TULEVAISUUDEN VISIOISSA kaupat ovat aina auki, jokainen tuote on huippulaatuinen ja tavarat toimitetaan perille niin optimaalisen toimitusketjun kautta, että hinnat ovat kohtuulliset.

Jos visiot toteutuvat ja kaikki kaupat jonakin päivänä palvelevat näin, on kauppojen ja kauppiaiden pohdittava yhä enemmän sitä, mikä saisi asiakkaat valitsemaan juuri heidän leipänsä, vasaransa tai kukkansa.

ME K-RYHMÄSSÄ uskomme, että ratkaisu löytyy empatiasta: siitä, että asetumme asiakkaan asemaan ja ymmärrämme entistä paremmin jokaisen asiakkaan tarpeita ja toiveita.

Me K-ryhmän digitiimissä mietimmekin yllättävän vähän digiä ja yllättävän paljon sitä, miten voisimme ilahduttaa asiakkaitamme. Olemme todenneet, että eri ihmiset ilahtuvat erilaisista asioista: yksi tykkää tuoreista voisarvista, toinen arvostaa nopeaa asiointia ja kolmas toivoo, että ruoat voi tilata kotiovelle.

EMPATIA JOHDATTAA meidät yllättäen myös teknologian äärelle: teknologian ansiosta pystymme asettumaan asiakkaidemme asemaan entistä helpommin. Kun tiedämme, mitä asiakkaamme ovat aiemmin ostaneet, voimme ymmärtää, mitä he voisivat seuraavaksi haluta. Tämä on tuttua kyläkaupoista, joissa kauppiaat tunsivat asiakkaansa henkilökohtaisesti. Isoissa kaupungeissa ja verkossa empatiaa voi harjoittaa hieman helpommin, kun taustalla on teknologista tukea.

Empaattiseen teknologian hyödyntämiseen kuuluu itsestäänselvästi myös vastuullisuus.

Se, että keräämme asiakkaista vain sellaisia tietoja, joita varmasti tarvitaan parempien kauppojen rakentamiseen. Ja se, että asiakkaamme tietävät, minkälaisia tietoja heistä kerätään. Sekin on empatiaa.

Anni Ronkainen, K-ryhmän digitaalisuudesta vastaava johtaja

Marraskuun Pirkka-lehden voit lukea täältä.