Kahdeksanvuotias Tai nauttii nykyään uusien asioiden oppimisesta. Aina ei ole ollut niin.
– Tykkään kaikista aineista. Parhaiten osaan matematiikkaa ja thai-kieltä, Tai kertoo.
Thaimaassa työskentelevän siirtotyöläisäidin tytär yritti aloittaa tavallisen koulun Thaimaassa, mutta puutteellisen kielitaidon takia Tai ei sopeutunut kouluun ja itki äitiään koulupäivien ajan. Nyt Tai on ollut kahdeksan kuukautta esikoulussa, joka valmentaa häntä ja muita siirtotyöläisten lapsia koulunkäyntiin Thaimaassa.
Tähän mennessä jo sata paperittomien kambodžalaisten siirtotyöläisten lasta on siirtynyt Tain esikoulun kaltaisesta oppimiskeskuksesta tavalliseen kouluun Tratin ja Rayongin alueilla Thaimaassa.
Tain esikoulu on osa lastenoikeusjärjestö Plan Internationalin Seas of Change -hanketta, jota K-ryhmä tukee. Yhteistyö alkoi kolme vuotta sitten tutkimushankkeella siirtotyöläisten asemasta Thaimaassa.
Siirtotyöläisten lapset eivät pääse kouluun tai lääkäriin.
Planin puolelta sysäys yhteistyölle oli tieto kambodža-laisten siirtotyöläisten lasten heikosta asemasta.
Köyhyys ja toive paremmasta tulevaisuudesta ajavat kokonaisia perheitä naapurimaista siirtotyöläisiksi Thaimaahan. Koska vanhemmat ovat paperittomia, perheiltä puuttuu valtion tarjoama sosiaalinen tuki ja turva.
Jos he sairastuvat, he eivät pääse lääkärille, ja heidän lapsillaan on vaikeuksia päästä kouluun Thaimaassa. Osa lapsista hoitaa pikkusisaruksiaan kotona vanhempien ollessa töissä, osa joutuu työskentelemään kalanlajittelussa jo nuorena.
– Työhömme kuuluu paljon vaikuttamista perheiden ja viranomaisten suuntaan. Vanhemmilla ei ole välttämättä tietoa siitä, että heidän lapsillaan olisi mahdollisuus koulunkäyntiin Thaimaassa. Varsinkin tyttöjen odotetaan usein hoitavan pikkusisaruksiaan kalastajayhteisöissä sillä aikaa, kun vanhemmat ovat töissä kalasatamissa tai -tehtaissa, Plan International Suomen pääsihteeri Ossi Heinänen sanoo.
Tai on yhteisönsä ensimmäinen 8-vuotias, joka lukee thai-kieltä.
Tain äiti Pa muutti perheensä kanssa Kambodžasta Thaimaahan 17 vuotta sitten.
Tain isoveljiä Pa hoiti kotona, mutta viimeiset kymmenen vuotta Pa on puhdistanut ja lajitellut kaloja kotonaan. Asiakkaat hakevat valmiit kalat häneltä kotoa ja tuovat uutta jäätä kylmäsäilytystä varten. Välillä Pa hoitaa myös naapureiden lapsia, kun lasten vanhemmat ovat töissä, usein kalatehtaissa.
Thaimaassa syntynyt Tai on Pan nuorin lapsi. Kun isoveljet ovat olleet töissä kalastusaluksella jo teini-ikäisestä, Tai on esikoulussaan puoli yhdeksästä puoleenpäivään.
Tai on oman yhteisönsä ensimmäinen kahdeksanvuotias, joka on oppinut lukemaan thai-kieltä. Koulumatkansa hän kulkee yksin bussilla.
– Halusin tyttäreni kouluun. Jos muuta vaihtoehtoa ei olisi ollut, olisin lähettänyt hänet takaisin Kambodžhaan kouluun. Silloin näkisin häntä enää kerran tai kaksi vuodessa, Pa sanoo.
Halutaan kantaa vastuu kaupan toimitusketjun vastuullisuudesta.
K-ryhmä lähti mukaan Plan-yhteistyöhön, koska haluaa kantaa vastuun toimitusketjunsa vastuullisuudesta.
Thaimaa luokitellaan riskimaaksi eli maaksi, jossa riski ihmisoikeusloukkauksille on suuri. Kesko tuo Suomeen Thaimaasta pääasiassa kala- ja hedelmäsäilykkeitä, joiden arvo oli viime vuonna 6,1 miljoonaa euroa.
– Omien merkkituotteidemme sosiaalisen vastuullisuuden varmentaminen on meille erittäin tärkeää, joten keskitymme hankkeessa Pirkka-tuotteiden toimitusketjuun, Keskon vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo sanoo.
– Planin paikalliskontaktien ansiosta meillä on ollut mahdollisuus tuntea toimitusketjumme entistä pidemmälle aina kalastajayhteisöihin asti. Tukemalla siirtotyöläisten perheiden ja lasten suojelua ja koulutusta voimme ennaltaehkäistä ihmisoikeusriskejä omassa toimitusketjussamme, Matti Kalervo kertoo.
Matti Kalervon mielestä järjestön ja yrityksen yhteistyö lisää läpinäkyvyyttä toimitusketjun vastuullisuuteen.
Kouluun päässeet lapset laittavat myös lapsensa kouluun.
Koulutus on yksi tehokkaimmista tavoista ehkäistä köyhyyden periytyminen.
– Koulutus antaa tietoa ja taitoja hyvää elämää varten sekä lisää tuloja. Kun lapset pääsevät kouluun, he mitä todennäköisimmin laittavat kouluun aikanaan myös omat lapsensa, Ossi Heinänen Planista sanoo.
K-ryhmä ja Plan International Suomi toteuttavat hankkeen yhteistyössä Plan International Ruotsin kanssa. Se on osa Ruotsin kehitysyhteistyöviraston SIDA:n sekä amerikkalaisen Richard ja Helen DeVos Foundationin rahoittamaa laajempaa hanketta Thaimaassa ja Kambodžassa.
Yhteishanke jatkuu vuoteen 2018 ja tavoitteena on, että oppimiskeskukset saadaan siinä vaiheessa osaksi Thaimaan koulujen normaalia toimintaa.
Tai haluaa isona töihin ja huolehtia äidistä.
Mitä Tai haluaa tehdä tulevaisuudessa?
– En oikein osaa vielä sanoa. Mutta haluan isona löytää töitä ja ansaita rahaa, jotta voin pitää huolta äidistä, Tai kertoo.
Lue lisää siirtotyöläislasten elämästä ja koulusta Thaimaassa: Koulunkäynti avaa ovat parempaan elämään