– Tämä on aina ollut meijän kauppa, meidän oma. Se on se meidän vahvuutemme, sanoo Tua Storberg K-Knallis-kaupan entinen kauppias Västanfjärdissä, Kemiönsaaressa Suomen lounaisimmassa kulmassa. Tytär Åsa Storberg nyökyttelee päätään. Hän on toiminut K-Knalliksen kauppiaana nyt seitsemän vuotta, mutta on ollut kaupassa vauvaikäisestä lähtien.

– Ensimmäiset muistoni kaupasta ovat uudenvuodenaatolta, kun vanhempani ja kaupan työntekijät tekivät inventaariota. Halusin niin olla mukana ja minun tehtäväkseni annettiin irtokarkkien laskeminen, Åsa kertoo nauraen.

K-Knallis on tavallinen K-lähikauppa, mutta myös hyvin erityinen. Se on ollut Storbergin ja Enestamin sukujen kauppana jo 120 vuotta. Åsa on neljännen polven kauppias. Kaupan pitkästä historiasta kertoo nykyisen kaupan yläkerrassa oleva kauppa-museo.

– Jo silloin kun tämä kauppa rakennettiin, tarkoituksena oli auttaa kuluttajia, tarjota heille ratkaisuja ja asioinnin helppoutta, Keskon pääjohtaja Mikko Helander sanoo K-Knalliksen museossa.

– K-kauppias-yrittäjät ovat meidän vahvuutemme. He tuntevat parhaiten asiakkaat ja kaupan ympäristön ja osaavat muokata valikoimaansa heidän tarpeidensa mukaan. Asiakkaat ja heidän hyvinvointinsa on meillä vahvasti geeneissä ja sillä periaatteella viedään kauppaa eteenpäin nykyaikanakin, Mikko Helander kertoo.

Kaikki saman katon alta, naulat ja mutteritkin.

K-Knalliksen valikoimaan kuuluu elintarvikkeiden lisäksi erillinen liha- ja kalatiski, käyttötavara kattiloineen ja koulutarvikkeineen sekä rautakaupan, postin, Veikkauksen ja pesulan palvelut.

– Tarjoamme kaikki saman katon alta, ja mitä meiltä ei löydy, tilataan, kertoo Åsa Storberg.

Västanfjärdissä on 700 vakituista asukasta ja 650 kesämökkiä. Kesällä seutu elää vahvasti kesäasukkaiden mukaan ja paikallisyrittäjille kesä on tärkeää aikaa koko vuoden toimeentulon kannalta.

Kun jäät lähtevät, ensimmäiset mökkiläiset alkavat viettää viikonloppuja Västanfjärdissä. Koulujen kesäloman alkaessa elämä vilkastuu pysyvästi palautuakseen taas koulujen alkaessa elokuussa. Pääsiäinen, juhannus ja joulu ovat K-Knalliksen huippusesonkeja.

– Saatan joku päivä miettiä, että mitä olen tänään tehnyt väärin, kun kaikki asiakkaat ovat kaikonneet ennen kuin muistan, että koulut alkoivat. Se on kamala hetki, kun väki vähenee, sanoo Åsa.

Tua-äiti muistaa joskus vastaavassa ajankohdassa kysyneensä Ralf-mieheltään, että avasimmeko me kaupan ovia tänään lainkaan.

Perheyrityksessä Tua ja Ralf ovat työskennelleet rinnatusten, Ralf liha- ja kala-tiskillä, Tua muualla kaupassa, erityisesti rauta- ja maatalous-asioiden parissa.

Ostosten kotiinkuljetusta jo vuosikymmeniä.

Åsan mies Ulf on maatalousyrittäjä, mutta viettää paljon aikaa kaupassa autellen ja korjaten. Ulf hoitaa ostosten kotiinkuljetuspalvelua, joka on aina kuulunut K-Knalliksen palvelukonseptiin. Muistona tästä kauppa-museon katossa roikkuu polkupyörä, jolla tavaraa vietiin kaupasta kotioville vuosikymmeniä sitten.

– Uffea oikein odotetaan ja hänelle huomautetaan jos naapurin luona on viivytty liian kauan aikaa, kertoo Åsa nauraen.

Talvella K-Knalliksessa ehditään viettää enemmän aikaa paikallisten asiakkaiden kanssa, kun lähes jokaisen tuntee henkilökohtaisesti.

– Kauppa on monelle tärkeä paikka, kohtaamispaikka, jossa voi olla yhdessä. Meillä on ollut ja on henkilökuntaa, jotka ovat kokeneet kaupan omakseen ja he ovat kuin perhettä. Kun tulin kauppiaaksi meillä oli töissä vanha rouva, joka oli työskennellyt meillä 15-vuotiaasta lähtien. Hän opetti minutkin näihin töihin ja oli meillä töissä kaikkiaan 53 vuotta, Tua Storberg muistelee.

västanfjard juttuunKauppias Åsa Storberg, Keskon pääjohtaja Mikko Helander ja K-Kauppiasliiton puheenjohtaja, kauppias Toni Pokela K-Knalliksen yläkerrassa sijaitsevassa kauppamuseossa.

Kauppiassukuun syntyminen on tehnyt ammatinvalinnan helpoksi Tualle ja Åsalle, mutta he myös aidosti pitävät työstään ja asiakkaistaan. Jokainen työpäivä on erilainen ja työ vaihtelee juuri sopivasti.

– Jos kaikilla kauppiailla olisi tämä intohimo ja presenssi sekä tällainen taustatiimi, markkinaosuutemme olisi varmasti yli sata prosenttia, K-Kauppiasliiton hallituksen puheenjohtaja, kauppias Toni Pokela ilkamoi.

– Sanoisin, että K-kauppiailla on vastuu rakentaa oman ja asiakkaidensa näköinen kauppa, hän kertoo.

Se Västanfjärdissä on ymmärretty tehdä jo vuosikymmeniä sitten.