K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
Kauppias Teija Ahonen: kauppa on osa kyläyhteisöä

Kauppias Teija Ahonen: kauppa on osa kyläyhteisöä

Henkilöt
Röykän K-Market Nurmijärvellä on tärkeä osa kyläyhteisöä. Myös kesäasukkaat huomioidaan - valikoimassa on kaikkea muovisaaveista pienpanimotuotteisiin.

Tämän olen oivaltanut

YHTEISÖLLISYYDESTÄ

Kun aloitimme mieheni Samin kanssa kauppiaina Röykässä syksyllä 2017, pääsimme heti mukaan järjestämään kylän perinteistä kuusijuhlaa. Siitä lähtien se on pidetty kaupan pihalla. Meiltä on tullut juhlaan esimerkiksi makkarat ja ainekset partiolaisten piparkakkutaloihin. Parin tuhannen asukkaan Röykkä Nurmijärvellä on tiivis kyläyhteisö. Haluamme tuoda siihen oman panoksemme. Olemme mukana asukasyhdistyksen seinäkalenterissa ja seurakunta jakaa kaupan hävikkiruoan kunnan vähävaraisille.

Meillä on tapana toimittaa partiolaisten avustamana joululeipä hyvän joulun toivotuksena paikallisten kotiovelle. Viimeksi niitä ei voitu koronan takia antaa, joten teimme joulun muutamalle avun tarpeessa olevalle perheelle. Meille luontevin tapa olla osa yhteisöä on tehdä asioita, joista on iloa monelle.

Joustavuudesta

Röykässä ei ole juuri muita palveluita kuin kauppa ja pizzeria. Kyläkaupan tehtävä on palvella monella tavalla, ei vain ruoalla. Meillä on pakettipalvelut ja take away -kahvit. Esimerkiksi hiekoitushiekan tai lumikolien pitäminen valikoimassa ei ole meille kannattavaa, mutta tarjoamme niitä silti, koska niitä tarvitaan. Sama koskee korona-aikana avattua verkkokauppaa. Muutama vanhempi pariskunta on sanonut, että se on ollut heille pelastus.

Kesäasiakkaista

Ensimmäinen kauppamme oli lähiön kyläkauppa Helsingissä. Röykän kyläkauppa on ihan eri juttu. Oma kauppapaikka pitää tuntea ja ymmärtää, miten sen asiakasvirta toimii ja mitä asiakkaat haluavat. Saimme siihen apua hyvältä henkilökunnaltamme, josta osa on ollut kaupassa pitkään ennen meitä. Helsingissä myynti voi hiljentyä kesällä. Täällä se päinvastoin kasvaa, kun ohi kulkee kesämökkiläisiä. Huomioimme heidät valikoimassa – on muovisaaveja, huussikuiviketta ja halkosäkkejä. Meillä on myös paikallisia tuotteita kesäkukista mansikoihin ja pienpanimotuotteisiin. Olen saanut palautetta erityisesti mökkiläisiltä siitä, että he arvostavat, kun saavat kaiken samasta paikasta.

Kauppiuudesta

Minä ja Sami olimme olleet ikämme töissä muilla kauppiailla K-ryhmässä. Vuosia meiltä kyseltiin, alammeko kauppiaiksi. Vastasimme aina ei, lapsetkin olivat niin pieniä. Ajan kuluessa aloimme kuitenkin pohtia, mitä aiomme elämässä tehdä. Puksutammeko muiden palkkalistoilla vai alammeko tehdä omaa? Tajusimme, että olemme kumpikin alan ammattilaisia, hommat ovat hallussa ja lapsilukukin on täynnä. Päätimme, että minä lähden kauppiasvalmennukseen. Yrittäjän työ vaatii paljon ja sitoo, mutta toisaalta se myös palkitsee ja antaa vapautta.

Paperitöistä

Tykkään saada näkyvää aikaiseksi. Kauppiaana teen paljon hallinnollista työtä, joka ei näy muille. Olen tehnyt töitä oman pääni sisällä, jotta en enää ajattelisi, että toimiston puolella työskenteleminen ei ole oikeaa työtä. Se työ tulisi hyvin näkyväksi muillekin, jos se jäisi tekemättä.

Kuka?

Teija Ahonen, 43, nurmijärveläisen K-Market Röykän kauppias.

Juuri nyt?

”Tarkastelen mitä makeisia myimme viime jouluna, sillä ennakkotilaus joulukarkeista pitää antaa lähiviikkoina.”

Näin meillä...

Teija Ahonen on K-market Röykän kauppias. Hän hoitaa hallinnolliset hommat ja häärää taustatöissä, hänen puolisoaan Samia näkee enemmän kaupan puolella. ”Kahdella kaupan ammattilaisella tehtävät vain luonnollisesti jakautuivat, eikä kaikesta tarvinnut sopia, kumpi ne tekee.”

Kyläkauppapäivää vietetään 12.6.

Lisää tarinoita:

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 9 ) Ei ( 0 )
Niksi-Pirkka
Kerma käy ruokaan kuin ruokaan
Parasta ennen päiväysen ohi mennyttä kermaa ei koskaan kannata heittää pois vaan se käy ruokaan kuin ruokaan antamaan lisämakua ja mehevyyttä.
0 1 0
Hyvästit altaaseen putoaville tiskiräteille
Hyvästit altaaseen putoaville tiskiräteille
Tiskirätin voi ripustaa näppärästi kuivumaan astiankuivauskaapin alaritilään pyykinpesussa käytettävän sukkanipistimen avulla. Rätti on helposti saatavilla muttei kuivuessaan tipahda tiskialtaaseen esim. likoamassa olevien astioiden sekaan mikä parantaa keittiöhygieniaa.
0 0 0
Fine diningia kotona
Ei varaa käydä fine dining ravintolassa? Tee kodistasi fine dining ravintola helposti! Valkoiseksi pöytäliinaksi sopii esimerkiksi valkoinen lakana. Valot himmeälle, hieno kattaus kynttilöineen, taustalle musiikkia ja omatekoinen kolmen ruokalajin illallinen, muuta ei tarvita!
1 1 0
Sammalta kiville
Uudella pihalla isot kivet saavat nopeasti kauniinvihreän sammalpeitteen,kun huuhtelet tyhjät piimä-tai juguttipurkit vedellä ja kaadat seoksen kiven päälle. Sammaleen kasvu nopeutuu huomattavasti.
0 2 0
Helpotusta kakun koristeluun
Kakun koristelu ja kerman levitys vaativat pyörivän alustan. Ota mikroaaltouunista lautanen sekä rullilla pyörivä kehikko ja aseta pöydälle kakku sen päällä. Pyörivä kakkualusta on siinä.
0 3 0
Lisäravinne ja kastelupullo kasveille
Lisäravinne / kastelupullo kasveille
Tyhjästä salaatinkastikepullosta saat oivallisen kastelu,- lisäravinteen annostelupullon. Vettä tai ravinnetta ei mene kasveille liikaa, kun puristepullo on helppo käyttää.
0 1 0