K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
Juomia omasta maasta

Juomia omasta maasta

Henkilöt
Vieraile tänä kesänä pienpanimolla tai -siiderimöllä. Esittelemme viisi eri kohdetta eri puolilta Suomea. Yksi niistä on Laitilan Wirvoitusjuomatehdas.

"Aloittaessani Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalla vuonna 1997 Suomessa oli noin 30 pienpanimoa. Nyt niitä on 120 ja kauppojen olutvalikoima hengästyttävä. Tunnetuin oluemme, Laitilan Kukko Pils täyttää 20 vuotta.

Laitila on maailman ensimmäinen pienpanimo, jossa olut pakattiin tölkkiin pullon sijasta. Tehtaan sähköenergia tuotetaan tuulivoimalla ja katolla toimii Vakka-Suomen suurin aurinkovoimala. Nyt uusimme kylmäkoneitamme energiatehokkaammiksi. Pitkässä juoksussa nämä energia- ja ympäristösatsaukset kannattavat.

Vaikka IPA-, APA- ja sour-oluet ovat vallanneet kauppojen hyllyt, suomalaiset juovat yhä eniten lageria. Alkoholittomat Kukko-oluet ovat uusin hittimme: maku on niin autenttinen, etteivät ammattilaisetkaan erota niitä alkoholillisesta versiosta.

Viime kesänä suosikiksi nousivat Naku hard seltzer -juomat. Laitilan tehtaanmyymälästä on tullut suosittu vierailukohde, jonka yhteydessä on kesäisin toiminut myös Panimoravintola Kukko."

Rami Aarikka, 54, ja Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan valmistamat juomat.

Tutustu myös näihin pienpanimoihin ja -siiderimöön:

Ensimmäisenä tölkkiolutta

RPS Brewing Kuopiolainen ravintoloitsija Janne Seppälä perusti ystäviensä kanssa RPS Brewingin Kuopion Siikarantaan vuonna 2017.

Pienpanimo sai nimensä kivi, paperi ja sakset -leikistä, tosin englanniksi käännettynä Rock, Paper and Scissors. Leikkisiä ovat RPS-oluiden maut ja värikkäät etiketitkin: niistä RPS An allday, everyday lager on palkittu kahdesti Suomen parhaaksi vaaleaksi lageriksi.

RPS Brewingiin voi tehdä panimovierailun tai nousta jopa saunan lauteille löylyttelemään.

Karvilan panimo

karvialan-panimo uusi Jouni Purontauksen vuonna 2019 perustaman Karvilan pienpanimon tunnistaa veikeän vinosta kuusesta. Yli satavuotias puu on paitsi yrityksen tunnusmerkki, myös paikallinen nähtävyys Karvilan panimon pihassa Enonkoskella.

Karvilan panimo on keskittynyt raikkaisiin lageroluisiin, jotka saavat makunsa Saimaan pohjavesistä ja oman pihan kaivosta.

Panimon laajennus valmistuu täksi kesäksi ja takaa kävijöille entistä mielenkiintoisemmat panimovierailut.

Kuura Cider

kuura cider Petri Halmetojan vuonna 2014 perustama Kuura Cider tuottaa aitoa, kotimaisista omenoista valmistettua siideriä. Kuuran siidereissä kunnioitetaan vuodenkiertoa ja lähitilojen omenatarhoja: sopivan hapokas ja makea siideri syntyy eri lajikkeita yhdistämällä.

Siiderit tehdään Suomessa eikä niissä käytetä tiivisteitä.

Kuura-tuotteita löytyy K-kauppojen lisäksi Salon Design Hillistä, jonne avataan kesällä Kuuran oma tehtaanmyymälä.

Hailuodon panimo

hailuodon panimo Kimmo Kaukonen perusti ystäviensä kanssa Hailuodon Panimon vuonna 2016. Idea syntyi kaverusten lauttamatkalla kohti Perämeren luonnonkaunista saarta.

Suomen ensimmäinen luomupanimo valmistaa saksalaistyyppisiä oluita, joiden pääraaka-aine on Hailuodon puhdas pohjavesi. Yli puolet panimon käyttämistä maltaista on paikallisesti viljeltyjä ja mallastettuja.

Kesällä panimon kupeessa toimii myös tehtaanmyymälä ja pub, jossa voi vierailla.

Lue pientuottajien tarinat:

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 35 ) Ei ( 1 )
Niksi-Pirkka
Ostopäätöksen tueksi
Onko vaikea tehdä ostopäätös esim. uuden paidan tai kattilan kohdalla? Mietit onko ostos liian kallis? Vertaa hintaa tuntipalkkaasi tai yhden päivän käyttörahaan, ja mieti onko ostos sen arvoinen. Helpottaa kummasti!
1 2 0
Avaimet turvaan taaperolta
Avaimet turvaan taaperolta
Varastaako taaperosi eteisen pöydällä olevat avaimet, mutta et halua porata vuokra-asunnon seinään reikää avainkaapille? Ei hätää, virkkaa tai solmi avainkipolle amppeli, jonka voit ripustaa naulakkoon. Avaimet ovat nyt turvassa alle metrin mittaiselta näpistelijältä.
3 5 0
Patakintaat sormia lämmittämään
Jäivätkö tumppusi tai hanskasi kotiin, kun lähdit ulos lastenrattaiden kanssa? Kiinnitä patakintaat narulla rattaiden työntöosaan, niin sormesi ei enää palele.
1 1 0
Helposti juustoraastetta
Saat juustoraastetta kädenkäänteessä, pilko juusto paloiksi ja laita se smoothiekoneeseen. Noin 5 sekunnin pyöritys ja juusto on raastettu.
0 3 0
Kaikki hunaja käyttöön
Kun hunajapurkin laidoilla on vielä hunajaa, kaada hieman lämmintä vettä purkkiin, sulje kansi ja ravista, jotta kaikki hunaja sulaa veteen. Kaada lopuksi hunajavesi teen sekaan. Näin saat kaikki hunajat käytettyä ja purkki on puhdas kierrätystä varten!
0 2 0
Joustavaa sidontaliinaa sukista
Sekajätteeseen muutoin joutuvista rikkoutuneista tai muuten käytöstä poistettavista sukista saa kestävää ja joustavaa sidontanarua esim. köynnösten, omenapuunoksien yms. tukemiseen. Leikkaa sukat varresta alkaen noin 2 cm:n lenkeiksi ja pujottele lenkit yhteen naruksi. Yhdestä nilkkasukasta tulee jo pitkä naru!
0 1 0