Koulun alku näkyy erityisesti koulujen lähistöillä sijaitsevissa ruokakaupoissa, eikä aina hyvällä tavalla. Vaikka suurin osa kaikenikäisistä asiakkaista käyttäytyy ostoksillaan kiitettävästi, Espoossa kahden koulun lähellä sijaitsevan K-Market Iivisniemen kauppias Olli Piekkala on kohdannut myös ikävämpää käytöstä.

– Nuoret ovat saattaneet tulla isossa laumassa kauppaan sisään, syljeskelleet lattioille, haistatelleet ja pelanneet pelikoneita, eikä puhuminen ole auttanut. Lisäksi on tapahtunut näpistämistä, tuotteiden rikkomista ja sotkemista.

Henkilökuntamme hermoja on koeteltu aika lailla.

Olli Piekkala alkoi miettiä lapsuudenystävänsä, K-Market Töölöntorin kauppiaan Mikko Länsiluodon kanssa, miten huonoon käytökseen voisi puuttua.

– Keksimme Mikon kanssa kilpailun, jossa saattoi oman kalajutun kertomalla voittaa päivän kalassa Mikon, minun ja kalastusoppaan kanssa. Markkinoimme kisaa kauppojemme seinillä. Kisan voittaneet nuoret olivat retkellä aluksi ujoja, mutta päivä oli kaikkien mielestä tosi hieno kokemus.

Olli Piekkala on käynyt myös lähikoulun erityisluokalla puhumassa yrittäjyydestä ja siitä, millaista on olla kauppias. Olli Piekkalalta on muun muassa kysytty, onko hän oikeasti pomo ja ovatko kaupan rahat ja tavarat hänen omiaan.

– Löysimme yhteisiä aiheita myös musiikista ja urheilusta. Olen kertonut nuorille, että jos joku varastaa kaupastani, se ei ole pois isolta yritykseltä, vaan minun perheeltäni.

Meno kaupassa on rauhoittunut, kiitos koulun ja kaupan sujuvan yhteistyön, joka tulee jatkumaan.

– Parhaaseen lopputulokseen pääsee keskustelemalla, ei huutamalla tai hermostumalla, Olli Piekkala toteaa.

Myös aikuiset käyttäytyvät huonosti. Lue, mitä mieltä nuori mopoautoilija on aikuisten käytöksestä liikenteessä.