Arjen ekoteko

EMME OSTA KOSKAAN tavaraa huvin tai vaihtelun vuoksi vaan aina tarpeeseen. Tämä ei kuitenkaan koske kirjoja, kulttuurituotteita eikä palveluita.

Aikaisemmin hankimme matkoilta arkkitehtuurilegoja, jotka ovat nyt vessan seinän koristeena. Sami pitää Tähtien sota -legoista, mutta niidenkin ostaminen on jäänyt. On vaikea perustella itselleen, miksi niitä pitäisi saada lisää.

KÄYTÄMME TAVARAT LOPPUUN asti. Viime kesänä Aino korjautti rikkinäiset kenkänsä suutarilla ja myi ne jokakesäisellä pihakirpparillamme. Siinä hävisi tietysti rahaa, mutta ajatus kenkien heittämisestä roskiin tuntui kauhealta.

Emme kuitenkaan ole pulmusia, sillä asumme isossa omakotitalossa ja omistamme auton. Kimppakyytien järjestäminen pienellä paikkakunnalla olisi sen verran työlästä, että laiskuus tulee vastaan.

TATU JA PATU -hahmojen ympärille on ehdoteltu kaikenlaisia oheistuotteita nakeista lähtien. Olemme kuitenkin olleet tarkkoja siitä, että tuotteet täyttävät eettiset, ekologiset ja esteettiset vaatimukset. Toistaiseksi olemme antaneet luvan lähinnä paperitavaran kuten palapelien valmistamiseen. Nyt myyntiin on tulossa kriteerimme täyttävä astiasto.

Kesäkuussa julkaistaan uusi Tatu ja Patu -kirja: Kovaa menoa kiskoilla. Se on kohellusseikkailu, jossa kaksikko matkustaa ensimmäistä kertaa junalla. Vaikka kirja ei ole opetuksellinen, toivomme, että lapset innostuisivat junalla matkustamisesta.

OLEMME PÄÄTTÄNEET, ETTEMME enää lennä – emme edes sitten, kun se on taas mahdollista. Nyt haaveilemme junamatkasta Siperian halki. Hitaan matkustamisen juju on matkan teko, ei päämäärä.”

Ketkä

Kirjailija- ja kuvittajapariskunta Aino Havukainen, 51, ja Sami Toivonen, 49.

Mistä tunnetaan?

Tatu ja Patu -kirjasarjasta.

Tämän opimme kantapään kautta...

”Rakennutimme taloomme kolme takkaa. Myöhemmin opimme, että puun polttaminen ei olekaan ekologista.”