K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
Heikki Silvennoinen: Vegaaniksi puolivahingossa

Heikki Silvennoinen: Vegaaniksi puolivahingossa

Henkilöt
Muusikko Heikki Silvennoinen osallistui ihmiskokeeseen, joka muutti hänen ruokavalionsa. Onko takaisin enää paluuta?

Arjen ekoteko

KOKEILIN VEGAANIRUOKAVALIOTA tavallaan tyttäreni pakottamana, kun hän päätti tehdä ruoat hiihtolomareissulla. Viikon kokeilun jälkeen en enää halunnut palata lihansyöjäksi. En ole ennenkään syönyt paljon punaista lihaa, mutta nyt en syö mitään eläinperäistä. Tytär on ollut vegaani jo aiemmin. Olenhan minäkin nähnyt dokumentteja siitä, mitä tehomaatalous ympäri maailmaa aiheuttaa luonnolle. Haluan tehdä oman osuuteni ympäristön eteen. En ajattele pelastavani maailmaa yksin, mutta voin yrittää vaikuttaa edes pienillä asioilla.

Olen itsekin vähän hämmästynyt, miten helppoa muutos on ollut. Vegaanisia vaihtoehtoja on tarjolla yllättävän laajasti. Eikä makujen puolestakaan ole valittamista, päinvastoin. Vegaanisia ruokia on myös helppo valmistaa ja pandemiatilanteen takia kokkailuun on ollut aikaa. Minulla ei oikeastaan ole mitään bravuuria, mutta osaan tehdä aasialaistyyppisiä sekasotkuja wokkipannulla.

Ruokahävikistä minun ei tarvitse kantaa huonoa omaatuntoa. Esitiskaajana toimii sellainen rottweilerin ja collien sekoitus, ettei ruokaa jää. Jos jotain entisestä elämästä kaipaan, niin kananmunaleipää teki alussa mieli. Mutta kun tälle linjalle on lähtenyt, se on vaan loppu niin kuin tupakanpoltto. Ajattelin jatkaa vegaanikokeilua, koska voin niin hyvin. Seuraavaksi menen lääkärintarkastukseen mittauttamaan kaikki arvot. Kyllähän tämän pitäisi jossain näkyä.

Kun keikkailen normaalisti, autoilen paljon. Siinäkin olisi pohdittavaa ympäristön kannalta. Varmaan ajan myötä sähköautoja tulee enemmän markkinoille, ja niiden hinta on kohtuullisempi. Siinä vaiheessa, kun rekat ajavat biokaasulla tai jollain muulla uusiutuvalla energialla, ollaan oikealla tiellä.”

Kuka

Heikki Silvennoinen, 67, muusikko ja näyttelijä.

Mistä tunnetaan?

Kummeli-sarjan legendaarisista hahmoista ja urasta kitaristina ja laulajana.

Tämän opin kantapään kautta...

”Ennen hotelliaamiaisen kohokohta oli pekoni ja kananmunat. Ilman niitäkin pärjää. Nyt syön kaurapuuroa ja soijajogurttia.”

Lue lisää ekotekoja:

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 670 ) Ei ( 17 )
Niksi-Pirkka
Ostopäätöksen tueksi
Onko vaikea tehdä ostopäätös esim. uuden paidan tai kattilan kohdalla? Mietit onko ostos liian kallis? Vertaa hintaa tuntipalkkaasi tai yhden päivän käyttörahaan, ja mieti onko ostos sen arvoinen. Helpottaa kummasti!
1 2 0
Avaimet turvaan taaperolta
Avaimet turvaan taaperolta
Varastaako taaperosi eteisen pöydällä olevat avaimet, mutta et halua porata vuokra-asunnon seinään reikää avainkaapille? Ei hätää, virkkaa tai solmi avainkipolle amppeli, jonka voit ripustaa naulakkoon. Avaimet ovat nyt turvassa alle metrin mittaiselta näpistelijältä.
3 5 0
Patakintaat sormia lämmittämään
Jäivätkö tumppusi tai hanskasi kotiin, kun lähdit ulos lastenrattaiden kanssa? Kiinnitä patakintaat narulla rattaiden työntöosaan, niin sormesi ei enää palele.
1 1 0
Helposti juustoraastetta
Saat juustoraastetta kädenkäänteessä, pilko juusto paloiksi ja laita se smoothiekoneeseen. Noin 5 sekunnin pyöritys ja juusto on raastettu.
0 3 0
Kaikki hunaja käyttöön
Kun hunajapurkin laidoilla on vielä hunajaa, kaada hieman lämmintä vettä purkkiin, sulje kansi ja ravista, jotta kaikki hunaja sulaa veteen. Kaada lopuksi hunajavesi teen sekaan. Näin saat kaikki hunajat käytettyä ja purkki on puhdas kierrätystä varten!
0 2 0
Joustavaa sidontaliinaa sukista
Sekajätteeseen muutoin joutuvista rikkoutuneista tai muuten käytöstä poistettavista sukista saa kestävää ja joustavaa sidontanarua esim. köynnösten, omenapuunoksien yms. tukemiseen. Leikkaa sukat varresta alkaen noin 2 cm:n lenkeiksi ja pujottele lenkit yhteen naruksi. Yhdestä nilkkasukasta tulee jo pitkä naru!
0 1 0