K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
Syksy saapuu puutarhaan

Syksy saapuu puutarhaan

Piha
Nyt on aika valmistella piha ja puutarha kevään kasvukautta varten. Näillä vinkeillä pääset alkuun!
  1. Syksyllä on aika muokata kasvimaa. Uusi kasvimaa muokataan vanhaa perusteellisemmin ja syvemmältä, jotta maa kuohkeutuu ja kasvit pystyvät kasvamaan paremmin kuin liian tiiviissä maassa. Samalla poistetaan näkyvät rikkakasvit juurineen. Valmiiksi kuohkeiden maalajien kasvimaille riittää kevyempi muokkaus. Savipitoiset maat kannattaa kääntää syksyllä.

  2. Useimmat monivuotiset kasvit istutetaan ja nurmikko perustetaan syksyllä, jolloin ne saavat varaslähdön kevään kasvuun. Keväällä kukkivat kukkasipulit, kuten tulppaanit, narsissit, krookukset ja helmihyasintit, istutetaan niin ikään syksyllä. Ilmankosteus ja vesisateet helpottavat syysistutuksien hoitoa.

  3. Uuden kukkapenkin perustaminen monivuotisille kukille eli perennoille riippuu maalajista ja istutettavista. Kukkapenkin kasvualustaa voi tarpeen mukaan parantaa lisäämällä hiekkaa, puutarhamultaa ja eloperäistä kompostia ilmavuutta tuomaan. Ennen perennojen istutusta kasvualusta muokataan hyvin, ja siitä poistetaan monivuotiset rikkakasvit juurineen sekä lisätään maahan perennoille sopivaa lannoitetta. Perennojen jakamista ei kannata jättää kovin myöhään syksyyn, jotta kasvit ennättävät juurtua hyvin ennen talvea.

  4. Jäniksiltä ja rusakoilta on suojattava ainakin hedelmäpuut, pensasmustikat ja atsaleat. Suojaaminen onnistuu riittävän korkeilla metalliverkoilla. Puiden ja pensaiden rungot suojataan peltomyyriltä rungonsuojilla maanrajasta ylöspäin. Hyöty- ja koristekasvit suojataan peuroilta aidoilla tai riittävän korkeilla verkoilla.

  5. Kompostoi syksyn lehdet, naatit, ruohosilppu ja muu puutarhajäte omassa puutarhassa käytettäväksi mullaksi. Puutarhajätteen kompostointi onnistuu vaikka kasalla, mutta kompostorissa maatuminen on nopeampaa. Puutarha-jätteelle riittää eristämätön kompostori.

Katteellista puuhaa

Pirkka9 Puutarha2

Puut, pensaat ja kukkapenkit kaipaavat syksyllä lannoitusta. Muista myös lehtikate, se estää veden haihtumista maaperästä ja rikkakasvien kasvua.

Plastex Eko -puutarhakannu 10 l, 5,95 €, Ecopots Amsterdam -ruukku 10,5 cm, 5,95 €, ruukussa Kekkilä Plus+ syyslannoite 20 l, 29,95 €, Fiskarsin valkoinen kuokka 8,95 €, Cello-värikate 45 l, 9,95 €, Suojaruukku Elna 14 cm, 5,95 €, istutuslapio 3-osaisesta Fxa -istutustyökalusetistä 5,95 € ja Fxa-käsihara 3,95 €, Ecopots Amsterdam -ruukku 17 cm, 11,90 €, Fiskars P57 -oksasakset 29,95 € ja Nokia Verso matalavartinen pihakenkä 35 €, K-Rauta.

Biojätteet mullaksi

Pirkka9 Puutarha kompostorit Pikakompostori Biolan 220 Eco on lämpöeristetty ja soveltuu keittiöjätteen ympärivuotiseen kompostointiin, 479 €, K-Rauta. Kekkilän kotikompostori 230 l on tilava lämpökompostori biojätteiden ja puutarhajätteiden ympärivuotiseen kompostointiin, 439 €, K-Rauta. Kekkilä pihakompostori 250 l soveltuu kaiken maatuvan jätteen kompostointiin sekä käymäläjätteen jälkikompostointiin, 169 €, K-Rauta.

Asiantuntija Outi Lehto, K-Rauta

Juttu julkaistu Pirkka-lehdessä 9/2022

Lue lisää:

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 13 ) Ei ( 0 )
Niksi-Pirkka
Kukkien hoito-ohjeet tallessa
Kukkien hoito-ohjeet
Unohtuvatko kukkien hoito-ohjeet helposti? Leikkaa ruukun ympärillä olevasta muovista hoito-ohje ja teippaa se muoviruukkuun. Voit unohtaessa kurkata suojaruukun sisään.
0 0 0
Tikkana talvipäivään
Valele jääkylmällä vedellä silmäsi, kasvosi ja niskasi aamupesun yhteydessä. Nappaa edellisenä iltana kylmän terassin naulaan jättämäsi pyyhe. Kuivaa huolellisesti. Olet taatusti pirtsakkana valmis uuteen päivään pikaisen kylmäkäsittelyn jälkeen.
0 0 0
Meikki pois hellävaraisesti
Helppo tapa poistaa vedenkestäväkin meikki on pyyhkäistä se ripsistä ja kasvoista Pirkka lasten puhdistuspyyhkeillä. Ei silmien kirvelyä ja on tehokas ja edullinen tapa.
0 0 0
Erota oma pyyhkeesi muista
Erota oma pyyhkeesi muista
Kylpylöissä asiakkaat tuovat pesutiloihin kymmeniä samanlaisia, valkoisia pyyhkeitä. Vältät oman pyyhkeesi sekoittumisen merkkaamalla sen värillisellä nauhalla. Tähän soveltuu hyvin uusista vaatteista niihin ommellut, talteen ottamasi ripustusnauhat. Kun laitat jokaiselle perheenjäsenelle vielä eri värisen nauhan, pyyhkeet pysyvät hyvin järjestyksessä!
2 0 0
Pääsiäisruohon kylvö helposti
Pääsiäisruohon kylvö
Kun kylvät pääsiäisruohoa niin laita astian pohjalle Pirkka tuorekelmua. Multa kelmun päälle niin, että kelmua ei näy. Saat ruohon helposti pois astiasta pääsiäisen jälkeen. Astia pysyy siistinä eikä ruohon juuret tartu astiaan kiinni.
0 0 0
Appelsiinit syöntijärjestykseen
Säästä banaaneissa olevat tarrat ja laita ne merkiksi appelsiineihin. Eli kun laitat uusia appelsiineja koriin niin merkitse vanhemmat tarroilla, näin tulee syötyä vanhemmat ensin!
2 0 0