KESKUSTELU ON erinomainen asia. Paikoin sanamuodot ovat kuitenkin kärjistyneet ja faktat unohtuneet.

Kun mietimme tekoja ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi, on meidän hyvä muistaa mittasuhteet. Maailman ilmastopäästöistä EU:n osuus on 10 %, Suomen 0,14 %. USA:n päästöt muodostavat 15 % maailman päästöistä, Kiinan yli 25 %.

ILMASTO ON YHTEINEN koko maailmalle. Ilmastoriskien toteutuminen koskettaa kaikkia, niin valtioita, yrityksiä kuin yksittäisiä ihmisiä. Siksi ilmastonmuutoksen pysäyttäminen on asia, johon meidän kaikkien on sitouduttava globaalisti.

Uuden EU-komission linjaukset päästöjen pienentämiseksi ovat kannatettavia. Hiilellä tulee olla hinta – se, joka saastuttaa myös maksaa. Keskeistä on verottaa tuotteita ja palveluita entistä enemmän päästöperusteisesti, on ne sitten tuotettu EU:n alueella tai sen ulkopuolella.

Kehitämme parhaillaan hiilineutraaleja K-ruokakauppoja. Uudella energia- järjestelmällä on voitu vähentää jopa 95% niiden lämmitysenergian kulutuksesta.

TÄMÄ EDELLYTTÄÄ, että kaupan alan yritykset näyttävät avoimesti ostamiensa tuotteiden alkuperän ja sen, miten vastuullisesti ne on valmistettu. K:n vastuullisuustyön ytimessä ovat läpinäkyvät hankintakanavat. Muun muassa tämän vuoksi K on valittu useita kertoja maailman vastuullisimmaksi kaupan alan yritykseksi.

Samaan aikaan, kun toimimme kansallisesti EU-tasolla päästöjen vähentämiseksi, on meidän hyvä myös yksilötasolla pohtia, miten voimme elää ilmastoystävällisemmin. Asuminen, ruoka ja liikkuminen ovat suurimmat yksityisen kulutuksen hiilidioksidipäästöjen aiheuttajat Suomessa. K-ryhmä toimii juuri näillä alueilla. Jo asioiminen K:ssa on vastuullisuusteko.