K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
660 miljoonaa palautettua pulloa ja tölkkiä

660 miljoonaa palautettua pulloa ja tölkkiä

Kodin talous
Pullonpalautus on helppo ekoteko. Tiesitkö, että K-ruokakauppojen asiakkaat palauttivat 660 miljoonaa tölkkiä ja pulloa pullonpalautuspisteisiin vuonna 2021?

Suomalainen panttiin perustuva palautusjärjestelmä on maailmalla harvinaisuus, ja Suomi onkin maailman ykkösmaita juomapakkausten kierrätyksessä.

"Juomapakkausten palautusasteet ovat Suomessa erittäin korkeat, sillä yli 90 prosenttia pulloista ja tölkeistä päätyy kiertoon", kertoo Palpan johtaja Tommi Vihavainen.

Yhä useampi pullo pantillinen

Kiertotalouden edistäminen on yksi K-ryhmän vastuullisuustyön kulmakivistä ja kierrätys tärkeä osa sitä. Pantilliset pullot ja tölkit ovat oiva kannustin kierrätykseen, ja viime vuosien aikana yhä useampia K-ryhmän omien merkkien tuotteita onkin pakattu pantillisiin pulloihin.

"Kierrätys on avainasemassa, jotta materiaalit saadaan kiertoon ja hyödynnettyä uusiin tarkoituksiin. Esimerkiksi muuttamalla Pirkka juomatiivistepullot pantillisiksi saamme noin 40 tonnia muovijätettä palautumaan kiertoon", sanoo K-ryhmän päivittäistavarakaupan vastuullisuusjohtaja Timo Jäske.

Pullonpalautus on helppo ekoteko

Palautetut tölkit ja pullot saavat uuden elämän ja säästävät luonnonvaroja, kun arvokkaat raaka-aineet hyödynnetään muualla. Lähes loputtomiin uudelleen käytettäviä alumiinitölkkejä voidaan esimerkiksi hyödyntää suoraan uusien tölkkien valmistuksessa, kun taas värittömät muovipullot muuntuvat vaikkapa sadetakkien materiaaliksi. Suomessa kulutetuista pantillisista muovipulloista 93 prosenttia kelpaa uusien pullojen valmistamiseen.

Kierrätyslasipullojen ja -alumiinitölkkien uusiovalmistus on myös huomattavasti energiatehokkaampaa kuin uudesta raaka-aineesta valmistettujen juomapakkausten. Esimerkiksi kierrätetystä tölkkimateriaalista valmistetun tölkin tuotantoon kuluu energiaa vain 5 prosenttia verrattuna uudesta raaka-aineesta valmistettuun tölkkiin.

Juomapakkausten palauttaminen on helppo ympäristöteko, joka käy vaivattomasti ostosreissun yhteydessä omassa K-ruokakaupassa. Lue alta vinkit, jotka on hyvä muistaa pullonpalautuksen yhteydessä.

PULLONPALAUTTAJAN MUISTILISTA

Palauta pullot korkillisina, jotta myös korkit saadaan kiertoon.

Huomioi myös, että Pirkka juomatiivistepullot, tuorepuristettujen mehujen muovipullot sekä Pirkka Parhaat smoothie-pullot ovat nykyisin pantillisia.

Hyödynnä lukuisissa K-Citymarketeissa käyttöönotettuja Tomran R1-pullonpalautuslaitteita. Voit kaataa laitteeseen yli sata tölkkiä ja muovipulloa kerrallaan.

Juttu julkaistu Pirkka-lehdessä 4/2022

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 14 ) Ei ( 0 )
Niksi-Pirkka
Kukkien hoito-ohjeet tallessa
Kukkien hoito-ohjeet
Unohtuvatko kukkien hoito-ohjeet helposti? Leikkaa ruukun ympärillä olevasta muovista hoito-ohje ja teippaa se muoviruukkuun. Voit unohtaessa kurkata suojaruukun sisään.
0 1 0
Tikkana talvipäivään
Valele jääkylmällä vedellä silmäsi, kasvosi ja niskasi aamupesun yhteydessä. Nappaa edellisenä iltana kylmän terassin naulaan jättämäsi pyyhe. Kuivaa huolellisesti. Olet taatusti pirtsakkana valmis uuteen päivään pikaisen kylmäkäsittelyn jälkeen.
1 0 0
Meikki pois hellävaraisesti
Helppo tapa poistaa vedenkestäväkin meikki on pyyhkäistä se ripsistä ja kasvoista Pirkka lasten puhdistuspyyhkeillä. Ei silmien kirvelyä ja on tehokas ja edullinen tapa.
0 0 0
Erota oma pyyhkeesi muista
Erota oma pyyhkeesi muista
Kylpylöissä asiakkaat tuovat pesutiloihin kymmeniä samanlaisia, valkoisia pyyhkeitä. Vältät oman pyyhkeesi sekoittumisen merkkaamalla sen värillisellä nauhalla. Tähän soveltuu hyvin uusista vaatteista niihin ommellut, talteen ottamasi ripustusnauhat. Kun laitat jokaiselle perheenjäsenelle vielä eri värisen nauhan, pyyhkeet pysyvät hyvin järjestyksessä!
5 2 0
Pääsiäisruohon kylvö helposti
Pääsiäisruohon kylvö
Kun kylvät pääsiäisruohoa niin laita astian pohjalle Pirkka tuorekelmua. Multa kelmun päälle niin, että kelmua ei näy. Saat ruohon helposti pois astiasta pääsiäisen jälkeen. Astia pysyy siistinä eikä ruohon juuret tartu astiaan kiinni.
0 2 0
Appelsiinit syöntijärjestykseen
Säästä banaaneissa olevat tarrat ja laita ne merkiksi appelsiineihin. Eli kun laitat uusia appelsiineja koriin niin merkitse vanhemmat tarroilla, näin tulee syötyä vanhemmat ensin!
5 0 0