K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
Sähköisempi suhde autoiluun

Sähköisempi suhde autoiluun

Kodin talous
Täyssähköauto työsuhdeautona on valtion tuen ansiosta nyt monien ulottuvilla. Miten edullisesti sähköauton voi saada?

– Hiljainen, mukava ajaa, ympäristöystävällinen – ja taloudellisesti järkevä valinta. Näin kuopiolainen Jussi Kilpeläinen listaa täyssähköautonsa parhaita puolia. Hän hankki Volkswagen ID.3:n ensimmäiseksi työsuhdeautokseen syksyllä 2020. Valtion tuki laskee nyt täyssähköauton verotusarvoa 170 eurolla kuukaudessa riippumatta auton hinnasta.

Kaikki eivät saa työsuhdeautoa, mutta se ei myöskään ole vain huippupalkkaisten etuoikeus. Pieni täyssähköauto tulee edulliseksi: Volkswagen e-upin verotusarvo käyttöedulla on pienimmillään 245 euroa kuussa. Käytännössä verotusarvo tarkoittaa monille työsuhdeautoilijoille summaa, jonka he maksavat autosta palkassaan kuukausittain.

Autopolitiikka kuitenkin vaihtelee yrityksittäin. Palkasta voidaan vähentää myös verovähennyskelpoinen auton leasing-vuokra, joka vaikuttaa autoilijan maksamaan kokonaissummaan. Auton verotusarvon suuruuteen vaikuttavat auton hinta ja rekisteröintivuosi sekä autoedun muoto.

Käyttöedulla ajava työntekijä maksaa itse polttoaine- tai latauskustannukset, vapaa autoetu kattaa kaikki kulut. – Minulla on käyttöetu ja verotusarvoni on nyt 470 euroa kuukaudessa. Se on laskettu vuotuisen 20 000 ajokilometrin mukaan, Kilpeläinen kertoo. Kun Kilpeläisellä kului polttomoottoriauton bensiiniin aiemmin 150 euroa kuussa, sähköauton latauskulut ovat nyt 50 euroa. Sähköauton lataaminen työpaikalla ja julkisissa latauspisteissä on verovapaata vuoteen 2025 asti.

– Lataus onnistuu työpaikallani ja omakotitaloni pihassa. Lisäksi käyttämäni K-Citymarketin parkkipaikalla on laturi. Sähköautojen verotuen tavoite on maksimoida liikenteen päästövähennykset Suomessa. Samalla sähköautokanta laajenee pikkuhiljaa. Kun työsuhdeautoiksi otetut täyssähköautot poistuvat muutaman vuoden päästä leasing-käytöstä, ne siirtyvät käytettyjen autojen markkinoille.

Lue lisää sähköautoilusta:

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 99 ) Ei ( 25 )
Niksi-Pirkka
Ostopäätöksen tueksi
Onko vaikea tehdä ostopäätös esim. uuden paidan tai kattilan kohdalla? Mietit onko ostos liian kallis? Vertaa hintaa tuntipalkkaasi tai yhden päivän käyttörahaan, ja mieti onko ostos sen arvoinen. Helpottaa kummasti!
1 2 0
Avaimet turvaan taaperolta
Avaimet turvaan taaperolta
Varastaako taaperosi eteisen pöydällä olevat avaimet, mutta et halua porata vuokra-asunnon seinään reikää avainkaapille? Ei hätää, virkkaa tai solmi avainkipolle amppeli, jonka voit ripustaa naulakkoon. Avaimet ovat nyt turvassa alle metrin mittaiselta näpistelijältä.
3 5 0
Patakintaat sormia lämmittämään
Jäivätkö tumppusi tai hanskasi kotiin, kun lähdit ulos lastenrattaiden kanssa? Kiinnitä patakintaat narulla rattaiden työntöosaan, niin sormesi ei enää palele.
1 1 0
Helposti juustoraastetta
Saat juustoraastetta kädenkäänteessä, pilko juusto paloiksi ja laita se smoothiekoneeseen. Noin 5 sekunnin pyöritys ja juusto on raastettu.
0 3 0
Kaikki hunaja käyttöön
Kun hunajapurkin laidoilla on vielä hunajaa, kaada hieman lämmintä vettä purkkiin, sulje kansi ja ravista, jotta kaikki hunaja sulaa veteen. Kaada lopuksi hunajavesi teen sekaan. Näin saat kaikki hunajat käytettyä ja purkki on puhdas kierrätystä varten!
0 2 0
Joustavaa sidontaliinaa sukista
Sekajätteeseen muutoin joutuvista rikkoutuneista tai muuten käytöstä poistettavista sukista saa kestävää ja joustavaa sidontanarua esim. köynnösten, omenapuunoksien yms. tukemiseen. Leikkaa sukat varresta alkaen noin 2 cm:n lenkeiksi ja pujottele lenkit yhteen naruksi. Yhdestä nilkkasukasta tulee jo pitkä naru!
0 1 0