K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
5 vinkkiä - näin saat kauniin nurmikon

5 vinkkiä - näin saat kauniin nurmikon

Piha
Nurmikko kaipaa vettä, mutta pelkkä kastelu ei takaa koko kesän vehreyttä. Nurmi tarvitsee myös kalkkia ja ravinteita.

Nurmikko arvostaa hyvää hoitoa

Hyvin hoidettu nurmikko kestää kulutusta ja on kaunis katsella. Näillä vinkeillä saat pidettyä pihanurmesi vehreänä ja runsaskasvuisena. Katso viisi vinkkiä nurmikon huoltoon.

1. Korjaa vauriot

Kasvukauden alussa nurmikon kunto on hyvä tarkastaa. Korjaa nurmettomat kohdat ja painaumat paikkauskylvöillä.

Riko ja tasoita maanpinta paikattavalta alueelta, lisää tarvittaessa mullan ja hiekan seosta. Kylvä siemenet ja peitä kylvetty alue ohuella multakerroksella. Kastele paikkauskylvöä säännöllisesti, kunnes kylvös alkaa vihertää.

2. Eroon sammalesta

Sammal viihtyy tiiviissä, kosteassa ja vähäravinteisessa maaperässä varjoisassa kasvupaikassa. Sammalta voidaan poistaa erikoislannoitteilla (esimerkiksi Biolan Nurmikon Sammalsyöppö) ja ilmaamalla.

Poistaminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä, sillä sammaleinen nurmikko voi olla puutarhassa kaunis elementti. Sammal ei kuitenkaan kestä kulutusta samalla tavalla kuin nurmikko.

Ilmaus palauttaa tiivistyneen ja happamoituneen maapohjan kuohkeuden sekä parantaa nurmikon veden, ravinteiden ja hapen saantia. Ilmaamiseen voidaan käyttää ulkonäöltään ruohonleikkuria muistuttavaa nurmikonilmauskonetta, joka raapii maapohjaan viiltoja.

Monissa nurmikonilmauskoneissa on myös jousiterät sammalen mekaanista poistoa varten. Nurmikon ilmavuutta voi parantaa myös talikolla tai kengänpohjiin kiinnitettävillä ilmastointikengillä.

3. Riittävästi ravinteita

Vehreä nurmikko kaipaa säännöllistä kalkitsemista ja ravinteita, erityisesti typpeä. Nurmikon kunto ja leikkuutiheys vaikuttavat lannoitustarpeeseen.

Kovassa käytössä olevat pihanurmikot lannoitetaan 2–3 kertaa vuodessa. Kalkitus on hyvä toistaa 2–3 vuoden välein. Paras ajankohta kalkitukselle on kevät tai syksy. Silloin kalkki liukenee hyvin kosteaan maahan.

Aikaisin keväällä ja kesällä nurmikolle levitetään typpipitoista lannoitetta. Elokuussa kannattaa käyttää syyslannoitetta, joka sisältää vähemmän typpeä ja enemmän talvenkestoa parantavia kaliumia ja fosforia. Lannoitus tehdään kastelun tai sateen jälkeen.

4. Muista kastelu

Nurmikon on saatava riittävästi vettä, jotta se pysyy vihreänä koko kesän. Vastikään perustettu nurmikko ja nurmen korjauskylvöt vaativat kuivalla säällä päivittäistä kastelua.

Vanhoissa, hyvin hoidetuissa nurmikoissa juuristo on syvempi ja niille riittää vähäisempi kastelu. Sateettomina ja kuumina kausina vanhakin nurmikko on kuitenkin hyvä kastella viikoittain. Kovimpina helleviikkoina kastelukertoja tarvitaan kaksi.

Kuivan ruohon tunnistaa siitä, että jalanjäljet näkyvät nurmessa pidempään. Jos ruoho on jo muuttunut vaaleanvihreäksi tai jopa kellertäviksi, kastelulla on kova kiire.

Runsas kerralla annettu vesimäärä saa nurmikon juuret hakeutumaan syvemmälle maaperään, jolloin nurmikko kestää kuivuutta ja kuumuutta paremmin. Vesimäärän mittaaminen onnistuu näppärimmin sademittarilla. 20–30 millimetrin kastelu riittää noin kymmeneksi päiväksi.

Nurmikon parasta kasteluaikaa ovat aamuyö tai myöhäinen ilta. Kun maa on ennättänyt viilentyä, veden haihtuminen on vähäistä ja nurmikon heinäkasveilla on aikaa imeä itseensä riittävästi vettä. Kasteluajastimella sadettimen voi laittaa helposti yötöihin.

5. Leikkaa säännöllisesti

Nurmikko ei pane pahakseen tiuhaakaan leikkuuväliä. Esimerkiksi robottiruohonleikkuri voi hyvin uurastaa pihamaalla jatkuvastikin.

Nurmikon leikkuuväli ei saisi venyä noin viikkoa pidemmäksi ja kerralla tulisi leikata kolmannes ruohon kokonaispituudesta. Ahkera leikkuutahti antaa nurmelle puhtia kasvuun.

