Aloitin mallin työt 14-vuotiaana ja työskentelin alalla 15 vuotta. Asuin Pariisissa, Milanossa, Barcelonassa, New Yorkissa ja San Franciscossa. Mallin työ oli antoisaa, mutta se ei koskaan ollut varsinainen unelmani.

Siinä maailmassa unelmat olivat seuraavia työtilaisuuksia. Heti, kun tavoitin jotakin, haaveilin jo seuraavasta. Tällainen unelmien tavoittelu, hedonistinen asenne, jossa täytyy jatkuvasti tähdätä jonkin ulkoisesti määräytyvän tavoitteen toteutumiseen, ei tee onnelliseksi.

Tiedetään, että ihminen haluaa aina jopa 30 prosenttia enemmän kuin mitä hänellä on nyt. Tarve ei tyydyty koskaan, jos onnellisuus ei kumpua sisältä päin. Siksi pidän eudaimonisen onnen ajatuksesta eli siitä, että onnellisuus syntyy intohimosta ja yhteyksistä toisiin, oman itsen ulkopuolelle ulottuvasta tarkoituksen tunteesta. Tutkimustenkin mukaan näihin asioihin keskittyvät ihmiset tuntevat itsensä onnellisemmiksi.

Suurin este unelmien toteuttamisessa voi olla se, ettei oikein tiedä, mitä haluaa ja kuka on.

Ajattelemme helposti, että ennen kuin uskaltaa lähteä kokeilemaan, on oltava varma täydellisestä onnistumisesta.

Itse uskon, että itseluottamus syntyy vain tekemällä ja onnistumalla. Aluksi riittää, että yksi ihminen kiinnostuu siitä, mitä teet. Niin kävi minullekin. Kun sain yhä enemmän positiivista palautetta kirjoittamisestani, uskaltauduin ajattelemaan isommin ja tekemään enemmän.

Pian koittavaan kesälomaan latautuu helposti paljon odotuksia. Vapaalla, irti arjen aikatauluista on otollista aikaa miettiä, mikä olisi minulle paras tulevaisuuden suunta. Millaisessa ympäristössä haluaisin toimia ja miten?

Teen toisinaan kirjoitusharjoituksia, ja suosittelen niitä muillekin. Unelmia pohtiessaan voi esimerkiksi kirjoittaa 20 minuutin ajan siitä, millaista elämä on vuoden, kolmen tai viiden vuoden kuluttua, kun kaikki on mennyt suunnitelmien mukaan.

Se, että kirjoittaa unelmistaan niin kuin ne olisivat jo totta, auttaa tosi paljon niiden toteutumisessa ja tuo elämään iloa ja intoa.

Parisuhteessa kannattaa välillä unelmoida yhdessä puolison kanssa. Silloin voi esimerkiksi miettiä, mitkä ovat meidän yhteiset unelmamme ja mitä kohti haluamme olla menossa tulevaisuudessa. Nykyään ympärillämme on jatkuvasti niin paljon mahdollisuuksia, että niihin ei ehkä osaa tarttua, jos ei tee siitä tietoisempaa.

Yhden loman aikana ei voi toteuttaa kaikkia unelmiaan. Siksi kannattaakin erottaa unelmat ja tavoitteet toisistaan.

Tavoitteet ovat unelmia, joilla on päämäärä.

Kannatan todella isoja unelmia, mutta hyvin pieniin palasiin pilkottuja tavoitteita. Silloin onnistumisen tunne on mahdollista ja motivaatio pysyy yllä. Lyhyenkin loman aikana ehtii tehdä sen kaikkein pienimmän asian, joka vie kohti tavoitetta.

Unelmien toteutumisen tiellä on aina iso joukko harha-askelia, erehdyksiä, jopa kriisejä. Minusta ne ovat tarpeellisia. Ne pakottavat meitä muuttamaan tilannetta, olemaan herkillä ympäristön suhteen ja ennen kaikkea kuuntelemaan itseämmme.

Ajattelen omassa elämässäni startup-yrittäjän tapaan: erilaisia juttuja voi kokeilla, pilotoida ja katsoa, mikä idea lähtee vetämään. Liian pitkäksi aikaa ei pidä jäädä huonon tilanteen vangiksi.

Unelmista puhuttaessa syntyy helposti harhakuva, että tavoitellaan pysyvää ja täydellistä onnea tai että pitäisi olla aina mielettömän hyvä meininki.

Rosa Nenonen 2 ihmiset henkilöt

Itse toivon, että osaisimme ajatella edes neutraalisti. Negatiivinen vinouma on helposti juurtuva ajatusmalli, jossa huomaamme helpommin ikävät asiat ja näemme negatiiviset viestit vahvempina. Se herättää ahdistusta ja tekee vaikeaksi nähdä, mitä elämässä oikeasti tapahtuu. Siksi minusta on tärkeää kiinnittää huomiota siihen, miten suhtaudun asioihin.

Elämässä on aina mahdollista valita positiivinen asenne.

Hyvän elämän akatemia Pilots Helsinki on toteutuneista unelmistani toistaiseksi suurin. Pyrimme auttamaan ihmisiä ja ohjaamaan yrityksiä hyödyntämään täydemmin potentiaaliaan. Voimme esimerkiksi yhdessä asiakkaan kanssa opetella tunnistamaan ja hyödyntämään yksiöiden erilaisia vahvuuksia tai oppia tunnistamaan rajoittavat ajattelumallimme.

Sain idean akatemian perustamisesta opiskellessani positiivista psykologiaa New Yorkissa Yhdysvalloissa. Tunsin, että oppimastani oli paljon hyötyä omassa haastavassa elämäntilanteessani, mutta samaan aikaan tiesin, että siitä olisi paljon annettavaa myös muille.

Muutettuani Suomeen perustin aiheen tiimoilta blogin, jonka suosio vahvisti uskoani siihen, että ihmiset janoavat tietoa hyvinvoinnista. Puoli vuotta sitten Hyvän elämän akatemia Pilots Helsinki alkoi pitää kursseja ja työpajoja. Kiitos siitä kuuluu lukemattomille ihmisille, jotka loivat uskoa ja kannustivat eteenpäin.

Elämässä uutta kohti meneminen voi pelottaa, ja muutokset ovat usein kivuliaita. Näitä tunteita ei kannata säikähtää liikaa, vaan mennä kohti. On hyvä muistaa, että muutoksen kriisi on ohimenevä ja sen jälkeen on tulossa parempaa.”