K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
6 kysymystä kotiviljelystä: näin pääset alkuun

6 kysymystä kotiviljelystä: näin pääset alkuun

Kodinhoito
Haaveiletko ruukkupuutarhasta, minikasvihuoneesta tai lavakauluskasvimaasta? Nappaa ammattilaisen vinkit, joilla aloittelijakin saa satoa.

1. Mitä tarvikkeita ja välineitä tulisi hankkia?

Jos aloitat taimien esikasvatuksen keväällä, tarvitset siementen lisäksi esikasvatusruukkuja ja kevyesti lannoitettua kylvömultaa. Vaihtoehtoisesti voit hankkia sammalnappeja ja pienoiskasvihuoneen. Tiheät kylvökset kannattaa koulia eli istuttaa isompiin ruukkuihin, jotta taimilla on tilaa kasvaa.

Kouliminen on ajankohtaista, kun ensimmäiset lehdet ilmestyvät. Jos aloitat esikasvatuksen huhtikuussa tai aiemmin, taimesi tarvitsevat lisävaloa aamuisin ja alkuillasta. Ajastettu kasvatusvalo ajaa tämän asian. Tarvitset myös puutarhurin perustyökaluja, käsineet ja lopullisen kasvualustan eli multaasekä ruukkuja tai lavakauluksen. Minikasvihuone tai kasvatushuppu parantavat kasvuolosuhteita.

2. Mistä kasveista taimi-viljely kannattaa aloittaa?

Varmoja valintoja ovat monet yrtit kuten timjami, oregano, kirveli, sitruunamelissa ja minttu. Jälkimmäinen kannattaa pitää omassa ruukussaan, ettei se villiinny ja valtaa tilaa muilta. Lehtikaali ja kesäkurpitsa kasvavat siemenestä taimeksi noin kuukaudessa. Syötävät kukat, tomaatit ja chilit onnistuvat siemenistä mutta vaativat melko pitkän esikasvatuksen, tomaatti noin 8 viikkoa, chili vielä pidemmän ajan. Kukkien esikasvatusaika riippuu lajista.

3. Entä jos ei halua esikasvattaa?

Suosi valmiita taimia sekä kasvualustalle kylvettäviä kasveja, esimerkiksi salaatteja, retiisejä ja yrteistä muun muassa persiljaa ja tilliä. Uusien perunoiden kasvatus onnistuu parvekkeellakin ja erityisen hyvin perunaruukussa.

4. Mitkä ovat yleisimmät aloittelijan mokat?

Epäonnistuminen voi johtua liian aikaisesta aloituksesta, turhan tiheästä kylvöksestä, vähäisestä valosta ja puutteellisesta tai ylettömästä kastelusta. Toisinaan kasvivalinnat ovat turhan kunnianhimoisia, mutta epäonnistumisista voi ottaa oppia ja kokeilla seuraavana vuonna uudelleen. Tietoa ja vinkkejä saa paitsi siemenpussien ohjeista myös verkosta, josta löytyy paljon asiantuntevaa tietoa.

5. Miten kasvit saa kukoistamaan?

Se onnistuu oikealla ajoituksella, hyvillä olosuhteilla ja säännöllisellä hoidolla. Älä kylvä kaikkea kerralla ja muista antaa lisävaloa, kastella, koulia, siirtää ulos ja hoitaa jokaista kasvia yksilöllisesti – siemenpussin ohjeiden mukaan. Voit kirjata kylvö- ja siirtoajat kalenteriin, jos pussien kanssa pelaaminen tuntuu sekavalta. Älä kuitenkaan ylihoida ja -kastele tai lannoita kasveja hengiltä. Lannoita niitä miedolla liuoksella vasta, kun kylvökset ovat lähteneet kunnolla kasvuun.

6. Mitkä ovat kauden trendikasvit ja yllättäjät?

Vihersmoothieissa ja itämaisissa ruoissa käytetyt yrtit ja kasvit kuten lehtiselleri ja korianteri ovat nyt suosittuja. Myös intohimoisille chilipuutarhureille riittää edelleen innostavia ideoita kuten chiliamppelit. Jos inkivääri maistuu, sitä voi kokeilla kasvattaa ruoka-kaupasta ostetusta inkiväärinpalasta. Monelle uusi tuttavuus on myös lehtimangoldi.

Asiantuntijana tuotepäällikkö Saara Välimäki K-ryhmästä

Lue lisää:

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 40 ) Ei ( 2 )
Niksi-Pirkka
Kukkien hoito-ohjeet tallessa
Kukkien hoito-ohjeet
Unohtuvatko kukkien hoito-ohjeet helposti? Leikkaa ruukun ympärillä olevasta muovista hoito-ohje ja teippaa se muoviruukkuun. Voit unohtaessa kurkata suojaruukun sisään.
0 1 0
Tikkana talvipäivään
Valele jääkylmällä vedellä silmäsi, kasvosi ja niskasi aamupesun yhteydessä. Nappaa edellisenä iltana kylmän terassin naulaan jättämäsi pyyhe. Kuivaa huolellisesti. Olet taatusti pirtsakkana valmis uuteen päivään pikaisen kylmäkäsittelyn jälkeen.
1 0 0
Meikki pois hellävaraisesti
Helppo tapa poistaa vedenkestäväkin meikki on pyyhkäistä se ripsistä ja kasvoista Pirkka lasten puhdistuspyyhkeillä. Ei silmien kirvelyä ja on tehokas ja edullinen tapa.
0 0 0
Erota oma pyyhkeesi muista
Erota oma pyyhkeesi muista
Kylpylöissä asiakkaat tuovat pesutiloihin kymmeniä samanlaisia, valkoisia pyyhkeitä. Vältät oman pyyhkeesi sekoittumisen merkkaamalla sen värillisellä nauhalla. Tähän soveltuu hyvin uusista vaatteista niihin ommellut, talteen ottamasi ripustusnauhat. Kun laitat jokaiselle perheenjäsenelle vielä eri värisen nauhan, pyyhkeet pysyvät hyvin järjestyksessä!
5 2 0
Pääsiäisruohon kylvö helposti
Pääsiäisruohon kylvö
Kun kylvät pääsiäisruohoa niin laita astian pohjalle Pirkka tuorekelmua. Multa kelmun päälle niin, että kelmua ei näy. Saat ruohon helposti pois astiasta pääsiäisen jälkeen. Astia pysyy siistinä eikä ruohon juuret tartu astiaan kiinni.
0 2 0
Appelsiinit syöntijärjestykseen
Säästä banaaneissa olevat tarrat ja laita ne merkiksi appelsiineihin. Eli kun laitat uusia appelsiineja koriin niin merkitse vanhemmat tarroilla, näin tulee syötyä vanhemmat ensin!
5 0 0