K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
Haaveissa aina siisti koti minimipanoksella?

Haaveissa aina siisti koti minimipanoksella?

Kodinhoito
Kodin siivoaa tehokkaasti ja nopeasti, kun kiinnittää huomioita esimerkiksi siivoamisen ajoittamiseen. Mitkä neljä muuta vinkkiä auttavat?

1. Hyvästit suursiivouksille

Älä odottele suurta siivouspäivää vaan siisti kotia säännöllisesti, vähän kerrallaan. Puhdista pinnat päivittäin ja poista likatahrat tuoreeltaan. Näin vältyt jynssäämiseltä eikä sinun tarvitse turvautua vahvoihin pesuai-neisiin. Putsaa säännöllisesti myös lattia kaivot, ettei niihin tule tukoksia.

2. Käytä kunnon välineitä

Suosi laadukkaita ja kestäviä siivousvälineitä, kuten mikrokuituliinoja, -moppeja ja -pesimiä. Ne puhdistavat likaa ja rasvaa tehokkaasti, eikä niiden kanssa tarvitse välttämättä käyttää pesuainetta tai edes vettä. Mikrokuituja on monenlaisia, joten valitse oikea siivousväline oikeaan paikkaan. Keittiöliina imee erityisen hyvin vettä ja kosteutta. WC-liinassa on karhea pinta, joka irrottaa tehokkaasti likaa.

Lakaise hiekat ja leivänmurut lattialta helposti harjalla tai mopilla. Säästät myös sähköä, kun imuria tarvitsee kaivaa siivoushommiin harvemmin.

3. Täsmävalikoi oikeat aineet

Pesuaineita ei tarvitse olla kymmenittäin, vaan tärkeintä on käyttää sopivaa ainetta pinnan ja tilan mukaan. Tällöin se tehoaa parhaiten. Ph-arvoltaan neutraali pesuaine, kuten käsitiskiaine, sopii kodin yleispuhdistusaineeksi. Emäksiset pesuaineet tehoavat hyvin keittiön rasvatahroihin ja pinttyneeseen likaan. Happamat pesuaineet puhdistavat tehokkaasti ruosteen ja kalkkitahrat vaikkapa kylpyhuoneesta. Noudata annosteluohjetta - liika-annostelusta on vain haittaa.

4. Pidä huolta ja kierrätä

Hoida ja puhdista siivousvälineet säännöllisesti, jotta niiden teho ja käyttömukavuus säilyvät. Korvaa tiensä päähän tulleet harjat, sienet ja muut pesuosat vaihtopäillä. Putsaa myös kodinkoneet: lisäät käyttöikää ja saat paremman pesutuloksen.

Älä kumoa vanhoja pesuaineita viemäriin. Ne voi viedä veloituksetta jäteasemalle. Kierrätä tyhjät muovipakkaukset muovikeräykseen ja muut tuote-etiketin ohjeiden mukaan.

5. Mikä ympäristömerkki?

Pesuaineissa on monia merkintöjä, joiden tavoitteena on helpottaa niiden ostoa ja käyttöä. Ympäristömerkeistä monille tutuin on Pohjoismaiden yhteinen ympäristömerkki eli Joutsenmerkki. Se kertoo, että tuote täyttää tiukat ympäristövaatimukset raaka-aineista, tuotannosta ja käytöstä kierrätykseen ja hävittämiseen.

Vinkki!

Värikoodaa puhdistusliinat ja -sienet kodin eri tilojen mukaan. Näin ne eivät mene sekaisin.

Juttu julkaistu Pirkka-lehdessä 3/2023

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 52 ) Ei ( 4 )
Niksi-Pirkka
Ostopäätöksen tueksi
Onko vaikea tehdä ostopäätös esim. uuden paidan tai kattilan kohdalla? Mietit onko ostos liian kallis? Vertaa hintaa tuntipalkkaasi tai yhden päivän käyttörahaan, ja mieti onko ostos sen arvoinen. Helpottaa kummasti!
1 2 0
Avaimet turvaan taaperolta
Avaimet turvaan taaperolta
Varastaako taaperosi eteisen pöydällä olevat avaimet, mutta et halua porata vuokra-asunnon seinään reikää avainkaapille? Ei hätää, virkkaa tai solmi avainkipolle amppeli, jonka voit ripustaa naulakkoon. Avaimet ovat nyt turvassa alle metrin mittaiselta näpistelijältä.
3 5 0
Patakintaat sormia lämmittämään
Jäivätkö tumppusi tai hanskasi kotiin, kun lähdit ulos lastenrattaiden kanssa? Kiinnitä patakintaat narulla rattaiden työntöosaan, niin sormesi ei enää palele.
1 1 0
Helposti juustoraastetta
Saat juustoraastetta kädenkäänteessä, pilko juusto paloiksi ja laita se smoothiekoneeseen. Noin 5 sekunnin pyöritys ja juusto on raastettu.
0 3 0
Kaikki hunaja käyttöön
Kun hunajapurkin laidoilla on vielä hunajaa, kaada hieman lämmintä vettä purkkiin, sulje kansi ja ravista, jotta kaikki hunaja sulaa veteen. Kaada lopuksi hunajavesi teen sekaan. Näin saat kaikki hunajat käytettyä ja purkki on puhdas kierrätystä varten!
0 2 0
Joustavaa sidontaliinaa sukista
Sekajätteeseen muutoin joutuvista rikkoutuneista tai muuten käytöstä poistettavista sukista saa kestävää ja joustavaa sidontanarua esim. köynnösten, omenapuunoksien yms. tukemiseen. Leikkaa sukat varresta alkaen noin 2 cm:n lenkeiksi ja pujottele lenkit yhteen naruksi. Yhdestä nilkkasukasta tulee jo pitkä naru!
0 1 0