K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
Leena Lehtolainen: Makuja metsästä

Leena Lehtolainen: Makuja metsästä

Henkilöt
Kirjailija Leena Lehtolainen ratkoo metsässä kirjoituspulmia ja kerää ämpäreittäin luonnon antimia. Millainen on Leenan omatekoinen sienikuivuri?

Arjen ekoteko

”Olen saanut hyvän kotikasvatuksen ja oppinut, ettei ruokaa heitetä roskiin. Suunnittelen viikon ruokaostokset tarkasti ja lasken jopa sen, kuinka monta tomaattia tarvitsemme. Hävikkiä tulee siis aika vähän, ja pyrin hyödyntämään kaiken niin hyvin kuin mahdollista. Jos leipä on homehtunut, leikkaan homeisen kohdan pois ja valmistan lopuista korppujauhoa tai krutonkeja. Maidon tuoreudesta olen tarkka, mutta kaksi kissaamme ovat mieltyneet happanevan maidon makuun.

Olen oleskellut paljon Toscanassa, ja minua viehättää cucina povera (köyhä keittiö) -ajattelu. Niukkoina aikoina italialaiset valmistivat ruokaa kekseliäästi, ja esimerkiksi kuivat leivänkannikat opittiin hyödyntämään panzanellaan. Kun poikani asuivat vielä kotona, kokkasin heille viikoittain ”tähteet-pannua”, joka koostui milloin mistäkin viikon varrelta yli jääneistä vihanneksista, keitetyistä perunoista ja lihan jämistä.

Rakastin jo lapsena metsässä liikkumista, ja sienessä käyminen oli minun ja isäni yhteinen juttu. Metsässä liikkumiseen liittyy monta aspektia: Puhun siellä kirjojen repliikkejä läpi – onneksi vain oravat ja kauriit ovat kuulemassa. Moni kirjoituspulma on ratkennut puolukoiden perässä möngertäessä.

Kerään kesäisin villiyrttejä kuten suolaheinää, nokkosia ja ketunleipää. Poimin myös mustikoita, puolukoita ja metsävadelmia niin paljon, että ne riittävät aina talven yli. Sieniäkin kertyy kymmeniä litroja. Minulla ei ole sienikuivuria, vaan kuivaan sienet pannuhuoneessa vanhan ikkunan päällä, jonka päälle on viritetty kärpäsverkko. Tämä on epäekologisen lämmitysmuodon ekologinen ulottuvuus. Tosin nyt aiomme luopua öljylämmityksestä ja ottaa tilalle maalämmön.”

Kuka?

Leena Lehtolainen, 57, kirjailija.

Mistä tunnetaan?

Maria Kallio ja Henkivartija-dekkareistaan. Uusin kirja Henkivartija myynnissä K-Citymarketeissa.

Tämän opin kantapään kautta...

”Kuolleelta Aili-tädiltäni jäi jääkaappiin tähteeksi vain puolikas peruna. Se on naurattanut, mutta ymmärrän Ailia vuosi vuodelta paremmin.”

Lue lisää ekotekoja:

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 5 ) Ei ( 0 )
Niksi-Pirkka
Ehjät kananmunat keittimeen
Kananmunien keitto
Joskus kananmunat särkyvät keittäessä niitä kananmunankeittimessä. Tätä voi ehkäistä läpivalaisemalla munat ennen keittämistä keittiön lamppua vasten. Valoa vasten heikot kohdat munankuoressa erottuvat selvästi.
0 0 0
Lemmikin kauluri
Kissalle tai koiralle voi tehdä kertakäyttölautasesta kaulurin että ei pääse nuolemaan esim. leikkaushaavaa. On mukavampi kuin klinikalta saatavat ja voi syödäkin sen kanssa.
0 0 0
Akupisteiden hierontaa jalkapohjille
Saat ilmaisen ja rentouttavan aku-pisteiden hieronnan jalkapohjillesi, kun laitat muovisen ja harjaspintaisen ruohomaton jalkojesi alle. Seiso tai kävele paikallasi ruohomaton päällä kun vaikka katsot tv:n suosikkisarjaasi. Samalla mielesi rentoutuu ja ryhtisi paranee.
0 0 0
Koiralta pallo lainaan
Et tarvitse ostaa faskiavenyttelyyn mitään kallista faskiapalloa tai muuta hierontapalloa, saman asian ajaa pieni koiran pallo.
0 1 0
Ikälaskuri hyötykäyttöön
Googlaamalla netistä löytyy paljon monenlaisia ikälaskureita. Ikälaskurilla ei ole pakko laskea pelkästään ikää, vaan sitä voi hyödyntää moneen muuhunkin tarkoitukseen, sillä voi laskea esim. päättyneen työsuhteen pituus, avioliiton pituus, harrastuksen parissa vietetty aika, yms. tärkeää ja mielenkiintoista.
0 0 0
Kasvovisiirin uusiokäyttö
Säästä kasvovisiiri ja laita se työkalukaappiin. Kun teet jotain itsesi yläpuolella (esim. maalaat kattoa tai poraat reikiä) niin suojasta on iso apu, kun roiskeet tai pöly eivät tule kasvoille.
0 3 0