K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
Emilia Vuorisalmi: Tärkeät hormonit

Emilia Vuorisalmi: Tärkeät hormonit

Henkilöt
Emilia Vuorisalmi uskoo, että turha kuluttaminen vähenee, kun rakkaushormonit ovat tasapainossa.

”Puhun lääkärinä ja kirjailijana paljon ihmisen kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Siihen kuuluu olennaisesti myös mielihyvähormonien, niin sanottujen rakkaushormonien eli dopamiinin, serotoniinin ja oksitosiinin tasapaino. Hormonitasapaino liittyy vahvasti myös ihmisen kulutuskäyttäytymiseen ja sitä kautta myös arjen valintojen kestävyyteen ja ekologisuuteen.

Kestävää dopamiinivirtaa syntyy, kun ihminen tuntee olonsa merkitykselliseksi. Esimerkiksi shoppailuaddiktion taustalla voi olla merkityksellisyyden puuttuminen − ostamisella täytetään tyhjyyttä. Serotoniinivaje voi aiheuttaa esimerkiksi tunnesyömistä tai lisääntynyttä kuluttamista. Silloin ihminen hakee syömisestä tai ostamisesta turvaa koettaessaan suojautua pelkojen kohtaamiselta. Oksitosiinia muodostuu esimerkiksi halaamalla tai kissaa silittämällä, mutta pitkäkestoisesti sitä syntyy läsnäololla ja yhteydellä itseen, toisiin ja luontoon.

Hormoniepätasapainossa voi olla vaikea tehdä hyviä, ekologisia valintoja. Ostat joka sesonki uudet vaatteet, remontoit kahden vuoden välein kaiken uusiksi, syöt mitä mieli tekee tai matkustelet paetaksesi pahaa oloa tai levottomuutta. Kun hormonit ovat balanssissa, teet myös intuitiivisesti parempia valintoja.

Aloin itse joitakin vuosia sitten tietoisesti keskittyä pieniin asioihin, jotka tuottavat minulle iloa. Ilon kokeminen lisää dopamiinin eritystä, ja huomasin, kuinka suuri vaikutus sillä oli: ilon myötä aloin rohkeammin elää omien arvojeni mukaisesti. Se on johtanut myös ekologisempiin valintoihin, kuten vaatteiden hankkimiseen lainaamalla, lähi- ja kausiruoan suosimiseen sekä hybridiautoiluun siirtymiseen. Olen huomannut, että uuden tavan omaksuminen vaatii noin 20 toistoa − se ei ole kovin paljon.”

Kuka

Emilia Vuorisalmi, 43, lääkäri, kirjailija ja näyttelijä.

Mistä tunnetaan?

DocEmilia-somelääkäri, kirjoittanut kaksi kirjaa ja näyttelee Kullannuput-sarjassa.

Tämän opin kantapään kautta...

”Olen eri elämäntilanteiden vuoksi joutunut luopumaan materiasta ja huomannut, ettei onnellisuuteni ole ollut siitä riippuvainen.”

Juttu julkaistu Pirkka-lehdessä 12/2022

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 20 ) Ei ( 0 )
Niksi-Pirkka
Ostopäätöksen tueksi
Onko vaikea tehdä ostopäätös esim. uuden paidan tai kattilan kohdalla? Mietit onko ostos liian kallis? Vertaa hintaa tuntipalkkaasi tai yhden päivän käyttörahaan, ja mieti onko ostos sen arvoinen. Helpottaa kummasti!
1 2 0
Avaimet turvaan taaperolta
Avaimet turvaan taaperolta
Varastaako taaperosi eteisen pöydällä olevat avaimet, mutta et halua porata vuokra-asunnon seinään reikää avainkaapille? Ei hätää, virkkaa tai solmi avainkipolle amppeli, jonka voit ripustaa naulakkoon. Avaimet ovat nyt turvassa alle metrin mittaiselta näpistelijältä.
3 5 0
Patakintaat sormia lämmittämään
Jäivätkö tumppusi tai hanskasi kotiin, kun lähdit ulos lastenrattaiden kanssa? Kiinnitä patakintaat narulla rattaiden työntöosaan, niin sormesi ei enää palele.
1 1 0
Helposti juustoraastetta
Saat juustoraastetta kädenkäänteessä, pilko juusto paloiksi ja laita se smoothiekoneeseen. Noin 5 sekunnin pyöritys ja juusto on raastettu.
0 3 0
Kaikki hunaja käyttöön
Kun hunajapurkin laidoilla on vielä hunajaa, kaada hieman lämmintä vettä purkkiin, sulje kansi ja ravista, jotta kaikki hunaja sulaa veteen. Kaada lopuksi hunajavesi teen sekaan. Näin saat kaikki hunajat käytettyä ja purkki on puhdas kierrätystä varten!
0 2 0
Joustavaa sidontaliinaa sukista
Sekajätteeseen muutoin joutuvista rikkoutuneista tai muuten käytöstä poistettavista sukista saa kestävää ja joustavaa sidontanarua esim. köynnösten, omenapuunoksien yms. tukemiseen. Leikkaa sukat varresta alkaen noin 2 cm:n lenkeiksi ja pujottele lenkit yhteen naruksi. Yhdestä nilkkasukasta tulee jo pitkä naru!
0 1 0