"TYÖNI VUOKSI kokkailen ja kehittelen reseptejä monta kertaa päivässä, blogiin ja suoraan asiakkaille. Hyvin suunnitellut reseptit ja tarkkaan mietityt kauppalistat ovat tärkeä kulmakivi hävikin vähentämisessä.

Pyrin siihen, että kaikki onnistuu ensimmäisellä kerralla eikä ohilyöntejä synny. Minulle on kehittynyt taito kirjoittaa resepti siten, että se onnistuu yleensä ensimmäisellä kerralla.

Ruokakuvausten jälkeen kutsun usein kavereita syömään. Osan ruoasta pakastan ja vien maalle vanhemmilleni siellä käydessäni.

Suomalaiset ruoat ja kotimaiset raaka-aineet ja ovat kantava voima resepteissäni. Valitsen kaupassa yleensä kotimaisen vaihtoehdon, vaikka se olisikin hieman kalliimpi.

Olen kotoisin maalta, joten satokauden mukaan eläminen on minulle tuttua lapsuudesta asti. Keväällä kausi alkaa aina ensimmäisistä sienistä ja maanpinnalle putkahtavista villiyrteistä.

Korvasienet ovat kevään odotetuin sieni, joista saa valmistettua maailman parasta sienikastiketta. Villiyrtit ovat tulleet vasta myöhemmin ruokavaliooni, sillä niitä ei lapsuudessasi vielä osattu hyödyntää.

VILLIYRTEISTÄ SUOSIKKINI on vuohenputki, josta valmistan keväällä yleensä piirakkaa. Syksyä kohden metsän antimien runsaus kasvaa marjoilla ja sienillä.

Blogissani pyrin hyödyntämään ajankohtaisia raaka-aineita resepteissä ja yritän saada myös lukijoita innostumaan niistä. Satokausiajattelu vähentää myös kauppojen hävikkiä.

Syksyisin viljelijöiltä tulee isot määrät kasviksia kauppoihin. Usein niistä on ylitarjontaa, ja hinta laskee olemattomiin. Myymättä jääneet tuotteet päätyvät helposti hävikiksi.

Yritän saada vähän unholassakin olleita raaka-aineita esiin ja käytän niitä modernilla tavalla. Reseptit julkaisen vasta, kun tiedät niiden toimivan, jotta lukijat onnistuvat eikä hävikkiä synny.

Paheeni kaupassa ovat heräteostokset. Yleensä niistä syntyy suurin hävikki. Uusien kokeilujen maku ei aina osu nappiin, jolloin ne jäävät helposti syömättä.

Joidenkin ruokien valmistuksesta saattaa jäädä hävikkiä, jolloin kehittelen ylimääräisistä tai valmistuksessa syntyneistä tuotteista uuden ruoan. Jääkaapin tyhjennysvuoka on mitä parhain tapa hyödyntää nahistuneet kasvikset jääkaapista.

Pilkon isoon uunivuokaan kaikenlaisia kasviksia, joita jääkaappiin on jäänyt. Päälle laitan yrttejä ja reilusti mausteita. Myös hedelmät sopivat sekaan mainiosti.

Tuotteiden päivämääristä olen varsin huoleton. En katso päiväystä, vaan käytän aistejani: ensin arvioin silmämääräisesti, sitten haistan ja lopuksi maistan.

Jos ruoka tai raaka-aine vaikuttaa käyttökelpoiselta, en suinkaan heitä sitä roskiin, vaikka parasta ennen -päivämäärä olisi jo mennyt. Monet tuotteet säilyvät viikkoja ja jopa kuukausia yli päivämäärien, lukuun ottamatta helposti pilaantuvia kuten kalaa."

Tämän opin kantapään kautta...

Joulun alla yritin keitellä persimonhedelmistä glögiä mausteiden ja sitruunamehun kanssa. Lopputuloksesta tuli yllättäen harmaata ja raudan makuista. Aina mielikuvat ja visiot eivät onnistu, kuin olisi ajatellut.

Kuka

Mika Rampa

Mistä tunnetaan?

Ruokabloggaaja, joka vannoo suomalaisen ruoan nimeen uudella twistillä.

Lue, miten K-ryhmä vähentää ruokahävikkiään.