Helppo ja turvallinen pakettimatka

Pakettimatka on stressitön tapa matkustaa. Matkapaketti tarjoaa valmiiksi suunnitellun loman.

Kun ostat matkanjärjestäjän kautta pakettimatkan, hintaan sisältyvät suorat tilauslennot matkakohteeseen sekä majoitus. Voit siis itse keskittyä lomailuun, matkanjärjestäjä hoitaa kaikki matkajärjestelyt puolestasi.

Pakettimatkoissa tarjontaa on paljon, joten voit valita hyvin omannäköisesi matkan.

Kohteita on helppo vertailla, ja matkan hintatiedot ovat selkeästi esillä. Koko matkan voi valita yhdeltä istumalta vaivattomasti.

Suomalaisen matkanjärjestäjän kanssa kielimuuri ei ole esteenä, ja uusiin paikkoihin on turvallista tutustua.

 1. Matkanjärjestäjä kantaa vastuun siitä, että ostamasi palvelut toteutuvat ja että matkakohteesi on turvallinen.
 2. Valmiilla pakettimatkalla on usein tarjolla monia erityyppisiä hotellihuoneita eri tarpeisiin ja makuihin. Matkanjärjestäjä tuntee kohteet hyvin, ja usein hotelleista on nähtävillä etukäteen esimerkiksi pohjapiirustus sekä sijainti kartalla.
 3. Saat etukäteen tietoa matkasta ja majoituksesta esimerkiksi matkanjärjestäjältä kysymällä.
 4. Matkaoppaat ovat tavoitettavissasi koko matkan ajan, ja voit kysyä heiltä neuvoa kaikissa matkaan liittyvissä asioissa. Oppaat auttavat myös esimerkiksi auton vuokraamisessa, muissa matkajärjestelyissä ja antavat lisätietoa matkakohteesta.
 5. Oppaat ovat apuna myös esimerkiksi rikoksen tai onnettomuuden sattuessa.
 6. Pakettimatkalla voit varata etukäteen esimerkiksi paikat lentokoneessa, tarvittavat syöttötuolit ja muut tarvikkeet.
 7. Pakettimatkaan voit liittää myös haluamasi palvelut kuten kuljetukset, retket, lastenkerhot, harrastusmahdollisuudet tai vaikka all inclusive -paketin, joka sisältää kaikki ruokailut hotellilla matkan aikana.

Matkailu juttuun

Joustava omatoimimatka

Omatoimimatka on suosittu valinta esimerkiksi kaupunkilomalle tai eksoottisiin kohteisiin matkaavilla.

Omatoimimatkan etuna on joustavuus. Omatoimimatkalla lento on yleensä reittilento, jolloin voit itse suunnitella matkan oman mielesi mukaan. Voit siis itse päättää esimerkiksi siitä, milloin haluat matkustaa, mihin aikaan lennät, haluatko välilaskuja ja kuinka kauan lomailet.

Reittilennoilla tehtävät matkat ovat aina omatoimimatkoja ilman opaspalveluja. Myös pelkkiin hotellivarauksiin ei liity opaspalveluja.

Omatoimisia lentomatkoja on kahdenlaisia: matkoja, joissa samalta matkanjärjestäjältä on varattu sekä reittilento että hotelli sekä matkoja, joissa ne on hankittu erikseen.

Ensimmäisessä tapauksessa kyseessä on valmismatka, jos matka kestää yli kaksi vuorokautta. Valmismatka tarkoittaa sitä, että matkalla sovelletaan valmismatkalakia ja -matkaehtoja.

 1. Valmismatkalla matkanjärjestäjä vastaa siitä, että matkakohteet ovat turvallisia. Matkanjärjestäjä ei järjestä matkoja kohteisiin, joihin ulkoministeriö ei suosittele matkustamista.
 2. Yllättävissä tilanteissa matkanjärjestäjä toimii ripeästi. Tämä tuo turvaa ja takaa sen, että matkustajia informoidaan poikkeustilanteista.
 3. Valmismatkalla matkanjärjestäjä on asettanut vakuudet kaikista valmismatkoista Kuluttujavirastolle, joten asiakkaiden rahat ovat turvassa.
 4. Jos varaat erikseen lennot tai hotellit, olet omatoimimatkalla, johon ei sovelleta yleisiä valmismatkaehtoja. Tällöin joudut huolehtimaan asioistasi itse. Esimerkiksi myöhästynyt tai peruuntunut reittilento on lentoyhtiön vastuulla, ja voit hakea korvauksia suoraan lentoyhtiöltä. Korvaukset eivät välttämättä kata menetettyä jatkolentoa, ylimääräistä hotelliyöpymistä, taksimatkoja tai puhelinkuluja, joten sinun kannattaa hankkia kattava matkavakuutus.
 5. Jos varaat omatoimimatkan matkanjärjestäjän kautta, saat yhteyden matkanjärjestäjään matkan aikana puhelimitse kaikkina vuorokauden aikoina. Voit myös olla yhteydessä matkanjärjestäjän kohdetoimistoon.
 6. Jos matkustat omatoimisesti, sinun on oltava itse aktiivinen matkajärjestelyissä. Esimerkiksi asioinnit lentokentällä ja hotellilla on hoidettava itse. Toisaalta reittilentojen valikoima ja hintatarjonta on laajempi kuin tilauslentojen.
 7. Ota huomioon lentoihin liittyvät säännöt ja rajoitukset. Selvitä ainakin, miten lennot maksetaan ja voiko niitä maksun jälkeen muuttaa tai peruuttaa. Tarkista myös, että koneen vaihtoon jää riittävästi aikaa.

Lähde: Tiedotuspäällikkö Arja Pucilowski, Tjäreborg