K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
Jokainen muru on tärkeä! Näin torjut ruokahävikkiä kotona

Jokainen muru on tärkeä! Näin torjut ruokahävikkiä kotona

Kodin talous
Kodeissa syntyy paljon ruokahävikkiä, ja biojätteen lajittelussakin on parantamisen varaa. Tiedätkö, miten sinä voit torjua hävikkiä helposti joka päivä?

Konmarita jääkaappisi usein, surauta nuupahtaneet kasvikset sosekeittoon tai kokoa tähteistä trendikäs bowl. Pidä jämäbuffetpäiviä, jolloin kaikilla perheenjäsenillä on lautasillaan eri ruokaa. Näillä helpoilla kikoilla torjut ruokahävikkiä, vinkkaa ruokavaikuttaja Satu Koivisto.

Koivisto muistuttaa, että vaikka jääkaappi tuntuisi tyhjältä, sieltä saa usein helposti kasaan vielä aterian tai kaksi. Läpinäkyvät säilytysrasiat auttavat huomaamaan, mitä kaapissa on. Luota parasta ennen päiväysten ohella aisteihisi. Esimerkiksi päiväyksen perusteella ”vanhentunutta” juustoa tai maitoa voi hyvin käyttää, jos ne eivät tuoksu tai maistu oudolta.

Koivisto kannustaa myös esivalmisteluun. Kun kasvikset valmistelee melkein heti kaupasta saapumisen jälkeen niiden ollessa parhaimmillaan, kilpajuoksu pilaantumista vastaan päättyy. Jos jääkaapissa on valmiiksi kypsennettyjä kasviksia ja muuta aterian aineksia, ne tulee syötyä todennäköisemmin kuin raa’at vaihtoehdot.

Aterian jälkeen ruoka kannattaa jäähdyttää vaikkapa kylmävesihauteessa tiskialtaassa ja pakata pikaisesti jääkaappiin. Koivisto ei sen sijaan ole pakastaja. Hän on huomannut, että ruoasta tulee epäkiinnostavaa sillä hetkellä, kun se työnnetään pakastimen uumeniin. On suuri riski, että pakastettu ruoka unohtuu ja päätyy lopulta biojätteeseen.

Ruokahävikkiä syntyy eniten juuri kodeissa, 35 % koko ruokahävikistä. Se vastaa vuodessa noin 100 000 henkilöauton hiilidioksidipäästöjä. Kun biojätettä kertyy, lajittelethan sen oikein! Biojätteen lajittelussa on paljon parannettavaa. Biojätteestä päätyy yhä sekajätteeksi peräti 60 prosenttia. Oikein lajitellusta biojätteestä tehdään Suomessa biokaasua, lannoitevalmisteita maa- ja metsätalouden käyttöön ja multaa viherrakentamiseen. Sekajätteeseen heitetty biojäte menee hukkaan ja vähentää poltettavasta sekajätteestä saatavan energia määrää.

Suomi on sitoutunut puolittamaan hävikin vuoteen 2030 mennessä. Sitoumusta tukee Rakasta joka murua -kampanja, jossa K-ryhmä on mukana. Kampanja kannustaa suomalaisia vähentämään ruokahävikkiä ja lajittelemaan biojätettä kotona, työpaikalla ja lomalla. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö toimii kampanjan suojelijana. Kampanja kestää vuoden 2021 loppuun.

Hyviä vinkkejä ruokahävikin vähentämiseen:

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 155 ) Ei ( 10 )
Niksi-Pirkka
Ehjät kananmunat keittimeen
Kananmunien keitto
Joskus kananmunat särkyvät keittäessä niitä kananmunankeittimessä. Tätä voi ehkäistä läpivalaisemalla munat ennen keittämistä keittiön lamppua vasten. Valoa vasten heikot kohdat munankuoressa erottuvat selvästi.
0 0 0
Lemmikin kauluri
Kissalle tai koiralle voi tehdä kertakäyttölautasesta kaulurin että ei pääse nuolemaan esim. leikkaushaavaa. On mukavampi kuin klinikalta saatavat ja voi syödäkin sen kanssa.
0 0 0
Akupisteiden hierontaa jalkapohjille
Saat ilmaisen ja rentouttavan aku-pisteiden hieronnan jalkapohjillesi, kun laitat muovisen ja harjaspintaisen ruohomaton jalkojesi alle. Seiso tai kävele paikallasi ruohomaton päällä kun vaikka katsot tv:n suosikkisarjaasi. Samalla mielesi rentoutuu ja ryhtisi paranee.
0 0 0
Koiralta pallo lainaan
Et tarvitse ostaa faskiavenyttelyyn mitään kallista faskiapalloa tai muuta hierontapalloa, saman asian ajaa pieni koiran pallo.
0 1 0
Ikälaskuri hyötykäyttöön
Googlaamalla netistä löytyy paljon monenlaisia ikälaskureita. Ikälaskurilla ei ole pakko laskea pelkästään ikää, vaan sitä voi hyödyntää moneen muuhunkin tarkoitukseen, sillä voi laskea esim. päättyneen työsuhteen pituus, avioliiton pituus, harrastuksen parissa vietetty aika, yms. tärkeää ja mielenkiintoista.
0 1 0
Kasvovisiirin uusiokäyttö
Säästä kasvovisiiri ja laita se työkalukaappiin. Kun teet jotain itsesi yläpuolella (esim. maalaat kattoa tai poraat reikiä) niin suojasta on iso apu, kun roiskeet tai pöly eivät tule kasvoille.
0 3 0