K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
6 kysymystä terassin rakentamisesta

6 kysymystä terassin rakentamisesta

Remontti
Terassi kasvattaa pihan käyttöastetta reippaasti ja tuo iloa jopa vuoden ympäri. Näillä vinkeillä pääset rakennusprojektissa alkuun!

1. Tarvitaanko terassin rakentamiseen lupa?

Selvitä luvan tarve kuntasi rakennusvalvonnasta. Tarpeeseen vaikuttavat esimerkiksi osittainen katos tai lasitus, terassin koko, korkeus maasta, läheisyys naapuriin ja terassin yhteyteen rakennettava tulisija. Ota selvää lupa-asioista myös silloin, jos haluat kattaa tai lasittaa vanhan terassisi.

Kaide tuo näyttävän säväyksen matalallekin terassille, ja se pitää rakentaa, jos putoamiskorkeus on yli 50 senttiä. Rakentamista koskevat säännöt muuttuvat ja yksinkertaistuvat mahdollisesti ensi vuonna.

2. Miten valitsen sopivan perustuksen?

Vaihtoehtoja ovat harkkoperustus, valettu pilariperustus ja ruuvipaalu. Yksinkertaisin vaihtoehto on harkkoperustus, joka syntyy, kun asetat tasatun maan päälle betonisen pihalaatan ja sen päälle pilariharkon. Voit käyttää harkkojen sijaan myös säädettäviä terassijalkoja, joiden avulla tasaisen rungon tekeminen on helppoa.

Vahvista rakenne täyttämällä harkon ontto keskiosa valmisbetonimassalla ja harjateräksen pätkällä. Jos maa on routivaa, käytä pilariperustusta tai kierrepaaluja. Routimisesta kielivät esimerkiksi pihatiehen keväällä ilmestyvät routakuopat.

3. Onko eristeiden käyttö tarpeellista?

Eristeitä tarvitaan, jos maan poistaminen routarajan alapuolelle ei ole ole mahdollista. Silloin perustuksia varten tehdyn kaivannon pohjalle laitetaan eristelevyt ja eristeiden päälle tiivistetään sorakerros. Voit tehdä perustukset tasatun sorakerroksen päälle. Esimerkiksi polystyreenilevyt, (EPS, XPS) eli tuttavallisemmin styrox-levyt, sopivat routaeristeeksi.

4. Millaiset ovat hyvät ruuvit ja kiinnikkeet?

Käytä rungossa vain ruostumattomasta tai haponkestävästä teräksestä valmistettuja ruuveja ja kiinnikkeitä. Varmista, että yhdessä käytetyt kiinnikkeet ovat samaa materiaalia. Asenna myös kansilaudat ruostumattomilla ruuveilla. Piilokiinnitys on hyvä ratkaisu, jos et halua, että ruuvinkannat jäävät näkyviin. Muista myös, että mitä leveämpi terassilauta, sitä vähemmän ruuveja kuluu. Leveä lauta tuo myös näyttävyyttä terassiin.

5. Mitä vaihtoehtoja kansilautoihin löytyy?

Perinteinen, kestopuusta tehty terassi on edullinen ja pitkäikäinen ratkaisu ja sopii hyvin Suomen sääoloihin. K-Raudan valikoimissa on myös näyttäviä kestopuuvaihtoehtoja. Siperian lehtikuusen etu on helppohoitoisuus: se harmaantuu 3–5 vuodessa eikä tarvitse välttämättä lainkaan pintakäsittelyjä. Komposiitti on kaikkein helppohoitoisin, joskin aiemmin mainittuja hintavampi materiaali.

Jos haluat todella eksklusiivisen terassin, tarjolla on ylellisiä vaihtoehtoja kuten radiatamäntyä. Vinkki: jos terassille tulee valaisimia tai sähkö-pisteitä, teetä sähkötyöt ennen kansilautojen asentamista.

6. Miten teen vastuullisen valinnan?

K-Raudan valikoimissa on runsaasti kotimaisia, PEFC-sertifioituja lautoja. Sertifikaatti kertoo puun vastuullisesta alkuperästä ja osoittaa, että materiaali on peräisin kestävästi hoidetuista metsistä. Sertifioidulla prosessilla varmistetaan metsäluonnon moninaisuuden säilyminen ja metsien uusiutumiskyky.

Kaikki K-Raudat myyvät kotimaista, PEFC-sertifioitua mänty- ja kuusisahatavaraa.

Lue lisää terasseista:

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 16 ) Ei ( 1 )
Niksi-Pirkka
Kerma käy ruokaan kuin ruokaan
Parasta ennen päiväysen ohi mennyttä kermaa ei koskaan kannata heittää pois vaan se käy ruokaan kuin ruokaan antamaan lisämakua ja mehevyyttä.
0 1 0
Hyvästit altaaseen putoaville tiskiräteille
Hyvästit altaaseen putoaville tiskiräteille
Tiskirätin voi ripustaa näppärästi kuivumaan astiankuivauskaapin alaritilään pyykinpesussa käytettävän sukkanipistimen avulla. Rätti on helposti saatavilla muttei kuivuessaan tipahda tiskialtaaseen esim. likoamassa olevien astioiden sekaan mikä parantaa keittiöhygieniaa.
0 0 0
Fine diningia kotona
Ei varaa käydä fine dining ravintolassa? Tee kodistasi fine dining ravintola helposti! Valkoiseksi pöytäliinaksi sopii esimerkiksi valkoinen lakana. Valot himmeälle, hieno kattaus kynttilöineen, taustalle musiikkia ja omatekoinen kolmen ruokalajin illallinen, muuta ei tarvita!
1 1 0
Sammalta kiville
Uudella pihalla isot kivet saavat nopeasti kauniinvihreän sammalpeitteen,kun huuhtelet tyhjät piimä-tai juguttipurkit vedellä ja kaadat seoksen kiven päälle. Sammaleen kasvu nopeutuu huomattavasti.
0 2 0
Helpotusta kakun koristeluun
Kakun koristelu ja kerman levitys vaativat pyörivän alustan. Ota mikroaaltouunista lautanen sekä rullilla pyörivä kehikko ja aseta pöydälle kakku sen päällä. Pyörivä kakkualusta on siinä.
0 3 0
Lisäravinne ja kastelupullo kasveille
Lisäravinne / kastelupullo kasveille
Tyhjästä salaatinkastikepullosta saat oivallisen kastelu,- lisäravinteen annostelupullon. Vettä tai ravinnetta ei mene kasveille liikaa, kun puristepullo on helppo käyttää.
0 1 0