K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
6 kysymystä ulkomaalauksesta

6 kysymystä ulkomaalauksesta

Remontti
Kesällä on paras aika ryhtyä maalaushommiin. Näillä vinkeillä ja välineillä homma sujuu ja jälki on hyvää!

1. Milloin julkisivuverhous on aika huoltomaalata?

Kun puuverhottu julkisivu on maalattu huolellisesti ja laadukkaalla maalilla, huoltomaalausväli on 10–15 vuotta. Julkisivuun kohdistuva voimakas auringonpaiste ja kosteus voivat lyhentää väliä. Jos talon sokkeli on matala, räystäät lyhyet ja sadevesirännien kunto huono, sääolosuhteiden vaikutus korostuu.

Maalaus kannattaa tehdä siinä vaiheessa, kun pinnassa näkyy lähietäisyydeltä tarkasteltuna mikrohalkeilua. Kun vanha maalipinta on vielä ehjä, huoltomaalausta edeltävien pohjatöiden tarve on vähäinen ja uudesta maalipinnasta tulee laadukas ja kestävä.

2. Milloin uudisrakennus tulisi maalata?

Käsittele seinäpinnat mahdollisimman hyvin, mieluiten jo rakennus-kesänä. Harjaa tai hio höylätty puupinta kevyesti ennen maalausta. Näin parannat pintakäsittelyaineiden imeytymistä ja tarttuvuutta sekä lisäät pintakäsittelyn ikää.

Sivele puhdas, kuiva puupinta ensin pohjustustuotteella alustan laho- ja homesuojan parantamiseksi. Maalaa pohjamaali, jotta saat hyvän tartuntapinnan pintamaalille.

3. Miten hyvin julkisivu tulisi aluksi puhdistaa?

Seinään kertynyt lika, home ja levä heikentävät maalikalvon kiinnittymistä. Joskus pelkästään huolellinen pesu voi riittää julkisivulaudoituksen huoltokäsittelyksi.

Sekoita homeenpoistoainetta veteen ja levitä se seinään harjalla, sienellä tai puutarharuiskulla alhaalta ylöspäin. Seoksen vahvuus riippuu seinän likaisuudesta. Käytettävän veden pitää olla puhdasta, ei esimerkiksi humuspitoista järvivettä.

4. Millainen on hyvä maalaussää?

Ryhdy hommiin poutapilvisenä päivänä, jota on edeltänyt pari aurinkoista päivää. Näin puupinta on varmasti kuiva. Aloita maalaaminen aamukasteen kuivuttua ja lopeta ennen iltakastetta. Vältä maalaamista suorassa auringonpaisteessa. Hyvä lämpötila on +15–20 astetta ja ilman suhteellinen kosteus noin 50 prosenttia. Myös maalin kuivuessa tulisi olla kuivaa ja lämmintä. Alkukesä on ilmankosteuden puolesta loppukesää otollisempi ajankohta maalaamiselle.

5. Millaiset välineet kannattaa valita?

Työvälineeksi kannattaa hankkia laadukas ulkomaalisivellin, jonka saa tarpeen vaatiessa kiinnitettyä jatkovarteen. Pensselin leveys on hyvä olla sama kuin maalattavan laudan leveys. Maalaa pontti ohuelti ennenkuin maalat laudan päällipinnan. Etene aina ylhäältä alaspäin. Muista myös työturvallisuus: kunnon telineillä maalaaminen vauhdittaa urakkaa ja lisää turvallisuutta.

6. Milloin vanhoja maalikerroksia on liikaa?

5–6 päällekkäistä maalikerrosta alkaa olla yläraja. Maalin pintajännitys lisääntyy maalikerrosten määrän kasvaessa, jolloin myös riski maali-kerroksen irtoamiseen nousee. Vanhojen maalikerrosten poistaminen on mekaanista työtä ja vaatii paljon aikaa.

Harkitse, kannattaisiko ison huoltourakan sijaan vaihtaa koko julkisivulaudoitus. Verhouksen uusimisen yhteydessä voi helposti parantaa myös talon eristystä, mikäli siihen on tarvetta.

Asiantuntijat: Timo Vanninen, K-ryhmäja Rami Kuparinen, Tikkurila

Lue lisää:

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 34 ) Ei ( 1 )
Niksi-Pirkka
Kerma käy ruokaan kuin ruokaan
Parasta ennen päiväysen ohi mennyttä kermaa ei koskaan kannata heittää pois vaan se käy ruokaan kuin ruokaan antamaan lisämakua ja mehevyyttä.
0 1 0
Hyvästit altaaseen putoaville tiskiräteille
Hyvästit altaaseen putoaville tiskiräteille
Tiskirätin voi ripustaa näppärästi kuivumaan astiankuivauskaapin alaritilään pyykinpesussa käytettävän sukkanipistimen avulla. Rätti on helposti saatavilla muttei kuivuessaan tipahda tiskialtaaseen esim. likoamassa olevien astioiden sekaan mikä parantaa keittiöhygieniaa.
0 0 0
Fine diningia kotona
Ei varaa käydä fine dining ravintolassa? Tee kodistasi fine dining ravintola helposti! Valkoiseksi pöytäliinaksi sopii esimerkiksi valkoinen lakana. Valot himmeälle, hieno kattaus kynttilöineen, taustalle musiikkia ja omatekoinen kolmen ruokalajin illallinen, muuta ei tarvita!
1 1 0
Sammalta kiville
Uudella pihalla isot kivet saavat nopeasti kauniinvihreän sammalpeitteen,kun huuhtelet tyhjät piimä-tai juguttipurkit vedellä ja kaadat seoksen kiven päälle. Sammaleen kasvu nopeutuu huomattavasti.
0 2 0
Helpotusta kakun koristeluun
Kakun koristelu ja kerman levitys vaativat pyörivän alustan. Ota mikroaaltouunista lautanen sekä rullilla pyörivä kehikko ja aseta pöydälle kakku sen päällä. Pyörivä kakkualusta on siinä.
0 3 0
Lisäravinne ja kastelupullo kasveille
Lisäravinne / kastelupullo kasveille
Tyhjästä salaatinkastikepullosta saat oivallisen kastelu,- lisäravinteen annostelupullon. Vettä tai ravinnetta ei mene kasveille liikaa, kun puristepullo on helppo käyttää.
0 1 0