Renkaat kuntoon

Tarkista renkaat. Uusien renkaiden turvallinen maksimi-ikä on noin kuusi vuotta. Renkaiden urasyvyys pitäisi olla vähintään kolme millimetriä, mutta Autoliitto suosittelee viittä millimetriä.

Tutki aika ajoin renkaiden pintakuviot ja tarkista, ettei niissä ole viiltoja, naarmuja tai muita vaurioita ja että nastarenkaissa on riittävästi nastoja jäljellä.

Lisää painetta. Rengaspaineet on hyvä tarkistaa vähintään muutaman kerran ajokauden aikana. Oman autosi suosituspaineet voit tarkistaa auton ohjekirjasta.

Pidä auto puhtaana

Auton säännöllinen pesu ja vahaus helpottavat lumenpoistoa ja auttavat pitämään maalipinnan naarmuttomana autoa harjatessa. Lue lisää auton puhdistuksesta:

Ikkunoiden pitää olla puhtaat sisältä ja ulkoa. Sisäpinnoille kertyy helposti likakalvo, joka lisää ikkunoiden huurtumista pakkasella ja kostealla säällä.

Tarkista valot

Jos toinen ajovalo palaa loppuun, vaihda silti molemmat kerralla parina, jolloin ne kestävät suurin piirtein saman ajan.

Huolla autoa

Kun ammattilainen huoltaa auton säännöllisesti, riski tien päälle jättävästä viasta on pienempi. Esimerkiksi akun kuntoa on vaikea itse selvittää, mutta se tarkistetaan huollossa. Jos auto tuntuu käynnistyvän pakkasilla huonosti, uusi akku voi olla tarpeen. Myös käynnistyskaapelit ovat hyvä lisävaruste autoon.

Tankkaa oikein

Dieseliä käyttävän pitää muistaa tankata talvilaatua ennen ensipakkasten tuloa.

Aja maltilla

Varautuminen ja rauhallinen ajaminen korostuvat talvella, kun ajetaan vaativammissa olosuhteissa ja usein myös reiteillä, jotka eivät ole itselle arkisen tuttuja.

Pakkaa oikein

Älä sullo autoa täyteen. Onnettomuudessa auton sisällä lentävät tavarat ovat todella vaarallisia.

Jos takaluukku on täynnä, suksiboksi voi auttaa. Pakkaa raskaat esineet takaselkänojan alaosan paikkeille, ei ikkunarajalle. Takapenkin yllä olevalla tasolla kuljetettavat tavarat voi eristää lisävarusteena myytävällä väliverholla.

Esilämmitä auto pakkasella

Auton moottorin esilämmittäminen on tärkeää erityisesti kovalla pakkasella, sillä auton kylmäkäynnistys ei helli moottoria. Lisäksi esilämmitys säästää myös hieman polttoainetta.

Riittävä lämmitysaika sähköisellä lämmittimellä on noin pari tuntia ja polttoainetoimisella 30 minuuttia.

Lämmitin kannattaa ottaa käyttöön, kun lämpötila on alle +5. Lämpimässä autossa on mukavampaa, eikä laseja tarvitse ehkä raapata lainkaan.

Jos käytät autossa polttoainetoimista lämmitintä, suuntaa raitisilmasuuttimet sivulaseihin ja tuulilasiin. Jalkatilaan suunnattuna ne eivät tuo toivottua tulosta. Sama pätee myös erilliseen sisätilalämmittimeen.

Nosta pyyhkijänsulat irti ikkunoista aina pakkasella ja lumisateella. Ne kuluvat huomattavasti vähemmän, kun ne eivät jäädy kiinni ikkunaan.

Välineet kuntoon

Kunnollinen jääraappa on pakkasella tarpeen erityisesti, jos autoa ei ole mahdollista esilämmittää. Pitkävartisella raapalla yletyt kaikkialle myös isoissa autoissa.

Poista lumet myös konepelliltä sekä auton katolta ja muista, että rekisterikilven tulee olla luettavissa. Jos auto on puhdistettu huolimattomasti, poliisi voi muistaa sinua huomautuksella tai jopa rikesakolla.

Toimi näin vaaratilanteessa

Jos matka katkeaa, huolehdi turvallisuudesta. Laita hätävilkut päälle, vie varoituskolmio tien varteen ja yritä siirtää auto tien sivuun. Varaudu etukäteen siihen, että tiedät, minne otat yhteyttä, jos auto hajoaa.

Varaa tarvittavat puhelinnumerot kännykkään ja paperille hansikaslokeroon. Mitä pidempi matka ja enemmän pakkasta, sitä tärkeämpää on varata mukaan lämmintä vaatetta.

Älypuhelimen gps-koordinaattia käyttävä 112 Suomi -sovellus on hyvä silloin, kun ajelet vieraammilla seuduilla. Mahdollisessa onnettomuudessa mobiilisovellus välittää sijaintitiedot automaattisesti hätäkeskukseen.

Voit myös itse tarkistaa koordinaatit sovelluksesta ja kertoa ne hätäkeskuspäivystäjälle tai hinausliikkeelle. Mitä vieraammat seudut, pidempi matka ja enemmän pakkasta, sitä tärkeämpi on varata mukaan myös riittävästi lämmintä vaatetta. Varmistu myös siitä, että puhelimessa on aina riittävästi akkua jäljellä.

Asiantuntijat: markkinointi- ja tuoteryhmä­päällikkö Jon Höckerstedt, Volkswagen; ketjujohtaja Mikko Paukkonen, Neste K ja ryhmäpäällikkö Teemu Sarjovaara, Neste