1. Valitse lajisi

Luistimet valitaan käyttötarkoituksensa mukaan. Esimerkiksi retkiluistelu hokkarit jalassa käy kovasti enemmän työstä verrattuna siihen, että alla olisivat tarkoituksenmukaisemmat terät.

Jos jääkiekko on lajisi, katso vinkit luistimen valintaan Intesportin sivuilta.

2. Rakasta nilkkojasi

Koska luistelija seisoo kahden kapean terän päällä, myös luistimen laatu ja kunto ovat tärkeitä asioita. Pelkät lihakset eivät riitä pitämään nilkan asentoa oikeana.

Luistinten täytyy olla tukevat, muttei liian jäykät. Jäykkyys riippuu muun muassa luistelijan painosta. Valitse nilkkaa sivusuunnassa tukeva luistin. Nilkan on kuitenkin päästävä taipumaan eteenpäin, jotta luisteluliikkeestä tulee luonnollinen.

Jääkiekossa aktiivipelaajan valinta on hieman jäykempi luistin. Harrastepelaajille sekä etenkin lapsille soveltuvat edullisemmat ja jäykkyydeltään löysemmät luistimet, kertoo BudgetSport. Katso Budgetsportin sivuilta myös vinkit luistimennauhojen oikeisiin pituuksiin.

3. Pidä huolta

Luistimen terän, terärungon ja niittien kuntoa kannattaa tarkkailla säännöllisesti. Teroitus on syytä jättää urheilukaupan asiantuntijalle ja samalla kertoa, miten haluaa luistimet teroitettavan: haluaako ketterästi kääntyvät terät vai sellaiset, joilla saa aikaiseksi kovemman potkun.

4. Luota asiantuntijaan

Erityisesti pienen kiekkotytön tai -pojan varusteiden valinnassa kannattaa käyttää urheiluliikkeen kuten Intersportin asiantuntija-apua, sillä huonosti mitoitettu tai liian jäykkä varuste ei yleensä suojaa riittävästi.

Älä jätä lapsen luistimeen kasvunvaraa. Jos varpaat työnnetään kärkeen, kantapään ja luistimen väliin pitäisi jäädä sormen paksuinen rako. Leveys on oikea, kun luistin ei purista eikä heilu sivusuunnassa.

Luistimissa käytetään kolmea eri lestiä: D-lesti kapein, E-lesti normaali ja EE-lesti levein.

5. Varaa aikaa

Hiljaa hyvä tulee, ainakin luistinkaupoilla. Etsi rauhassa sitä oikeaa. Korvaa paksu sovitusvillasukka esimerkiksi saumattomalla luistinsukalla. Kun valinta on valmis, voit tilata luistimet myös Intersportin verkkokaupasta.

Lue lisää talviliikunnasta