K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
Älä hötkyile kesärenkaiden vaihdossa

Älä hötkyile kesärenkaiden vaihdossa

Kodin talous
Vasta lumien ja yöpakkasten jälkeen on suvikumien aika. Tarkista tämä viiden kohdan lista ennen renkaanvaihtoa, jotta turvallisuus ei vaarannu.

1. Varaudu vaihtamaan renkaat huhtikuussa

Tieliikennelain uudistus muutti oleellisesti auton rengastusmääräyksiä vuonna 2020. Talvirenkaiden käyttöaika laajeni, eli niitä tulee pitää marraskuun alusta maaliskuun loppuun, jos kelit niin vaativat. Suomalaiset ovat fiksuina pitäytyneet perinteisissä renkaanvaihtoajoissa, joten talvella ei luistella kesärenkailla. Oikea aika suvikumeille on vasta lumien sulettua ja yöpakkasten hellitettyä. Vaihtoa voi yleensä alkaa harkita huhtikuun alkupuolella, mutta ota huomioon keliolo suhteet alueilla, joilla liikut.

2. Tarkasta kumien kunto

Lain mukaan kesärenkaiden pääurien syvyyden tulee olla vähintään 1,6 millimetriä. Turvallisuussyistä rengas kannattaa kuitenkin uusia, kun urasyvyys painuu alle 4 millin. Renkaiden urasyvyyden voi mitata vaikkapa kahden euron kolikolla renkaan pääurista. Jos kolikon krominvärinen reunus jää näkyviin urasta, renkaan urasyvyys on alle 4 milliä.

Myös renkaan ikä vaikuttaa ajoturvallisuuteen. Kumiseoksen ominaisuudet muuttuvat renkaan vanhetessa, joten yli 6-vuotias rengas joutaa jo vaihtoon. Autonrenkaan valmistusajan voi tarkistaa renkaan kylkeen tehdystä DOT-merkinnästä: nelinumeroisessa tunnuksessa kaksi viimeistä numeroa tarkoittavat valmistusvuotta.

3. Ole tarkkana, kun asennat renkaita

Jos vaihdat renkaat itse, tarvitset käyttöösi tukevan tunkin ja kunnollisen rengasavaimen. Laita käsijarru ja vaihde päälle tai käytä automaattivaihteistossa parkkiasentoa. Jos autossasi on lukkopultit, tarvitset niiden avaamiseen yksilöllisen avaimen.

Vaihda renkaat aina tasaisella alustalla. Varmista renkaiden oikea pyörimissuunta renkaan kylkeen merkitystä nuolesta ja noudata työssä autonvalmistajan ohjeistusta. Jos autossasi on alumiinivanteet, jälkikiristä pultit 50–100 ajokilometrin jälkeen.

4. Ota ammattilainen avuksi

Nykyautojen suuret renkaat ovat painavia, ja vaihtotyö edellyttää jonkin verran tekniikan tuntemusta: esimerkiksi rengaspainevalvontajärjestelmä on kalibroitava renkaanvaihdon jälkeen. Varmin ja huolettomin vaihtoehto on teettää renkaanvaihto ammattilaisella, joka varmistaa renkaan kunnon ja tekee asennustyön oikein. Renkaat voi myös jättää liikkeeseen kausisäilöön. Taloyhtiöiden varastotiloissahan niitä ei saa säilyttää.

5. Hyvä rengas on oiva henkivakuutus

Markkinoilla on paljon erihintaisia renkaita. Halvimmat mallit saattavat olla jopa vaarallisia ääritilanteissa. Valitse renkaat testien kärkikolmikosta. Tärkeintä on huomioida turvallisuus, vaikutus kulutukseen ja rengasmelu.

PRO-VINKIT ANTOI

Jani Andersson, K-Auton varaosapäällikkö.

Juttu julkaistu Pirkka-lehdessä 3/2023

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 0 ) Ei ( 0 )
Niksi-Pirkka
Ostopäätöksen tueksi
Onko vaikea tehdä ostopäätös esim. uuden paidan tai kattilan kohdalla? Mietit onko ostos liian kallis? Vertaa hintaa tuntipalkkaasi tai yhden päivän käyttörahaan, ja mieti onko ostos sen arvoinen. Helpottaa kummasti!
1 2 0
Avaimet turvaan taaperolta
Avaimet turvaan taaperolta
Varastaako taaperosi eteisen pöydällä olevat avaimet, mutta et halua porata vuokra-asunnon seinään reikää avainkaapille? Ei hätää, virkkaa tai solmi avainkipolle amppeli, jonka voit ripustaa naulakkoon. Avaimet ovat nyt turvassa alle metrin mittaiselta näpistelijältä.
3 5 0
Patakintaat sormia lämmittämään
Jäivätkö tumppusi tai hanskasi kotiin, kun lähdit ulos lastenrattaiden kanssa? Kiinnitä patakintaat narulla rattaiden työntöosaan, niin sormesi ei enää palele.
1 1 0
Helposti juustoraastetta
Saat juustoraastetta kädenkäänteessä, pilko juusto paloiksi ja laita se smoothiekoneeseen. Noin 5 sekunnin pyöritys ja juusto on raastettu.
0 3 0
Kaikki hunaja käyttöön
Kun hunajapurkin laidoilla on vielä hunajaa, kaada hieman lämmintä vettä purkkiin, sulje kansi ja ravista, jotta kaikki hunaja sulaa veteen. Kaada lopuksi hunajavesi teen sekaan. Näin saat kaikki hunajat käytettyä ja purkki on puhdas kierrätystä varten!
0 2 0
Joustavaa sidontaliinaa sukista
Sekajätteeseen muutoin joutuvista rikkoutuneista tai muuten käytöstä poistettavista sukista saa kestävää ja joustavaa sidontanarua esim. köynnösten, omenapuunoksien yms. tukemiseen. Leikkaa sukat varresta alkaen noin 2 cm:n lenkeiksi ja pujottele lenkit yhteen naruksi. Yhdestä nilkkasukasta tulee jo pitkä naru!
0 1 0