K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
Olisiko sinunkin aika siirtyä sähköautoon?

Olisiko sinunkin aika siirtyä sähköautoon?

Kodin talous
Täyssähköautojen osuus uusien autojen myynnistä kasvaa vauhdilla. Viime vuonna jo joka kuudes valitsi sähköauton. Mitkä asiat selittävät suosion nopean kasvun?

1.Edulliset käyttökulut

Uusi sähköauto on hankintahinnaltaan vastaavaa bensiini- tai dieselautoa arvokkaampi, mutta tilanne muuttuu, kun vertaillaan auton käyttökuluja.

Sähköautoa on huomattavasti edullisempaa ajaa ja huoltaa kuin fossiilisilla polttoaineilla kulkevaa menopeliä. Monia sähköautoja huolletaan vain joka toinen vuosi tai jopa harvemmin, ja niissä on huolto kohteita vähemmän kuin polttomoottoriautossa. Näin ollen voit säästää huoltokuluissa merkittävästi.

2.Sähköllä pääsee yhä pidemmälle

Sähköautojen toimintamatka eli ajomatka yhdellä latauksella on kasvanut lyhyessä ajassa melkoisesti.

Monilla uusilla sähköautomalleilla voi hyvissä ajo-olosuhteissa ja maltillisella kaasujalalla kruisailla jopa 400–500 kilometriä ilman lataustaukoa.

Kylmillä säillä toimintamatka ehtyy nopeammin, mutta silloin avuksi tulee nopeasti laajentunut julkisten latauspisteiden verkosto, johon K- Lataus-asematkin kuuluvat.

Tehokkaimmilla latauspisteillä monien uusien täyssähköautomallien akku latautuu lähes nollasta 80 prosenttiin reilussa puolessa tunnissa.

3.Enemmän tilaa ja mukavuutta

Täyssähköautoissa on enemmän tilaa reissaajille ja kapsäkeille kuin polttomoottoriautoissa.

Kun auton konepellin alle ei kätkeydy suurta moottoria, matkustamoa voidaan pidentää, jolloin matkustusmukavuus kasvaa. Monien mallien konepellin alle on saatu loihdittua säilytystila, johon esimerkiksi kauppa kassit sujahtavat kätevästi.

Sähköautojen litteät akustot sijaitsevat auton pohjassa, ja matkustamon lattia on suunniteltu tasaiseksi. Tämä tekee erityisesti takapenkin keskellä matkustavan elämästä mukavampaa, kun jalkoja ei tarvitse sovitella ”harjanteen” viereen.

4.Ympäristöystävällisyys

Monet suomalaiset ovat hankkineet sähköauton ympäristösyistä. Sähköautolla ajamisesta ei aiheudu hiilidioksidipäästöjä eikä terveydelle haitallisia pienhiukkaspäästöjä. Entistäkin ekologisempaa sähköautoilusta voi tehdä, kun lataa vihreää sähköä, joka on peräisin uusiutuvista energialähteistä.

5.Ajamisen helppous

Täyssähköauton äänettömyys ja yksivaihteisuus tekevät ajamisesta nautinnon. Vaihdekeppiä tarvitsee vain ajoon lähdettäessä ja peruutettaessa. Sähköauto myös kiihtyy nopeasti, minkä vuoksi se on kätevä ohitustilanteissa.

PRO-VINKIT ANTOI Kati Knuutila, K-Auto Audi Airportin myyntipäällikkö.

Juttu julkaistu Pirkka-lehdessä 04/2023

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 12 ) Ei ( 4 )
Niksi-Pirkka
Teipatut banaanit
Jos banaanit tummuvat liian nopeasti, sido banaanien päätyihin teippiä. Näin banaanit tummenevat hitaammin.
2 2 0
Halpa vakuutus
Osta prepaid- tai muu halpa liittymä ja piilota simkortti esim pyörän satulan sisään. Jos kallis pyörä varastetaan voit helposti paikantaa pyörän toisella puhelimella.
0 0 0
Roskien keräys lenkkeillessä
Ota vanha makkaranpaistotikku lenkille mukaan. Siihen voi keihästää melko määrän roskia teiden vierustoilta.
0 0 0
Säästä ennakoimalla
Ennakoimalla voi säästää arjen menoissa. Säästöt syntyvät parhaiten pienistä toistuvista menoista. Ostan esimerkiksi postimerkkejä isomman määrän vanhalla hinnalla juuri ennen hinnan korotusta. Merkkeihin on tulossa korotus nyt huhtikuun lopulla.
0 2 0
Croissant pulleana
Litistyykö ihana aamupalacroissant kun leikkaat sitä veitsellä auki täyttääksesi sen? Leikkaa croissant saksilla auki niin saat siistin ja ehjän.
1 1 0
Valrautapannut puhtaaksi
Valrautapannut puhtaaksi
Ulkona ruoan laittaminen on parasta. Mutta jäikö valurauta,- pannut ja wokkipadat viime syksynä pesemättä? Ei hätää. Valurautaiset pannut on helppo puhdistaa hankaamalla merisuolalla ja teräsvillalla. Sen jälkeen huuhtele, kuivaa ja rasvaa. Ja kas, näin sinulla on käyttövalmiit valurautapannut taas valmiina kesän ruoan valmistuksiin!
0 0 0