K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
Euroopan pohjoisin hedelmätarha

Euroopan pohjoisin hedelmätarha

Henkilöt
Panu Hiekkala viljelee 1870-luvulta peräisin olevaa sukutilaa Kuopiossa. Pohjoinen sijainti tuo haasteita hedelmien viljelyyn. "Itse ajattelen, että laatu on määrää tärkeämpi."

"HIEKKALAN TILA ON ollut suvullamme Kuopiossa 1870-luvulta lähtien. Minä edustan neljättä sukupolvea: aloitin viljelyn vuonna 1995 ja siirsin tilan heti luomutuotantoon. Tuohon aikaan luonnonmukainen viljely oli vielä lapsen-kengissä. Viljelytekniikat olen opetellut yrityksen ja erehdyksen kautta. Koulutukseltani olen metsänhoitaja ja erityisopettaja.

Kaikki muuttui, kun sairastuin MS-tautiin vuonna 2003. Sairaus pakotti minut miettimään, mitä oikeasti haluan elämältäni. Ymmärsin, että monet työunelmani liittyvät maanviljelyyn.

Nyt meillä on muiden viljelysten lisäksi Euroopan pohjoisin hedelmätarha, jossa kasvaa 5 000 omena- ja päärynäpuuta. Olen keskittynyt luomuun soveltuviin venäläisiin lajikkeisiin, koska ne kestävät paremmin pakkasta ja kasvitauteja.

Hedelmätarha ylläpitää myös luonnon monimuotoisuutta, sillä se luo hyvät elinolosuhteen pörriäisille ja kasvien monimuotoisuudelle. Sijaintimme ja luomuviljelyn vuoksi satomme on yleensä pienempi kuin etelässä, mutta itse ajattelen, että laatu on määrää tärkeämpi. Hilloissamme on sokeria puolet siitä määrästä mitä markkinoilla olevissa hilloissa yleensä.

Pyöritämme tilaa pääasiassa perheen voimin, joten meillä ei ole hirveästi aikaa markkinointiin. Meille olikin suureksi avuksi, että saimme luomuomenahillomme ja omenapäärynäsiirapin myyntiin K-kauppoihin.

Tulevaisuudessa tarvitsen tilalleni lisäapuvoimia, mutta nyt etenen päivän kerrallaan. En halua antaa sairauteni haitata liikaa elämää."

Panu Hiekkala, 51, ja Hiekkalan luomuomenahillo Kuopiossa.

Lue pientuottajien tarinat:

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 136 ) Ei ( 0 )
Niksi-Pirkka
Kukkien hoito-ohjeet tallessa
Kukkien hoito-ohjeet
Unohtuvatko kukkien hoito-ohjeet helposti? Leikkaa ruukun ympärillä olevasta muovista hoito-ohje ja teippaa se muoviruukkuun. Voit unohtaessa kurkata suojaruukun sisään.
0 1 0
Tikkana talvipäivään
Valele jääkylmällä vedellä silmäsi, kasvosi ja niskasi aamupesun yhteydessä. Nappaa edellisenä iltana kylmän terassin naulaan jättämäsi pyyhe. Kuivaa huolellisesti. Olet taatusti pirtsakkana valmis uuteen päivään pikaisen kylmäkäsittelyn jälkeen.
1 0 0
Meikki pois hellävaraisesti
Helppo tapa poistaa vedenkestäväkin meikki on pyyhkäistä se ripsistä ja kasvoista Pirkka lasten puhdistuspyyhkeillä. Ei silmien kirvelyä ja on tehokas ja edullinen tapa.
0 0 0
Erota oma pyyhkeesi muista
Erota oma pyyhkeesi muista
Kylpylöissä asiakkaat tuovat pesutiloihin kymmeniä samanlaisia, valkoisia pyyhkeitä. Vältät oman pyyhkeesi sekoittumisen merkkaamalla sen värillisellä nauhalla. Tähän soveltuu hyvin uusista vaatteista niihin ommellut, talteen ottamasi ripustusnauhat. Kun laitat jokaiselle perheenjäsenelle vielä eri värisen nauhan, pyyhkeet pysyvät hyvin järjestyksessä!
5 2 0
Pääsiäisruohon kylvö helposti
Pääsiäisruohon kylvö
Kun kylvät pääsiäisruohoa niin laita astian pohjalle Pirkka tuorekelmua. Multa kelmun päälle niin, että kelmua ei näy. Saat ruohon helposti pois astiasta pääsiäisen jälkeen. Astia pysyy siistinä eikä ruohon juuret tartu astiaan kiinni.
0 2 0
Appelsiinit syöntijärjestykseen
Säästä banaaneissa olevat tarrat ja laita ne merkiksi appelsiineihin. Eli kun laitat uusia appelsiineja koriin niin merkitse vanhemmat tarroilla, näin tulee syötyä vanhemmat ensin!
5 0 0