Siinä vaiheessa, kun kaakelit alkoivat putoilla keittiön seiniltä, oli viimeinen hetki alkaa suunnitella remonttia. Tuura Inha oli tosin haaveillut keittiöremontista jo siitä asti, kun hän muutti miehensä Keith Byrnen kanssa 1981 rakennettuun taloon kahdeksan vuotta sitten.

Uutta projektia ehti kuitenkin kiilata väliin aina kesämökin rakentamisesta kotitalon yläkerran remonttiin. Vaikka kolmihenkinen perhe on tottunut käärimään hihat ja tekemään itsekin, keittiöremontti päätettiin toteuttaa K-Raudan ammattiapuun turvautuen.

– Oli vaihteeksi aivan ihanaa listata vain haaveita ja toiveita, ja antaa muiden vastata toteutuksesta, Tuura Inha nauraa.

Muutoskeittio ennen

Tavoitteena toimivampi keittiö ja lisää säilytys- ja laskutilaa

Vanha keittiö oli arjessa nuhjaantunut eikä kaappien toiminnallisuuskaan ollut paras mahdollinen. Syvät kaapit nielivät purnukat ja ruokatavarat välillä niin perusteellisesti, että ne unohtuivat vuosiksi pölyttymään.

Uutta keittiötä suunniteltaessa suurin haave olikin apteekkarin kaappi. Koska se oli toiveista tärkein, sen sovittamista keittiön pohjapiirrokseen suunniteltiin ja mitattiin tarkkaan.

Perhe toivoi myös lisää laskutilaa. Sitä saatiin jääkaapin paikkaa siirtämällä.

– Lieden ja lavuaarin paikat eivät muuttuneet, joten suurempia sähkö- ja putkitöitä ei tässä kohteessa tarvinnut tehdä. Kun jääkaappi siirrettiin kiinni seinään, tilan tuntu kasvoi ja laskutasoa saatiin reilu pätkä lisää entiseen verrattuna, keittiön piirtänyt suunnittelija Heikki Kaisto K-Rauta 75:sta kertoo.

Muutoskeittio tiski

Käyttäjän näköinen keittiöremontti

Heikki Kaiston mukaan keittiöremontin ideointi lähtee liikkeelle siitä, että tila, johon uutta keittiötä suunnitellaan, mitataan huolella. Kaikkien toivottujen toiminnallisuuksien mukaan saaminen voi lopulta olla melkoista senttipeliä. Suunnittelija korostaa, että on tärkeää miettiä keittiön toiminnallisuutta tavallisen arjen näkökulmasta. Esimerkiksi voi ottaa keittiön kodinkoneet: astianpesukonetta tyhjentäessä on mukavaa, jos oikeat hyllyt löytyvät läheltä. Yhtä lailla jääkaapin edustalle on hyvä jättää tilaa, jotta ruokakassien purkaminen sujuu sutjakasti.

– Loppujen lopuksi onnistunut keittiöremontti palkitsee asukkaat paitsi mieleisellä ulkomuodolla myös sillä, että oma arki soljuu siellä mahdollisimman vaivattomasti, Heikki Kaisto sanoo.

Tuura Inha päätyi Cello-keittiöön sen ajattomuuden ja toimivan suunnitteluavun vuoksi.

– Cello-keittiöiden hinta-laatusuhde on hyvä, ja esimerkiksi ovien materiaaleissa ja vetimissä on paljon valinnanvaraa. Suunnittelupalvelu on tärkeä, jotta keittiöstä saa oikeasti arjessa toimivan. Vaikka keittiöremontti laajeni niin, että myös lattia ja katto uusittiin, kaikki materiaalivalinnat sain tehdä saman katon alla. Kaksi käyntiä K-Raudassa riitti.

Hyvä keittiö on helppo siivota

Keittiöremontti ei satu kohdalle kovin usein, joten keittiön ilmeen haluttiin olevan klassinen ja sellainen, jonka ulkomuotoon ei heti kyllästytä. Siksi kaappien väriksi valikoitui ajaton valkoinen, joka lisää myös tilan avaruuden tuntua.

Tuura pohti pitkään, valitsisiko mattapintaiset vai korkeakiiltoiset kaapit. Hän oli jo päätymässä mattapintaan ajatellessaan, että se olisi arjessa huolettomampi. Ystävät saivat kuitenkin hänen päänsä kääntymään.

– Nyt olen korkeakiiltoon ja valkoiseen väriin todella tyytyväinen. Kiiltävässä pinnassa vaikkapa lapsen sormenjäljet eivät näy, ja muutenkin pyyhkimällä puhdistuvat ovet ovat mukavan huolettomat, Tuura sanoo.

Muutoskeittio laatikko

Juuri huolettomuus ja materiaalien helppous ratkaisivat keittiön pintoja valittaessa. Tasojen sekä kaappien ja tason väliseen välitilaan Tuura valitsi materiaaliksi ajattoman harmaan laminaatin. Harmaata maalia sudittiin myös keittiön seinään.

– Puu- tai kivitaso eivät tulleet meidän perheessämme kysymykseen. Halusimme keittiön, jonka kanssa ei tarvitse varoa jokapäiväisessä käytössä. Emme ole kovin ahkeria siivoamaan, joten laminaattitaso on meille luonteva valinta, Tuura Inha sanoo.

Entistä siisimpi keittiö

Remontissa entisen keittiön avohyllyratkaisut saivat lähteä. Nyt astiapinot ja myslipussit jäävät piiloon ovien taakse, ja kokonaisuus on levollisempi.

Uudessa keittiössä olohuonetta ja keittiötä rajaa juuri toiveiden mukainen korkea apteekkarinkaappi, joka kätkee kätevästi taakseen vaikkapa pesua odottavat tiskit tai muut arjen askareet.

Remonttia suunnitellessa oli puhetta myös saarekkeesta. Se jäi loppujen lopuksi toteuttamatta, sillä perhe halusi jättää keittiöön reilusti tilaa ruokapöydälle. Pyöreä pöytä valittiin siksi, että se tuo huomattavasti lisää tilan tuntua ja pöydän ympärille mahtuu monta syöjää mukavasti. Mustien pinnatuolien lisäksi hankittiin varastoon mustia jakkaroita niitä tilanteita varten, kun pöytä halutaan kattaa useammalle ruokailijalle.

Muutoskeittio jälkeen

Sisustus viimeisteli remontin

Tuura halusi pitää keittiön värityksen mahdollisimman yksinkertaisena. Ikkunat odottavat vielä verhoja, ja astioilla, keittiötekstiileillä sekä leikkokukilla tilaa saa väritettyä tunnelman ja vuodenajan mukaiseksi.

Tummanharmaa vinyylilankkulattia sai päälleen suklaanruskean villamaton. Matto tuo mukavasti lämpöä keittiöön ja villa hylkii likaa, joten se on arjessa helppo pitää puhtaana.

Myös valaistukseen kiinnitettiin erityistä huomiota. Kaappien alle asennettiin led-valot, joiden sävyä voi säätää kylmäksi tai lämpimäksi. Kun yleisvalaistukseen lisää tammikuun pakkasilla vielä kynttilän valon, voileipä maistuu ihanalta uudessa keittiössä.

Entä mitä tapahtui, kun perhe lähtee lomalle ja jättää avaimet kylppäriremontoijille? Lue, miten Elina Puszkarzewicz kokeili huonojen remonttikokemusten jälkeen uutta tapaa remontoida.

Lue lisää

Tutustu Cello-keittiöihin, keittiöremontin suunnitteluun ja toteutukseen sekä K-Raudan keittiösuunnitteluohjelmaan.