauvan juhlissa, on auttaa tilaisuuden järjestämisessä. Vauvan unirytmi saattaa väsyttää tuoreita vanhempia tai arki olla puuduttavaa, ja apukädet ilahduttavat aidosti.

8. Häät

– Perhe on ollut dynaamisessa muutoksessa viime vuosikymmenet, ja on perheitä, joissa on kaksi äitiä tai hääparina onkin kaksi miestä. Kun menet perhejuhliin, sinun pitää kunnioittaa kyseisen perheen valintoja, eikä toitottaa omia visioitasi, muistuttaa Mirva Saukkola.

Uusperhehäissä saattaa tulla odottamattomia tilanteita vastaan. Kun hääpari on varttuneempi ja lapsia on myös edellisistä liitoista, on kaikki hyvä yrittää saada sitoutettua osaksi juhlaa ja kokemaan olonsa tervetulleiksi.

Häät ovat Suomessa koko ajan rennommat ja iloisemmat. Suomalaiset on avioituessaan iäkkäämpiä kuin isoäitien aikaan. Aikuiset hääparit eivät halua perinteiden painolastia, vaan juhlista halutaan omannäköiset.

– En silti häissä haluaisi kokeilla omia tyylirajojani, esimerkiksi pukeutuisi vitivalkoiseen tai pitäisi suruhuntua kasvoilla. Se voi loukata hääparia.

9. Lakkiaiset tai valmistujaiset

Nuoret toivovat usein rahaa lahjaksi, sillä heidän elämäntilanteessaan rahalle on tarvetta. Olisi kiva antaa kuitenkin jotain pysyvämpää, että päivä pysyy mielessä.

Mirva vinkkaa, että ylioppilasjuhlissa tai valmistujaisissa kannattaa antaa samanaikaisesti pieni rahalahjoitus ja vaikka pieni kirja tai valokuva pysyväksi muistoksi lapsuuden ajoilta. Isovanhemmat voivat halutessaan tehdä nuorelle esimerkiksi pienen osakesalkun, josta saa iloa pitkään.

10. Eläkkeelle lähtö

– Eläkkeelläjäämisbileet alkavat olla rentoja ja nuorekkaita. Rokki soi! Ennen vietiin kuntaviiri ja ilmapuntari juhlijalle. Nyt kuntaviiri olisi jo hyvä läppä, Mirva Saukkonen miettii.

Säästöjen puristuksessa eläkkeelle jäämistä juhlistetaan usein lähinnä kakkukahveilla. Mutta mistä olisi luontevaa jutella eläkkeelle lähtijälle?

– Aika moni saattaa jännittää uudessa elämäntilanteessa, miten elämä tulee muuttumaan. Vieraalta on lohdullista todeta, ettei me kadota ja ihana nähdä sua jatkossakin. Samalla on hyvä nostaa esiin työyhteisön varttuneemman jäsenen osaamista ja kunnioittaa hänen tuntojaan.

Lue lisää juhlista

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 8 ) Ei ( 0 )
Niksi
Sukkahousut pelastaa juhlat kuin juhlat
Mustalla kostutetulla sukkahousulla voi hieroa tahrat tummista vaatteista, eikä jää nöyhtää.
7 6 0

Lisää niksejä
Ihmiset
Tyyli
Koti
Hyvinvointi
Niksi-Pirkka
Etkö jaksa puhelimessa höpöttäjää?
Aloita joka puhelu sanomalla "mun akku loppuu just", niin voit lopettaa puhelun aina, kun kyllästyt.
1 2 0
Kylmälaukku arkikäyttöön
Kesällä ruoka pitää saada nopeasti jäähdytettyä, jolloin laitan ruoan kylmälaukkuun kylmäkallejen kera. Vetoketju kiinni, eikä aikaakaan, kun ruoan voi siirtää jääkaappiin jäähtyneenä.
0 0 0
Viherkasveille kivennäisvettä
Meillä juodaan kivennäisvesiä ja usein pullon pohjalle jää vettä. Kastelen kukat sillä ja ainakin viherkasvit ovat tykänneet. Kasvit ovat reheviä ja kasvavat hyvin.
0 0 0
Ampiaiskarkotin virkkamatta silmukkaakaan
Ampiaiskarkoitin virkkamatta silmukkaakaan
Jos virkkuukoukku putoaa lattianrakoon, onnistuu valepesän tekeminen virkkaamattakin. Paperisen valepesän voi tehdä liimaamalla sanomalehtisuikaleita ilmapallon päälle, tai kierittämällä lankaa vaikka tennispallon ympärille. Saman asian ajaa myös sanomalehdestä rypistelty pallo.
0 0 0
Esitysvaatteista logot piiloon
Tyttärelläni oli kevätesitys, johon piti olla täysin mustat vaatteet. Käytössä oli mustat valkoisella tuotelogolla oleva urheilutrikoot. Sen sijaan, että olisimme marssineet kauppaan vaateostoksille, käytin mustaa kineesioteippiä peittämään logon housun lahkeesta ja vyötäröltä. Vaikka tyttäreni harrastaa sirkustaidetta köydellä kieppuen, teippaukset pysyivät hyvin, eikä väliaikainen paikkaus näkynyt lainkaan.
0 1 0
Lapsen SOS-tiedot hoitajalle
Lapsen SOS tiedot
Kirjoita lapsen SOS-tiedot paperille ja laita ne esimerkiksi lääkekaapin oveen sinitarralla. Näin vieraammallakin hoitajalla on nopeasti riittävät tiedot, jos sattuu hätätilanne.
0 0 0