K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
Anna Perho: Vanhan vaalija

Anna Perho: Vanhan vaalija

Henkilöt
Toimittaja Anna Perho kunnostaa vanhaa hirsitaloa. Hän toivoo, että se kestä käyttöä myös seuraavat sata vuotta.

Minun ekotekoni

”Haaveilin pitkään omasta, vanhasta puuröttelöstä, ja nyt remontoin yli satavuotiasta hirsitaloa Lounais-Suomessa. Vanhan talon kunnostaminen tuottaa hyvää mieltä, ja se on jo itsessään ekoteko. Korjaukset tehdään vanhan päälle, eikä raaka-aineita tarvita yhtä paljon kuin uuden rakentamiseen. Myöskään luonnosta ei tarvita lisätilaa.

Teemme korjaustyöt perinteisillä menetelmillä. Käytämme ekologisia materiaaleja, kuten puuta, pahvia, puukuitueristeitä ja purua. Ne eivät jätä lahotessaan ylimääräisiä jälkiä luontoon. Vaihdamme vanhat, lahonneet hirret uusiin, ja vanhan lattian tilalle tulee uusi samoista materiaaleista kuin vanha. Keittiössä korvaamme puolet lattiasta savilaatalla, jollaista on tehty satoja vuosia.

Olen saanut vinkkejä remontointiin lehdistä, blogeista ja asiantuntijoilta. En halua ylikorjata taloa, ja patina saa näkyä. Emme revi vanhaa pois vain siksi, ettei se mukaile tämän hetken muotivillityksiä vaan siksi, että se on tullut käyttöikänsä päähän. Vanhat listat laitetaan paikalleen, vaikka uudet olisivat siistimpiä.

Näen erityistä arvoa vanhoilla tavaroilla, ja ostin talon irtaimistoineen. Talon mukana on kulkenut esimerkiksi pitkä puinen ruokapöytä, jollaista ei saa rahalla mistään. Loput huonekaluista ja tavaroista aion hankkia kierrätettynä, ja ostan uutena vain sohvan ja sängyn.

Vanha hirsitalo on ikuinen, kun sitä hoitaa hyvin. Me olemme vain yksi osa talon ja pihapiirin historiaa. Toivon, että tekemämme kestävät valinnat antavat talolle lisäikää vielä toiset sata vuotta.”

Anna Perhon jackrussellinterrieri Jimi ei viihdy rakennuksella, koska siellä on liian kylmä.

Kuka?

Anna Perho, 51, on toimittaja ja yritysvalmentaja.

JUURI NYT

Anna Perho pitää Instagramissa Olipa kerran talo -tiliä, jossa hän kertoo remontin edistymisestä.

Tämän opin kantapään kautta...

”Olisin voinut ostaa enemmän puutavaraa kierrätettynä ja kierrättää itse enemmän remontissa syntynyttä jätettä.”

Lue lisää:

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 249 ) Ei ( 40 )
Niksi-Pirkka
Kerma käy ruokaan kuin ruokaan
Parasta ennen päiväysen ohi mennyttä kermaa ei koskaan kannata heittää pois vaan se käy ruokaan kuin ruokaan antamaan lisämakua ja mehevyyttä.
0 1 0
Hyvästit altaaseen putoaville tiskiräteille
Hyvästit altaaseen putoaville tiskiräteille
Tiskirätin voi ripustaa näppärästi kuivumaan astiankuivauskaapin alaritilään pyykinpesussa käytettävän sukkanipistimen avulla. Rätti on helposti saatavilla muttei kuivuessaan tipahda tiskialtaaseen esim. likoamassa olevien astioiden sekaan mikä parantaa keittiöhygieniaa.
0 0 0
Fine diningia kotona
Ei varaa käydä fine dining ravintolassa? Tee kodistasi fine dining ravintola helposti! Valkoiseksi pöytäliinaksi sopii esimerkiksi valkoinen lakana. Valot himmeälle, hieno kattaus kynttilöineen, taustalle musiikkia ja omatekoinen kolmen ruokalajin illallinen, muuta ei tarvita!
1 1 0
Sammalta kiville
Uudella pihalla isot kivet saavat nopeasti kauniinvihreän sammalpeitteen,kun huuhtelet tyhjät piimä-tai juguttipurkit vedellä ja kaadat seoksen kiven päälle. Sammaleen kasvu nopeutuu huomattavasti.
0 2 0
Helpotusta kakun koristeluun
Kakun koristelu ja kerman levitys vaativat pyörivän alustan. Ota mikroaaltouunista lautanen sekä rullilla pyörivä kehikko ja aseta pöydälle kakku sen päällä. Pyörivä kakkualusta on siinä.
0 3 0
Lisäravinne ja kastelupullo kasveille
Lisäravinne / kastelupullo kasveille
Tyhjästä salaatinkastikepullosta saat oivallisen kastelu,- lisäravinteen annostelupullon. Vettä tai ravinnetta ei mene kasveille liikaa, kun puristepullo on helppo käyttää.
0 1 0