K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
6 kysymystä valaistuksesta

6 kysymystä valaistuksesta

Sisustus
Valaistus vaikuttaa kodin tunnelmaan enemmän kuin ehkä uskotkaan. Nappaa asiantuntijan vinkit lamppujen ja valaisimien valintaan.  

1. Mitä otan huomioon valaistuksen valinnassa?

Valaistuksella on valtava merkitys sisustukseen ja viihtyvyyteen. Aikaisemmin oli tyypillistä, että huoneen valaistus rakennettiin yhden kattovalaisimen varaan. Nykyään valonlähteitä on yleensä monta per huone eri käyttötarkoituksia ja tunnelmia varten.

Tiloja voi myös muuttaa eri-laisilla valaistuksilla eri käyttötarkoituksiin. Kokonaisuus kannattaa suunnitella huone kerrallaan niin, että kaikkiin tarpeisiin löytyy jokin valo. Esimerkiksi olohuoneessa on tarvetta yleis-, kohde- ja koristevalaistukselle.

2. Miten valitsen sopivan värilämpötilan?

Värilämpötila ilmoitetaan kelvineissä. Mitä suurempi luku eli kelvin (K) on, sitä kylmemmän sävyistä valo on. Päivänvaloa muistuttavan valaistuksen värilämpötila on noin 5300 K. Värilämpötilan valinta on makuasia, mutta monet pitävät lämpimänvalkoista väriä (2500–3000 K) kodikkaana.

Työtiloihin sopii puolestaan raikas valkoinen (4000 K). Kylmiä sävyjä suositaan usein myös kylppäreissä. Lampun värintoistolla ja värilämpötilalla voi nostaa esiin sisustusmateriaalien värejä. Lämmin valkoinen korostaa kirkkaita sävyjä, kun taas kylmä valo haalistaa niitä.

3. Mitä luumen-lukema tarkoittaa?

Valovirta eli luumen-arvo määrittelee valon määrän. Luumen (lm) kertoo, kuinka paljon valoa lamppu tuottaa. Kun esimerkiksi 60 watin hehkulamppu korvataan energiatehokkaammalla ledilampulla, vertailu tehdään valon määrän eli luumenien perusteella. Ledilampun valovirran pitää olla vähintään 806 lm, jotta se vastaisi 60 watin hehkulamppua.

4. Mihin epäsuora valaistus sopii?

Valaistus on epäsuora, kun valonlähde ei ole näkyvissä vaan heijastuu pinnan kautta. Epäsuoralla valaistuksella voi korostaa sisustuksen parhaita puolia tai herättää eloon tavanomaisen kalusteen. Erityisen tunnelmalliselta valaistus näyttää portaikossa, tummasävyisessä kylpyhuoneessa ja saunassa.

5. Miksi älyvalaistus on hyvä valinta?

Älyvalaistuksessa on paljon etuja perinteiseen valaistukseen nähden. Älyvaloa voi himmentää ja värin valita fiiliksen tai toivotun tunnelman mukaan – sävyvaihtoehtoja on huikeat 16 miljoonaa. Valaistusta voi ohjata mobiilisovelluksen kautta, kaukosäätimellä tai langattomalla kytkimellä.

Yksinkertaisimmillaan älyvalo on yksi lamppu. Joitain älyvaloja voi ohjata myös etänä. Valot voi säätää toimimaan eri aikaan eri päivinä, jolloin talo näyttää asutulta silloinkin, kun olet matkoilla.

6. Miten saan säästettyä energiaa?

Hehku- ja halogeenilamput kannattaa vaihtaa ledivaloihin. Energiaa voi säästää myös valaistuksen ohjausjärjestelmien avulla. Tarjolla on monenlaisia vaihtoehtoja niin uusiin kuin vanhoihin taloihin. Sähköä säästyy, kun valaistusta voidaan säätää tarpeen mukaan päälle ja pois tai himmentää.

Valopainikkeen tilalle voi myös asentaa valonsäätimen. Sen avulla valaistusta voi himmentää portaattomasti mielialan mukaan. Lampun polttoikä pitenee, kun sitä käytetään valonsäätimellä.

Asiantuntijana tuotepäällikkö Jukka Honkanen K-ryhmästä

Lue lisää valaistuksesta:

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 6 ) Ei ( 0 )
Niksi-Pirkka
Kukkien hoito-ohjeet tallessa
Kukkien hoito-ohjeet
Unohtuvatko kukkien hoito-ohjeet helposti? Leikkaa ruukun ympärillä olevasta muovista hoito-ohje ja teippaa se muoviruukkuun. Voit unohtaessa kurkata suojaruukun sisään.
0 0 0
Tikkana talvipäivään
Valele jääkylmällä vedellä silmäsi, kasvosi ja niskasi aamupesun yhteydessä. Nappaa edellisenä iltana kylmän terassin naulaan jättämäsi pyyhe. Kuivaa huolellisesti. Olet taatusti pirtsakkana valmis uuteen päivään pikaisen kylmäkäsittelyn jälkeen.
0 0 0
Meikki pois hellävaraisesti
Helppo tapa poistaa vedenkestäväkin meikki on pyyhkäistä se ripsistä ja kasvoista Pirkka lasten puhdistuspyyhkeillä. Ei silmien kirvelyä ja on tehokas ja edullinen tapa.
0 0 0
Erota oma pyyhkeesi muista
Erota oma pyyhkeesi muista
Kylpylöissä asiakkaat tuovat pesutiloihin kymmeniä samanlaisia, valkoisia pyyhkeitä. Vältät oman pyyhkeesi sekoittumisen merkkaamalla sen värillisellä nauhalla. Tähän soveltuu hyvin uusista vaatteista niihin ommellut, talteen ottamasi ripustusnauhat. Kun laitat jokaiselle perheenjäsenelle vielä eri värisen nauhan, pyyhkeet pysyvät hyvin järjestyksessä!
2 0 0
Pääsiäisruohon kylvö helposti
Pääsiäisruohon kylvö
Kun kylvät pääsiäisruohoa niin laita astian pohjalle Pirkka tuorekelmua. Multa kelmun päälle niin, että kelmua ei näy. Saat ruohon helposti pois astiasta pääsiäisen jälkeen. Astia pysyy siistinä eikä ruohon juuret tartu astiaan kiinni.
0 0 0
Appelsiinit syöntijärjestykseen
Säästä banaaneissa olevat tarrat ja laita ne merkiksi appelsiineihin. Eli kun laitat uusia appelsiineja koriin niin merkitse vanhemmat tarroilla, näin tulee syötyä vanhemmat ensin!
2 0 0