K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
6 kysymystä retkeilystä

6 kysymystä retkeilystä

Liikunta
Retkeily syksyisessä luonnossa on ihanaa! Nappaa parhaat vinkit asiantuntijalta ja varmista onnistunut syysretki.

1. Miten syysretkelle kannattaa pukeutua?

Kerrospukeudu ja suosi värikkäitä vaatteita, niin erotut ympäristöstäsi. Aluskerrosten tekniset keinokuidut, silkki tai merinovilla siirtävät kosteuden iholta. Välikerroksessa villat, fleecet tai keinokuituvaatteet lämmittävät ja siirtävät kosteuden eteenpäin.

Kuorikerros suojaa tuulelta ja vedeltä sekä siirtää kosteuden pois. Valitse takki, jossa on kiristettävä huppu ja tuuletusaukkoja. Housuissa tulisi olla vahvikkeet polvissa, säärissä ja lahkeensuiden sisäosissa.

2. Miten löydän kunnolliset jalkineet?

Hyvät retkeilykengät ovat vedenpitävät, tukevat ja numeroa suuremmat kuin normaalisti käyttämäsi kengät. Sovita niitä sukat jalassa ja tunnustele, etteivät kengät purista. Kärkiin tulisi jäädä 1–1,5 senttiä tilaa. Varmista, että pohjat ovat pitävät ja jäykät, jolloin juuret ja kivet eivät tunnu pohjan läpi.

Valitse sitä korkeammat varret, mitä pidempiä matkoja kävelet ja painavampia taakkoja kannat. Varret tukevat nilkkoja ja suojaavat aluskasvillisuudelta sekä maan kosteudelta. Älä pue retkelle puuvillasukkia vaan lämpöä säätelevät merinovillasukat. Ne pitävät jalat kuivina ja ehjinä. Aja uudet kengät sisään lyhyillä reiteillä!

3. Millainen reppu sopii retkeilyyn?

Tavallinen koulureppu ei käy, sillä retkeilyrepun tulisi olla pitkänomainen ja kapeahko, hyvin istuva sekä tuulettuva. Kävely on tympeää, jos hiki valuu pitkin selkää. Pehmustetut ja säädettävät olkahihnat, rintaremmi sekä lantiovyö tukevat repun paikalleen ja jakavat kuorman painon. Hyvässä repussa on useita taskuja ja integroitu sadesuojahuppu.

4. Mitä päiväretkelle tulisi ottaa mukaan?

Pakkaa reppuun täyteen virtaa ladattu puhelin, varavirtalähde, tulentekovälineet, juomavesi, eväät, ruokailuvälineet, puukko, istuinalusta, tasku- tai otsalamppu, kartta, kompassi, gps-laite tai ainakin puhelimeen ladattu kompassisovellus, vessapaperia, roskapussi, vaihtovaatteet, retkeilijän ensiapupakkaus ja retkikeitin, jos reitillä ei ole nuotiopaikkaa. Lataa myös puhelimeesi 112 Suomi -sovellus.

5. Miten ruokailu on järkevintä järjestää?

Pakkaa valmiit ruoat rasioihin ja termoksiin. Voit toki myös kokkailla ruokaa kuivamuonasta ja säilykkeistä reitin nuotiopaikalla. Käytä pussikeittoja, -kastikkeita, kuivattuja kasviksia sekä pasta- ja pata-ateriapusseja. Rikastuta kuivaruokia vaikka linsseillä tai sipuleilla ja hyödynnä metsän sieniä ja marjoja. Muista pakata mukaan välipaloja, kuten hedelmiä, pähkinöitä, myslipatukoita tai välipalakeksejä. Ota jälkiruoaksi mukaan tikkupullataikina tai vaahtokarkkeja nuotiolla paahdettavaksi.

6. Miten löydän parhaat maisemat ja reitit?

Tutustu luontoon.fi-sivustoon, josta löydät monenlaisia reittejä. Rajaa sopivat kohteet alueen, aktiviteetin ja reitin ominaisuuksien mukaan, niin näet vaihtoehdot kartalla ja pääset halutessasi lukemaan kohteesta lisää.

Muista, että lyhytkin retki luonnossarentouttaa ja on täynnä nähtävää sekä koettavaa. Pysähdy välillä katselemaan ja kuuntelemaan. Retkeily on mielentila, jossa yhdistyvät fyysinen rasitus ja henkinen virkistys.

Näitä tarvitset

retkeily tarvikkeet2

Merinovillainen aluskerrasto on miellyttävä päällä. Miesten Lauparen Merino -aluspaita- ja housut, 99,90 €/kpl. Naisten Haglöfs Astral GTX -kuoritakissa on kainaloventilaatiot, hyvä huppu ja säätömahdollisuuksia, 379 €. Erittäin ohuet ja laadukkaat miesten Bridgedale Everyday Ultralight -merinovillasukat, 19,90 €. Naisten Lowa Toro Pro GTX Mid -ulkoilujalkineissa on juoksukengän joustavuus ja vaelluskengän jämäkkyys, 199 €. Reilun kokoisessa McKinleyn Skua VT 25 -repussa on integroitu sadesuoja ja hyvä tuulettuvuus, 69,90 €. Kaikki tuotteet Intersport.

Asiantuntijana Henna Palokangas Budget Sportista

Lue lisää:

Juttu julkaistu Pirkka-lehdessä 9/2022

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 18 ) Ei ( 0 )
Niksi-Pirkka
Matkalaukku säilytystilana
Onko asuntosi ahdas ja säilytystilaa liian vähän? Pyörillä liikkuvan matkalaukun sisällä voi säilyttää esimerkiksi kesähattuja ja käsilaukkuja. Saat siitä samalla makuuhuoneeseen kätevän yöpöydän, jota on helppo siirrellä siivotessa.
0 2 0
Jäikö uudenvuoden juhlista tähtisadetikkuja?
Tähtisadetikut ovat kauniita koristeista täytekakussa. Sytytä tähtisadetikut vasta silloin, kun päivänsankari on pöydän ääressä.
0 3 0
Infrapunalämpömittarilla puu-uunin lämpötila
Infrapunalämpömittarilla puu-uunin lämpötilaa
Infrapunalämpömittarilla on kätevä mitata lämmitysuunin lämpötila. Jos uunia käytetään vielä lämmityksen päätyttyä ruoanvalmistukseen, saa lämmön riittävyyden helposti ja nopeasti tarkistettua.
0 3 0
Terveet ja virkeät huonekasvit
Laita kahvinporoja pari-kolme ruokalusikallista kastelukannuun kukkienkasteluveteen, ravitsee ja virkistää hyvin huonekasveja.
1 7 0
Kuittipaperi hyötykäyttöön
Rullasta kuittipaperia riittää pitkäksi aikaa revittäväksi eripituisia papereita, esim. ostoslistaksi, muistiinpanopaperiksi, pelien pisteiden ylöskirjaamiseen jne.
1 1 0
Opi hyväksi laulajaksi
Sähköhammasharjasta lähtee sopivan taajuinen ääni, joka hyvin säestää lauluasi ja saa myös lauluäänesi kuulostamaan paremmalta.
3 1 0