Aikatauluta etukäteen

Aloita juhlien suunnittelu hyvissä ajoin, vähintään kuukausi ennen juhlapäivää. Listaa juhlavalmistelut muistiin ja suunnittele aikataulut. Kuka tekee mitäkin ja milloin? Hoidatko valmistelut itse vai tarvitsetko apukäsiä? Millaista ohjelmaa juhliin tulee? Jätä mahdollisimman vähän valmisteluja juhlapäivälle. Juhlien aikanakin tarvitaan apua: mieti kuka kaataa kahvit, täyttää noutopöytää, hoitaa tarjoilut sekä huolehtii vierailta saatavista kukista ja lahjoista.

Lähetä kutsu ajoissa

Vieraidesi kalenterit saattavat täyttyä juhlista ja kesätapahtumista, joten lähetä juhlapäiväsi varaus (save the date) hyvissä ajoin. Siinä ei vielä tarvitse olla yksityiskohtia juhlistasi vaan riittää, että kutsuttu varaa päivän kalenteriinsa. Varsinaisessa kutsussa kerrotaan tarkka ajankohta, juhlapaikan osoite ja muut juhlaan liittyvät yksityiskohdat.

Muista tärkeät kuvamuistot

Hyvistä juhlista on kiva ottaa valokuvia muistoksi. Mieti, otatko kuvat itse, pyydätkö kuvaajan lähipiiristä vai valitsetko ammattikuvaajan? Pohdi jo etukäteen, millaisia kuvia juhlista halutaan, ja ketkä vieraista haluat yhteiskuvaan. Entä lähetätkö vieraille kuvalliset kiitoskortit? Kun suunnittelet kuvatarpeet etukäteen, ne tulevat juhlahumussa varmasti otettua. Jos käytät ammattilaiskuvaajaa, tee varaus hyvissä ajoin ennen juhlapäivää.

Suojaa lattiat

Kotona vietettävissä juhlissa lattiat ovat usein kovalla kulutuksella. Mieti, pyydätkö juhlavieraita riisumaan kenkänsä sisään tullessaan vai kestävätkö lattiasi korkokengillä kävelyn. Jos pelkäät arkojen lattioidesi puolesta, suojaa ne matoilla niissä kohdissa, josta vieraat kulkevat.

Vähennä tiskiä

Juhlissa kertyy reilusti tiskiä, eikä kaikkea ehdi heti tiskaamaan. Rennoissa juhlissa voit siirtyä loppuillasta kertakäyttöastioihin, niin tuleva tiskausurakka helpottuu hieman. Kun muistat laittaa käytetyt astiat likoamaan tiskausta odottaessa, ruoka ei pääse kuivahtamaan niihin tiukasti. Mieti, mihin likaiset astiat voi viedä välivarastoon juhlien aikana odottamaan tiskausta.

Aikaa omaan kaunistautumiseen

Juhlapäivän aamuna riittää vielä paljon puuhaa, mutta muista varata aikaa myös omalle juhlavalmistelulle: pukeutumiselle, hiustenlaitolle ja meikille. Jos sinulla on itsesi lisäksi huolehdittavana myös lasten juhlakampausten teko ja monta muuta pikkuasiaa, tee helppo juhlameikki. Voit harjoitella sen tekoa jo etukäteen.

Koeaja juhlakengät

Juhlissa seistään aamusta iltaan, ja uudet kengät voivat hiertää ikävästi. Jos hankit uudet kengät juhlia varten, koeaja ne kunnolla ennen h-hetkeä. Varaa varmuuden vuoksi myös rakkolaastareita. Jos juhlakenkäsi ovat korkeakorkoiset, voit varata loppuillaksi matalammat kengät tai kengät, joissa on ergonominen pohja. Näin jalkasi eivät rasitu liikaa.

Muista juhlapukeutuminen

Juhliin pukeudutaan ja ehostetaan aina arkea enemmän. Ota huomioon järjestäjien pukeutumistoiveet. Jos juhlat ovat rennot, varmistathan, että perheenjäsenten hiukset ovat kuitenkin siististi muotoiltuja ja meikki, miehellä parta ja kulmakarvat, ovat huolitellut.

Kaipaatko vielä lisävinkkejä? Katso täältä vinkkejä juhliin ja etukäteis- ja jälkitöihin.