Suomen kieltä opiskeleva Sita Salminen, 24, on uuden elämänvaiheen edessä. Rovaniemellä syntynyt ja Ouluun yliopisto-opintoihin vuonna 2012 muuttanut Sita on juuri siirtänyt elämänsä Helsinkiin.

Muuton herättämiä mietteitä jakaa Sitan kanssa iso yhteisö. Hän on supersuosittu tubettaja YouTubessa, jossa hänen kanavallaan on yli 80 000 seuraajaa. Tubettaminen alkoi harrastuksena, mutta on nykyään Sitan kokopäivätyö muuton jälkeenkin. Työ kulkee matkassa kaikkialle minne kamera ja nettiyhteyskin.

Ennen kuin tubettaminen muuttui ammatiksi, Sita rahoitti opintojaan osa-aikaisena myyjänä vaatekaupassa ja mobiilisovelluksen somevastaavana. Viime vuonna videot veivät mukanaan, ja Sita päätti panostaa niihin.

– Tällä hetkellä tulen toimeen tekemällä videoita. Saan palkkioita kaupallisista yhteistöistä, YouTube-tähtiä luotsaavan Töttöröön riveissä työskentelevä Sita kertoo.

– Olen käynyt töissä 15-vuotiaasta lähtien. Asuessani vanhempieni luona käytin rahaa huolettomammin. Omilleni muuton jälkeen olen pitänyt kunnia-asiana pärjätä tienesteilläni. Toisinaan mietin, mitä ruokaa laittaisin muutamalla eurolla, ja välillä taas on varaa miettiä lentolippua. Olen oppinut elämään hyvinkin niukasti silloin, kun tuloja ei juuri ole.

– Työn ja opintojen yhdistäminen sopii minulle tällä hetkellä. Välillä tuntuu hieman haikealta muistella päivittäistä opiskelua, mutta nyt pystyn rahoittamaan elämääni paremmin. Minun ei tarvitse suorittaa opintoja ulkoa määrätyssä tahdissa saadakseni opintopisteitä kasaan tukien suhteen riittävästi.

Sitan tienesteistä eniten kuluu asumiseen ja ruokaan. Ruokakaupassa hän suosii usein samoja, tuttuja tuotteita ja syö suurimmaksi osaksi kasvisruokaa.

– Kasviksia meillä kuluu paljon. Käytän tuoreita ja pakastevihanneksia, ja olen todella tarkka siitä, että kaikki ostettu menee myös käyttöön. Inhoan ruoan heittämistä pois!

Välillä, kun taloudellinen tilanne on parempi, Sita kokeilee uusia terveystuotteita tai panostaa erikoisuuksiin.

– Voin kokeilla vegaanijäätelöä tai ostaa raakasuklaata, joka normaalisti tuntuisi liian kalliilta. Valikoiman laajenemista on kiva tukea ostamalla niitä välillä tilanteen salliessa.

Helsinkiin muutto tarjoaa uusia mahdollisuuksia myös ostosten tekoon. Sita miettii uteliaana esimerkiksi ruoan ostamista verkkokaupasta.

– Toisaalta tykkään myös siitä, kun käymme poikaystävän kanssa kaupassa. Siinä on semmoinen perhemäinen tunnelma – paitsi jos menemme nälkäisenä! Silloin on lämminhenkisyys kaukana, Sita Salminen nauraa.

K-Plussa on käynnistänyt uuden kanta-asiakkuuden opiskelijoille. Edulla halutaan kannustaa korkeakouluopiskelijoita tekemään vastuullisia valintoja. Opiskelijan K-Plussalaiset saavat 5 prosentin ostohyvityksen, jos ovat ostaneet kuukauden aikana ruokaa yli 75 eurolla.

Sita Salminen kokeilee tänä syksynä Opiskelijan K-Plussalaisen arkea.