K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
Ihan kuin etelässä - viinit ja herkut samasta kaupasta?

Ihan kuin etelässä - viinit ja herkut samasta kaupasta?

Kodin talous
Jos Suomen kansa saisi nyt päättää, ruokakaupasta voisi ostaa viinejä. Taloustutkimuksen tuoreen kyselyn mukaan 65 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että mietoja viinejä pitäisi saada myös ruokakaupoista.

Suomi on Ruotsin ohella ainoa EU-maa, jossa näin ei vielä ole. Suomalaisten suhtautuminen viinien kauppoihin tuloon on muuttunut vuodesta 2012 alkaen koko ajan myönteisemmäksi. Asia saa nyt kannatusta tasaisesti kaikissa ikäryhmissä.

Alkoholilain uudistus vuonna 2018 toi nelosoluet, muut erikoisoluet ja lonkerot marketteihin. Tästä ovat hyötyneet myös maamme pienpanimot. K-ruokakaupoissa myytiin viime vuonna yli 1 800:aa erilaista kotimaista erikois- ja pienpanimo-olutta. Määrä on kasvanut kolmessa vuodessa 60 prosenttia. Valtaosa suomalaisista, neljä viidestä, on sitä mieltä, että vuoden 2018 uudistus oli hyvä asia.

Keskusteluissa on toisinaan pohdittu, lisääntyisikö alkoholinkulutus, jos viiniä voisi ostaa ruokakaupasta. Vuoden 2018 alkoholilain uudistus ei lisännyt alkoholinkulutusta: vuosina 2017–2021 alkoholin kokonaiskulutus Suomessa väheni 10 prosenttia.

Taloustutkimus on Päivittäistavarakauppa ry:n toimeksiannosta tutkinut, miten mietojen viinien myynnin salliminen ruokakaupassa vaikuttaisi alkoholin kokonaiskulutukseen. Tutkimus osoitti, että myynnin salliminen ruokakaupassa voisi vähentää alkoholin kokonaiskulutusta 0,6 prosenttia muun muassa siksi, että muiden alkoholijuomien kulutus vähentyisi ja ulkomailta tuotaisiin ja tilattaisiin vähemmän alkoholia.

Monille viini on osa hyvää ateriaa. Ehkä pian kokkailemaan pääsee yhden oven taktiikalla?

Juttu julkaistu Pirkka-lehdessä 3/2023

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 12 ) Ei ( 7 )
Niksi-Pirkka
Ostopäätöksen tueksi
Onko vaikea tehdä ostopäätös esim. uuden paidan tai kattilan kohdalla? Mietit onko ostos liian kallis? Vertaa hintaa tuntipalkkaasi tai yhden päivän käyttörahaan, ja mieti onko ostos sen arvoinen. Helpottaa kummasti!
1 2 0
Avaimet turvaan taaperolta
Avaimet turvaan taaperolta
Varastaako taaperosi eteisen pöydällä olevat avaimet, mutta et halua porata vuokra-asunnon seinään reikää avainkaapille? Ei hätää, virkkaa tai solmi avainkipolle amppeli, jonka voit ripustaa naulakkoon. Avaimet ovat nyt turvassa alle metrin mittaiselta näpistelijältä.
3 5 0
Patakintaat sormia lämmittämään
Jäivätkö tumppusi tai hanskasi kotiin, kun lähdit ulos lastenrattaiden kanssa? Kiinnitä patakintaat narulla rattaiden työntöosaan, niin sormesi ei enää palele.
1 1 0
Helposti juustoraastetta
Saat juustoraastetta kädenkäänteessä, pilko juusto paloiksi ja laita se smoothiekoneeseen. Noin 5 sekunnin pyöritys ja juusto on raastettu.
0 3 0
Kaikki hunaja käyttöön
Kun hunajapurkin laidoilla on vielä hunajaa, kaada hieman lämmintä vettä purkkiin, sulje kansi ja ravista, jotta kaikki hunaja sulaa veteen. Kaada lopuksi hunajavesi teen sekaan. Näin saat kaikki hunajat käytettyä ja purkki on puhdas kierrätystä varten!
0 2 0
Joustavaa sidontaliinaa sukista
Sekajätteeseen muutoin joutuvista rikkoutuneista tai muuten käytöstä poistettavista sukista saa kestävää ja joustavaa sidontanarua esim. köynnösten, omenapuunoksien yms. tukemiseen. Leikkaa sukat varresta alkaen noin 2 cm:n lenkeiksi ja pujottele lenkit yhteen naruksi. Yhdestä nilkkasukasta tulee jo pitkä naru!
0 1 0