Moni unelmoi seuraavasta lomamatkasta, auringon valosta ja lämmöstä erityisesti talven aikana. Harmillista onkin, jos viikon tai parin reissusta kuluu päiviä sairasteluun. Monen matkavaivan voi välttää, kun huolehtii käsihygieniasta ja muutenkin käyttää maalaisjärkeä.

Muutamalla perusasialla nautit matkailun terveysvaikutuksista vielä pitkään reissun jälkeenkin.

Terveenä matkalla

Rokotteet kannattaa tarkistaa jo muutama kuukausi ennen lähtöä.

– Eräs matkailijan yleisimmistä vaivoista on turistiripuli. Rokotteilla ehkäistävät taudit aiheuttavat matkailijoille vain vähän ongelmia. Esimerkiksi hyttysen levittämää Japanin aivotulehdusta on diagnosoitu Suomeen palanneilla matkailijoilla vain kolme kertaa vuosien 1991–2011 välillä, matkailulääketieteeseen erikoistunut lääkäri Niklas Lindblad Turun Terveys-talosta kertoo.

Ruokamyrkytyksen tai turistiripulin lisäksi ongelmia matkoilla aiheuttavat auringonpistokset, runsas alkoholin nauttiminen, suojaamaton seksi ja liikenne.

– Ja ne vielä yhdistettynä toisiinsa tietävät usein huonoa. Lomalla pitää toki nauttia ja pitää hauskaakin, mutta esimerkiksi Aasiassa skootterin vuokraaminen ja sillä ajaminen ilman kypärää kovassa liikenteessä voi olla hengenvaarallista, Niklas Lindblad toteaa.

Ennen lähtöä

Onnistunut loma valmistellaan jo reilusti ennen reissuun lähtöä.

Moni tekee Euroopassakin matkustusilmoituksen Matkustusilmoitus.fi-sivustolla. Ulkoministeriö voi silloin hätätapauksessa tai kriisissä ottaa yhteyttä ilmoituksen tekijään.

– Kannattaa myös tarkistaa, että passi on voimassa riittävän ajan myös matkalta palaamisen jälkeen. Matkavakuutus on tärkeä olla olemassa. Jos tulisi tilanne, että joutuisi palaamaan ambulanssilennolla Suomeen, se on kallista, Niklas Lindblad muistuttaa.

Passista voi ottaa valokuvan ja lähettää sen omaan sähköpostiin. Jos se katoaa ja joutuu matkalla hakemaan uutta passia, se on vaivattomampaa, kun tiedot ovat tallessa sähköpostissa tai tulosteena.