Kun reseptit on valittu, tarjoilut kaikkinensa ovat jo suunniteltuna ja muut juhlavalmistelut vauhdissa, nautiskele hetki juhlapöydän ilmeen designaamisesta.

Tässä muistilista jokaiselle juhlakattausta suunnittelevalle. Yllätä vieraasi!

1. Teema ensin

Nyt saa fiilistellä. Tehtäväsi on suunnitella kattauksen teema: onko se modernin raikas, romanttinen, kukkainen, girly, tosi girly vai jotain ihan muuta? Juhlan luonne määrittää kattauksen ilmeen, mutta kuinka kreisiksi se äityy, sen päätät sinä. Ei todellakaan ole vain yhtä tapaa juhlia.

2. Vieraat tekevät juhlan

Laadi kutsuvieraslista, tee istumapaikkavaraukset ja nimikortit.

Levitä juhlateema kaikkeen juhlien visuaalisuuteen. Heitä jo kutsuihin mukaan pientä tai isompaa vinkkiä teemasta sen mukaan, miten paljon juhlien luonne sallii ja vieraat ovat valmiit yllätyksiin.

Kun teet itse koristeet, saat uniikin tyylin juhlailmeeseen!

3. Listaa ja syynää

Niuhota hetki: Listaa tarvittavat astiat ja kattauksen oheistarvikkeet. Tarkista kodin tarjoiluastiat, lautaset, lasit ja muut välineet. Osta uutta vasta inventaarion jälkeen ja mieti, voisiko joku lainata astioita.

Kaiken ei h-hetkellä todellakaan tarvitse olla sävy sävyyn ja samaa sarjaa, vaan voit yhdistellä ronskillakin kädellä eri astiamallistoja ja värejä. Jos on himmailtava, kokoa kattaus vaikka erilaisista valkoisista keraamisista astioita. Jos äitisi ei ole vahtimassa, kokeile, saatko joka vieraalle erilaiset astiat ja eteen metallia, muovia ja keramiikkaa.

Katso myös suomalaisten Niksi-Pirkkaan lähettämät innovatiiviset ruoka- ja juhlaideat!

4. Kaupasta vai lainaksi?

Asialliset juhlijat hankkivat servetit, tabletit, pöytäliinat ja muut koristeet ajoissa. Tosi asialliset taittelevat lautasliinat ja silittävät pöytäliinat jo päivää ennen tai aiemminkin valmiiksi.

Pöytäliinakankaaksi kelpaa vaikka vanha, kaunis verho tai ohut matto. Ryijyjä emme suosittele, etsimme omastamme yhä valmistujaisissa kadonnutta mummon hopealusikkaa... Tärkeintä on, että pöydän pääliina on siisti.

5. Kukkia pöytään

Aidot kukat tuovat juhlapöytään ja sen läheisyyteen väriä ja ylellisyyttä. Hyvä organisoija hoitaa kukkatilaukset hyvissä ajoin ennen juhlaa.

Muista hyödyntää myös ruukkukasveja, luonnonkukkia ja muita pihan antimia. Huom, muita oman pihan antimia, ei muiden pihojen.

Käytä kekseliäisyyttäsi ja asettele kukkia kulhoihin, laseihin tai pulloihin. Keräsimme sinulle valmiiksi inspiroivia ideoita kukista ja kukka-asetelmista.

6. Kiillota ja feikkaa

Koska puhtaus todellakin on puoli ruokaa, siivoat tietysti kodin kuntoon ennen juhlia.

Kiillota myös pöytähopeat ja muut astiat. Aseta ne paikoilleen jo juhlia edeltävänä päivänä, jos mahdollista.

7. Rönsyile! Nyt on juhlat!

Jos juhlapöytä sijaitsee ulkona, muista ottaa huomioon kattauksessa ja koristelussa yllättävätkin säätilat. Tuulenpyörre nostaa ilmaan muitakin kuin hameenhelmoja, suklaata ei viedä sulamaan aurinkoon ja niin edelleen. Ennakoi ja käy juhlien järjestelyt vielä läpi kokeneen juhlajärjestelijän kanssa, jos olet ensikertalainen.

Jatka kattauksen teemaa juhlapöydän ulkopuolellekin. Käytä samoja värejä sisustuselementteinä esimerkiksi kukissa ja sivupöytien makeiskipoissa.

Sitten juhlitaan!