K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
6 kysymystä tapetoinnista

6 kysymystä tapetoinnista

Remontti
Miten tapetin kuviot saa kohdistettua? Entä mikä on trendikästä tapeteissa juuri nyt? Lue asiantuntijan vinkit ja onnistu!

1. Millaisia esivalmisteluita tapetointi vaatii?

Katkaise huoneesta sähköt ja poista pistorasiat ja katkaisimet. Irrota seinästä ruuvit ja taulukoukut. Tasoita kolot ja halkeamat valmistasoitteella ja teräslastalla. Pese tapetoitava seinä seinänpesuaineella, jotta se on varmasti pölytön ja rasvaton.

Seinän voi myös maalata pohjamaalilla ennen tapetointia. Jos seinässä on ennestään paperitapettia, se kannattaa poistaa. Varmista ennen tapetointia, että seinän pinta on puhdas, kuiva ja sileä.

2. Miten vanhan tapetin saa irtoamaan helpoiten?

Eri tapettilaadut vaativat eri tapoja. Kuitutapettia ei tarvitse irrottaa, jos sen päälle tapetoi samaa laatua. Paperitapetti on helppo poistaa kostuttamalla se märäksi vedellä. Sitä voi kostuttaa myös liisteri-vesiseoksella. Vinyylitapetti vaatii järeämpiä keinoja, koska sen pinnalla oleva muovitus ei päästä kosteutta lävitseen helposti.

Myynnissä on erityisiä tapetinpoistoaineita sekä höyrytyslaitteita, jotka helpottavat urakkaa. Lasikuitutapettia ei kannata lähteä irrottamaan, vaan sen voi peittää tasoitetapetilla.

3. Millaisia välineitä tapetoija tarvitsee?

Tärkeimmät välineet ovat liisteri tai tapettiliima, tela ja sivellin sen levitykseen sekä tapettiveitsi leikkaamiseen ja lasta, jolla tapettivuodan saa silotettua seinään. Myös vettä ja pesusieni tarvitaan, jotta tapettiliiman jämät saa poistettua saumoista tuoreeltaan.

Vatupassilla tai luotilangalla on helppo varmistaa, että tapetti on suorassa. Tapettipöydästä on apua, jos käyttää paperitapettia, johon liisteri pitää levittää ennen kiinnitystä.

5. Miten eri tapettilaadut kiinnitetään?

Paperitapetti kiinnitetään levittämällä ensin liisteri tapettiin liisteriharjalla ja liimaamalla tapetti vettymisen jälkeen vuota kerrallaan seinään. Liisteriä varten kannattaa varata myös tela isoja pintoja varten sekä sivellin katonrajaa ja nurkkia ajatellen.

Kuitutapettia käytettäessä liima voidaan levittää suoraan seinään. Silloin tapetti nostetaan seinälle suoraan rullasta ja leikataan mittaan seinässä.

5. Miten tapetin kuviot saa kohdistettua?

Tarkista kohdistustapa tapettirullan etiketistä. Kuvioiden kohdistaminen on helpointa kuitutapettia asentaessa, koska kuviot voi hakea seinällä oikeisiin kohtiin. Paperitapetissa kuviot tulisi kohdistaa vuotia leikatessa. Yksivärisissä tai pystyraitaisissa tapeteissa kuviokohdistusta ei tarvita, jolloin puhutaan vapaakohdistuksesta.

Tasakohdistuksessa jokainen vuota alkaa yläreunasta samalla kuviolla eli on kohdistukseltaan identtinen. Vuorokohdistuksessa joka toinen vuota on kohdistukseltaan samanlainen. Sillä saadaan rytmitettyä erityisesti isot kuviot seinälle tasaisemmin.

6. Mikä on trendikästä tapeteissa juuri nyt?

Metallinhohtoiset yksityiskohdat ja täyteläiset tummahkot murretut sävyt: okrankeltainen, viininpunainen ja klassinen sininen. Kuvatapeteissa näkyy hämyistä luontoa. Suomalaisia puhuttelevat aina myös hillityt sävyt, ja niiden juju ovat nyt struktuuripinnat. Kukat ja vehreät kuosit jatkavat nekin muodissa.

Asiantuntijana tuotepäällikkö Erja Lipiäinen K-Raudasta

Lue lisää tapetoinnista:

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 29 ) Ei ( 0 )
Niksi-Pirkka
Kukkien hoito-ohjeet tallessa
Kukkien hoito-ohjeet
Unohtuvatko kukkien hoito-ohjeet helposti? Leikkaa ruukun ympärillä olevasta muovista hoito-ohje ja teippaa se muoviruukkuun. Voit unohtaessa kurkata suojaruukun sisään.
0 0 0
Tikkana talvipäivään
Valele jääkylmällä vedellä silmäsi, kasvosi ja niskasi aamupesun yhteydessä. Nappaa edellisenä iltana kylmän terassin naulaan jättämäsi pyyhe. Kuivaa huolellisesti. Olet taatusti pirtsakkana valmis uuteen päivään pikaisen kylmäkäsittelyn jälkeen.
0 0 0
Meikki pois hellävaraisesti
Helppo tapa poistaa vedenkestäväkin meikki on pyyhkäistä se ripsistä ja kasvoista Pirkka lasten puhdistuspyyhkeillä. Ei silmien kirvelyä ja on tehokas ja edullinen tapa.
0 0 0
Erota oma pyyhkeesi muista
Erota oma pyyhkeesi muista
Kylpylöissä asiakkaat tuovat pesutiloihin kymmeniä samanlaisia, valkoisia pyyhkeitä. Vältät oman pyyhkeesi sekoittumisen merkkaamalla sen värillisellä nauhalla. Tähän soveltuu hyvin uusista vaatteista niihin ommellut, talteen ottamasi ripustusnauhat. Kun laitat jokaiselle perheenjäsenelle vielä eri värisen nauhan, pyyhkeet pysyvät hyvin järjestyksessä!
2 0 0
Pääsiäisruohon kylvö helposti
Pääsiäisruohon kylvö
Kun kylvät pääsiäisruohoa niin laita astian pohjalle Pirkka tuorekelmua. Multa kelmun päälle niin, että kelmua ei näy. Saat ruohon helposti pois astiasta pääsiäisen jälkeen. Astia pysyy siistinä eikä ruohon juuret tartu astiaan kiinni.
0 0 0
Appelsiinit syöntijärjestykseen
Säästä banaaneissa olevat tarrat ja laita ne merkiksi appelsiineihin. Eli kun laitat uusia appelsiineja koriin niin merkitse vanhemmat tarroilla, näin tulee syötyä vanhemmat ensin!
2 0 0