Kun ruoho leikataan tiuhaan, katkenneet korret voi jättää maapohjan parannusaineeksi. Tämä vähentää nurmikon lannoitustarvetta.

Suuri leikkuujätteen määrä ei kuitenkaan ole hyväksi nurmikolle. Paakkuuntuneesta leikkuujätteestä ravinteet vapautuvat hitaasti ja paakkujen alle jäävä nurmikko alkaa helposti kellastua.

Jos edellisestä leikkuukerrasta on kulunut pidemmän aikaa, eikä käytössä ole ruohoa silppuava bioleikkaava ruohonleikkuria, ruoho on hyvä ajaa kahteen kertaan. Näin leikkuujätteestä saadaan hienojakoisempaa. Toinen vaihtoehto on leikkuujätteen haravointi pois nurmikolta.

Pihan nurmialue on pysyy siistinä, kun se rajataan esimerkiksi reunakivillä. Näin nurmikko ei pääse leviämään pihakäytäville ja istutusalueille.

Jos nurmikon reuna-alueiden leikkaus ei esimerkiksi korkeuserojen vuoksi onnistu ruohonleikkurilla, puutarhatrimmeri on kätevä apuväline. Trimmereitä on saatavana sähkö-, akku- ja polttomoottorikäyttöisinä kuten ruohonleikkureitakin.

Lähteet: Keskon tuotepäälliköt Petri Paulin, Saara Välimäki ja Lasse Ivars

Lue lisää

Lisää tietoa nurmikonhoidosta

Näin onnistuu nurmikon syyshuolto

Mikä ruohonleikkuri kannattaa ostaa?

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 22 ) Ei ( 0 )
Ulkokasvit/-kukat aina parhaimmillaan
Niksi
Ulkokasvit aina parhaimmillaan
Tee säänkestävään astian, esimerkiksi sinkkisangon tai muun haluamasi kokoisen astian pohjalle reikä. Lisää sopiva määrä pieniä kiviä pohjalle. Upota astia maahan - nurmikkoon, hiekkaan ym. - reunojaan myöten. Sijoita kasvi ruukussaan, jonka koko on hiukan pienempi kuin kiinteän astian, tämän isomman astian sisään siten, että ruukkujen pinnat ovat samalla tasolla. Voit upottaa erikokoisia ruukkuja pihalle ja vaihtaa niihin kukat tai havukasvit omissa ruukuissaan kätevästi sesongin mukaan. Tuulikaan ei pääse kaatamaan ruukkuja ja kasvien siirto aurinkoon tai varjoon on helppoa. (P.S. Esim. Tulin eilen mökiltä ja totesin, vaaleanpunaisen hortensiani kärsineen sateesta. Kävin CityMarketissa ja ostin uuden, kuvassa näkyvän sinisen.)
2 1 0

Lisää niksejä
Niksi-Pirkka
Ostopäätöksen tueksi
Onko vaikea tehdä ostopäätös esim. uuden paidan tai kattilan kohdalla? Mietit onko ostos liian kallis? Vertaa hintaa tuntipalkkaasi tai yhden päivän käyttörahaan, ja mieti onko ostos sen arvoinen. Helpottaa kummasti!
1 2 0
Avaimet turvaan taaperolta
Avaimet turvaan taaperolta
Varastaako taaperosi eteisen pöydällä olevat avaimet, mutta et halua porata vuokra-asunnon seinään reikää avainkaapille? Ei hätää, virkkaa tai solmi avainkipolle amppeli, jonka voit ripustaa naulakkoon. Avaimet ovat nyt turvassa alle metrin mittaiselta näpistelijältä.
3 5 0
Patakintaat sormia lämmittämään
Jäivätkö tumppusi tai hanskasi kotiin, kun lähdit ulos lastenrattaiden kanssa? Kiinnitä patakintaat narulla rattaiden työntöosaan, niin sormesi ei enää palele.
1 1 0
Helposti juustoraastetta
Saat juustoraastetta kädenkäänteessä, pilko juusto paloiksi ja laita se smoothiekoneeseen. Noin 5 sekunnin pyöritys ja juusto on raastettu.
0 3 0
Kaikki hunaja käyttöön
Kun hunajapurkin laidoilla on vielä hunajaa, kaada hieman lämmintä vettä purkkiin, sulje kansi ja ravista, jotta kaikki hunaja sulaa veteen. Kaada lopuksi hunajavesi teen sekaan. Näin saat kaikki hunajat käytettyä ja purkki on puhdas kierrätystä varten!
0 2 0
Joustavaa sidontaliinaa sukista
Sekajätteeseen muutoin joutuvista rikkoutuneista tai muuten käytöstä poistettavista sukista saa kestävää ja joustavaa sidontanarua esim. köynnösten, omenapuunoksien yms. tukemiseen. Leikkaa sukat varresta alkaen noin 2 cm:n lenkeiksi ja pujottele lenkit yhteen naruksi. Yhdestä nilkkasukasta tulee jo pitkä naru!
0 1 0