K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
Säästöjä sähkönkäyttöön

Säästöjä sähkönkäyttöön

Kodin talous
Vanhan kerrostalon ja uuden pientalon sähkökulut pienenevät remontoimalla ja rakentamalla fiksusti.

Paneelit ennen putkiremonttia

Kuinka alentaa 1920-luvulla rakennetun kerrostalon juoksevia kuluja ja tehdä samalla ekologisesti kestäviä ratkaisuja? Tätä pohtivat Helsingin Kalliossa sijaitsevan asunto-osakeyhtiön osakkaat muutama vuosi sitten.

Tiedossa oli, että vanhan talon miljoonia euroja maksava putkisaneeraus olisi väistämättä edessä vuoden 2024 aikoihin, ja se nostaisi asuntokohtaisia vastikkeita.

− Teimme energiatutkimuksen, jossa selvitettiin, mitä taloyhtiössä on jo tehty energian säästämiseksi ja mitä voisimme vielä tehdä. Kävimme läpi ulkoseinät, ylä- ja alapohjat, ikkunat, ovet, ilmanvaihdon ja patteriverkoston, kertoo taloyhtiön hallituksen jäsen Esa Ranne.

PI1121 energiamuodot Esa Ranne

Patteriventtiilit oli jo uusittu termostaattisiksi ja yläpohjien eristeet laitettu kuntoon. Yksi merkittävä energiansäästöremontti olisi vielä ikkunoiden vaihtaminen kolmilasisiksi ja samalla myös liiketilojen ovien ja ikkunoiden uusiminen.

Tässä yhteydessä taloyhtiössä päätettiin investoida myös aurinkopaneeleihin ja asennuttaa ne ikkunaremontin yhteydessä. Tulevan putkiremontin yhteydessä korjataan myös talon painovoimainen ilmanvaihtojärjestelmä.

− Olemme laskeneet, että ikkunoiden uusiminen tuo taloyhtiölle jatkossa 15 prosentin säästöt lämmityskustannuksissa ja aurinkopaneelien avulla saamme 20 prosentin säästön sähkökustannuksissa, Ranne kertoo. Aurinkopaneelit asennetaan taloyhtiöön vuoden 2022 aikana. Tavoite on, että mahdollinen ylijäävä energia syötetään yleiseen verkkoon.

− Energiansäästöinvestoinnit parantavat myös talon arvoa ja brändiä, sillä ympäristöystävällisiä ratkaisuja arvostetaan, Esa Ranne sanoo.

Ilmastolempeää pientaloasumista

Paraatipaikalla Lohjan Hiidensalmessa sijaitsee kolmen paritalon asunto-osuuskunta Ormax Aurinko Hiidenkoti. Kohtuuhintaista asumista pilotoivan Hiidenkodin jokaisesta kuudesta 75 neliön kolmiosta avautuu olohuoneesta ja terassilta esteetön näkymä Lohjanjärvelle.

− Taloissa on mahdollista hyödyntää uusiutuvaa aurinkoenergiaa, mikä on ollut suositus kaikissa Lohjan asuntomessujen kohteissa, kertoo Heikki Vuorenpää, Asuntomessujen operatiivinen johtaja.

Hiidenkodin kaikkien kolmen paritalon katolle on asennettu 56 aurinkopaneelia. Aurinkopaneelit on integroitu kattotiileihin. Tämä tekee laattamaisten tiilien ja paneelien eron lähes huomaamattomaksi.

− Integroitujen paneelien etu on myös se, ettei lumi pakkaudu niihin talvisin, sanoo Vuorenpää. Katolla tuotettu aurinkoenergia jaetaan tasapuolisesti paritalossa olevien asuntojen kesken, mikä vähentää ostosähkön tarvetta.

PI1121 energiamuodot Heikki Vuorenpaa

Aurinkokaton tuottaman energian voi käyttää esimerkiksi sähkölaitteisiin, käyttöveden lämmitykseen tai sähköauton lataukseen. Taloissa on poistoilmalämpöpumppu, joka ottaa lämmitysenergiaa talosta poistettavasta ilmasta ilmanvaihtoputkiston kautta.

Pumppu siirtää lämmön tarpeen mukaan tuloilmaan, lämpimään käyttöveteen tai vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Vuorenpää sanoo, että kyseessäon energiankäytön osalta perusasuntoa huomattavasti kehittyneempi koti.

− Pientalojen rakentaminen on kehittynyt valtavasti ekologisemmaksi viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Lue lisää:

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 8 ) Ei ( 10 )
Niksi-Pirkka
Turvallisuus pimeässä
Turvallisuus pimeässä
Kun käyt kävelylenkillä ja käytät kävelysauvoja, laita niihin valot. Näin näyt pimeässä.
0 1 0
Kuivatussuoja oven päälle
Jos kuivatat lakanat ja pyyhkeet ovien päällä, suojaa oven yläosa kosteusvaurioilta vahakankaisella pöytäliinapalalla. Vahakangasliinoja metrimittatavarana myyvissä liikkeissä jää liinarullista jäljelle usein jämäpaloja, joista voit valita itsellesi mieleiset ja samalla estää niiden joutumisen hävikkiin.
0 0 0
Pyykitelineestä kukkakepiksi
Pyykitelineestä kukkakepiksi
Ärsyttääkö pyykiteliteitten katkeavat pinnat? Ota ne uusiokäyttöön ja taivuta viherkasvien tukikepeiksi, jotka uppoavat multaan kätevästi ja häviävät huomaamattomiksi isojen lehtien sekaan.
0 0 0
Terveellinen jäätelö
Terveellinen jäätelö
Saat hyvän jäätelön tekemällä sen banaanista ja esim. marjoista. Marjojen tilalla voit käyttää mandariinia, ananasta, persikkaa yms. Pilko banaani ja laita palat pariksi tunniksi pakkaseen. Ota sitten banaanit ja marjat pakkasesta ja surauta sauvasekoittimella mössöksi. Tulee terveellistä ja tosi hyvää jäätelöä ilman turhia sokereita.
0 1 0
Pölyt ja rasva pois silmälaseista
Pölyt ja rasvat pois silmälaseista
Hammasväliharjalla voi putsata näppärästi silmälasit. Etenkin nenätyynyihin kertyy helposti likaa.
0 0 0
Henkari avuksi kutomiseen
Kutominen
Tämä halpa apuväline löytynee joka kodista! Ei mene langat enää sekasin 😊.
0 1 0