K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
Marianne Heikkilä: Työni innostaa ekotekoihin

Marianne Heikkilä: Työni innostaa ekotekoihin

Henkilöt
Marianne Heikkilä on lentänyt perheensä kanssa ulkomaille vain kerran. Miten Heikkilän perhe sitten matkustaa ja liikkuu arjessa?

Arjen ekoteko

PERIAATE 'oma maa mansikka’ on lähellä sydäntäni. Pyrin matkustamaan niin, että hiilijalanjälkeni pysyisi pienenä. Välttelen lentämistä ja risteilylaivoja sekä suosin junaa. Esikoiseni on 23-vuotias, emmekä ole tehneet perheenä ulkomaanmatkoja juuri lainkaan lentäen. Poikkeus oli vuonna 2019, kun haimme tyttäremme Ranskasta vaihto-oppilasvuoden jälkeen.

Ympäristötietoisuuttani on vahvistanut niin tiedostava ystäväpiirini kuin haluni pitää huolta sekä omasta että eläinten hyvinvoinnista. Työni Marttaliitossa on totta kai innostanut tekemään entistä enemmän ekotekoja. Kierrätän intohimoisesti ja ostan lähes kaiken käytet- tynä. Olemme myös tarkkoja ruokahävikistä.

OLEMME KÄYNEET lomilla lähinnä kotimaassa, esimerkiksi Kolilla, Lappeenrannassa, Kuopiossa ja Lapissa. Usein vierailemme samalla sukulaisten luona, kuten äidilläni Lieksassa. Kotimaassa matkailu on usein kalliimpaa kuin ulkomailla, mutta emme ole silti halunneet tinkiä arvoistamme.

Joskus olemme joutuneet selittelemään valintojamme lapsille, sillä heidän kaveriperheensä matkustelevat 3–6 kertaa vuodessa ympäri maailmaa. Ei se ole helppoa ollut, mutta ajan myötä he ovat tyytyneet, kun olemme selittäneet ratkaisujemme taustoja.

KIINNITÄN MUUTENKIN huomiota liikkumiseeni. Olen juuri hankkinut sähköpyörän. Suurten kaupunkien sisällä sähköpyörä taitaa olla kaikkein nopein kulkuväline. Kannustan ihmisiä tekemään kotitalousmenoistaan ja arvoistaan listauksen. On hyvä miettiä, mitä valinnoillaan haluaa vahvistaa ja millaisen jalanjäljen jättää.

Myös seuraavaa sukupolvea on hyvä rohkaista kestäviin valintoihin. Tyttäreni ei esimerkiksi kiirehdi ajokortin kanssa, koska sanoi, ettei välttämättä tarvitse sitä kaupungissa.”

Kuka?

Marianne Heikkilä, 52, Marttaliiton pääsihteeri ja rovasti

Juuri nyt?

Martat – Kodin-hoitokirja (Gummerus) ilmestyy syksyllä, valikoidut K-Citymarketit

Tämän opin kantapään kautta...

”Ekologisessa matkailussa auttaa hyvä etukäteissuunnittelu. Aiemmin tein varauksia viime tipassa. Se kävi kalliiksi.”

Katso lisää ekotekoja:

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 18 ) Ei ( 1 )
Niksi-Pirkka
Hyasintit penkissä
Hyasintit penkissä
Jos jouluna tuli ostettua hyasintteja, niin voit hyödyntää sen mukuloita myöhemminkin. Istuta sipulit syksyllä kukkapenkkiin ja keväällä Sinulla on hyasinttipenkki kukassa.
2 4 0
Oikea ja vasen puoli
Hyvä tapa muistaa ja opettaa myös lapsille se, että kummalla puolen tietä kävellään ja kummalla pyöräillään. O niikuin ohjaustanko ja V niikuin varvas. Eli tien oikealla pyöräillään ja vasemmalla puolen kävellään.
2 6 0
Purkin aukaisu lusikalla
Purkin aukaisu lusikalla.
Purkin kannen saa helposti auki isolla lusikalla kun raottaa hiukan kannen reunaa. Ei varrella. Nykyisin tiukkoja johtuen muovitiiviisteestä kannessa.
1 6 0
Monikäytöisyyttä meikeille
Moni meikki käy muuhunkin meikkiin kuin vain nimensä mukaiseen tarkoitukseen, ole siis luova ensi kerralla meikatessasi ja kokeile esim.huulipunaa poskipunana, luomiväriä kulmavärinä jne.
2 3 0
Ripset kaartuviksi pidempikestoisesti
Taivutettujen ripsien tyveen kannattaa levittää vedenkestävää ripsiväriä, sillä se pitää taivutuksen paremmin kuin tavallinen ripsari. Meikki on myös helpompi pestä illalla pois, kun vedenkestävää ripsiväriä ei ole koko ripsissä.
3 2 0
Makeuta kaakaojuomasi suklaapalalla
Jäikö joulusuklaata konvehtirasian pohjalle? Löytyykö ylimääräisiä suklaapaloja olohuoneen pöydältä? Keitä kaakaota tai suklaakiisseliä ja makeuta se jämäsuklaalla. Maistuu vaikkapa hiihtolenkin jälkeen.
1 6 0