– SOTIEN JÄLKEEN tämä maa rakennettiin työnteon kautta, ei unelmoiden. On itse tartuttava elämästä kiinni, sanoo Aira Samulin, ikoninen suomalainen tanssiopettaja ja yrittäjä.
Hän on kymmenen vuotta itsenäistä Suomea nuorempi ja tuttu jokaiselle suomalaiselle. Airan oma elämäntarina sivuaa monella tapaa osa Suomen historiaa. Aira syntyi vuonna 1927 rajan taakse Hyrsylän mutkan alueelle. Sodan syttyessä perhe joutui lähtemään kotoaan evakkoon. Jatkosodan syttyessä Airasta tuli sotaorpo kun perheen isä kaatui rintamalla. Perhe majoittui sukulaisten luokse Helsinkiin ja siellä nuori Aira koki Helsingin suurpommitukset. Vanhimpana lapsena Airasta tuli nuorena perheen huoltaja.
– Minä ja perheeni, me kaikki evakot ja silloin eläneet olemme kokeneet rajan pelon, sodan kauhun ja julmuuden. Suomessa oli kymmeniä tuhansia sotaleskiä ja sotaorpoja sekä raskaana olevia sodan jälkeen, ei meitä kaikkia pystytty mitenkään auttamaan.
– Tiedän millä uhreilla tämän maan vapaus on saatu. Toivon, että nuorempi sukupolvi ymmärtää tämän ja arvostaa tätä ihanaa, vapaata ja itsenäistä Suomea, Samulin, 90, sanoo kaupunkikodissaan Helsingissä.
Sota muutti monen elämän, myös Airan. Kun teini-ikä ja nuoruus menivät sodassa, Aira astui ikätovereidensa lailla aikaisin, usein liian aikaisin, aikuisten maailmaan.
– Lapsena pitää unelmoida, sitten jätetään unelmat ja tartutaan elämästä kiinni. Kun ihminen tekee töitä, hän kyllä löytää tavoitteensa.
Vuonna 1954 mannekiinikuningattareksi valittu Aira perusti myöhemmin tanssikoulun sekä mannekiinikoulun ja järjesti näytöksiä ja kiertueita ympäri Suomea.
– Kuuntelen omaa sisäistä ääntäni, mitä muutakaan. Teen vain sitä mitä osaan paremmin kuin muut. Muut tehkööt ne muut asiat, yrittäjä ja Suomen Leijonan ritarin kunniamerkin saanut Samulin kertoo ja nauraa herskyvästi päälle.
Neljännen polven ”ylämummo” tekee yhä töitä ja kiertää muun muassa Suomessa puhumassa yrittäjyydestä ja elämästään. Hän ihastuttaa avoimuudellaan ja ikinuoruudellaan eri-ikäisiä ihmisiä joka puolella maata.
– Me suomalaiset olemme rehellinen ja isänmaallinen kansa. Kokemuksemme ovat opettaneet arvostamaan vapautta.
Aira kuvattiin juhlapukeutumista esittelevään juttuun Senaatintorilla, jota ympäröivät lukuisat arvorakennukset, kuten Helsingin Tuomiokirkko ja Valtioneuvoston linna.
– SUOMESSA NAISET ovat tasa-arvoisia. Munlaiselle itsenäiselle nuorelle naiselle se on tärkeetä, kertoo Tuuli, laulaja ja artisti, jolla on YouTube-kanavallaan yli 50 000 seuraajaa ympäri maailmaa.
Lukiota käyvä Tuuli, 18, arvostaa myös koulutusmahdollisuuksia ja tietotekniikan tasoa.
– Suomessa on hyvät koulutusmahdollisuudet kaikille ja tietotekniikka on maailman huippua. Sosiaalisen median edelläkävijänä mulle on tärkeää, että kaikki toimii.
Tuuli tuli julkisuuteen jo 13-vuotiaana ja julkaisi tuolloin ensimmäisen levynsä.
– Nyt kun laulan englanninkielisiä covereita YouTubessa, olen pystynyt tuomaan laulutaitoani esille eri tavalla kuin ennen.
Tuuli arvostaa kovasti YouTube -yhteisön avoimuutta ja sosiaalisuutta.
– Mulla on se käsitys ja kokemus, että musamaailmassa ei liioin tueta tai kannusteta muita, mutta tubettajien joukossa on sellaista yhteisöllistä lämpöä ja tukea.
Kielteiseen julkisuuteen Tuuli suhtautuu realistisesti.
– Tekeepä mitä tahansa, ei voi aina miellyttää kaikkia. Tiedän itse mitä teen ja missä olen hyvä. Olen ylpeä siitä mitä teen. Sellaista voisi olla enemmänkin Suomessa: me ei oikein osata kehua tai ottaa kehuja vastaan.
Musiikin tekeminen on Tuulille sekä harrastus että työ lukion ohella. Kotimaalleen hän on kiitollinen monesta.
– Suomi on turvallinen maa. Täällä on hyvä asua ja elää. Ja puhdas luonto on hieno asia.
Ulkomaalaisille kavereilleen Tuuli esittelee mielellään suomalaista talvea.
– Itse ajan talvella moottorikelkalla, joka on ihan mun lempparijuttu. Niin ja sauna! Mökillä on kiva mennä saunaan ja sieltä suoraan järveen uimaan. Parasta!
Tuuli kuvattiin juhlapukeutumista esittelevään juttuun arkkitehti Eliel Saarisen 1900-luvun alussa suunnitteleman Helsingin päärautatieaseman luona.
Aira ja Tuuli esittelevät lisää tämän juhlakauden pukeutumista Suomelle historiallisesti tärkeissä paikoissa.