K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
6 kysymystä kosteusvaurioista

6 kysymystä kosteusvaurioista

Remontti
Epäiletkö kosteusvauriota tai haluatko varmistaa, ettei sellaista pääse syntymään? Nappaa asiantuntijan vinkit.

1. Voiko kosteusvaurioita ennaltaehkäistä?

Ehdottomasti voi. Jos asut omakoti- tai pientalossa, vältyt ikäviltä yllätyksiltä, kun tarkastutat talosi ammattitaitoisella kuntotarkastajalla 3–5 vuoden välein. Kuntokartoitus antaa tietoa talon riskirakenteista ja talotekniikan kunnosta. Kun korjaustarpeet ovat tiedossa, kannattaa tehdä korjaussuunnitelma 5–10 vuodeksi. Selvitä myös, onko korjauksiin mahdollista saada avustusta. Kerrostaloissa vastuu kunnossapidosta on taloyhtiöllä, mutta esimerkiksi remontteja tehtäessä kannattaa varmistaa, kuka vastaa mistäkin.

2. Mitkä ovat vaurioiden yleisimmät syypäät?

Yleisimmin kosteusvaurioita aiheuttavat yli 30 vuotta vanhat käyttövesiputket, vanhojen patteriputkien liitokset, vesikattovuodot, piilosokkelirakenteet ja sisäpuolelta eristetyt kellarinseinät. Usein syypäinä ovat myös huonosti tuulettuvat rossipohjat, toimimattomat salaojat ja perusmuurin heikko kosteuseristys. Toisinaan vika on puutteellisessa ilmankierrossa, jolloin tuuletus ei toimi yläpohjassa tai ulkoseinien pinta-verhouksen takana.

3. Miten kosteusvaurion tunnistaa?

Putkirikoista aiheutuvat kosteusvauriot voivat tulla nopeasti esiin, jos putket ovat rakenteiden pinnalla tai vuoto on suuri. Monesti kosteusvauriot saattavat kuitenkin muhia pitkään rakenteiden sisällä ennen kuin ne huomataan. Myös maakellarimainen tunkkainen haju ja pinnoilla näkyvät erilaiset tummumat ja läiskät ovat selkeitä merkkejä. Piilevät käyttövesiputkivuodot voi havaita siitä, että vesimittari pyörii, vaikka hanat ovat kiinni.

4. Miten toimin, jos havaitsen vaurion?

Kun kyse on akuutista käyttövesi-putki- tai viemärivuodosta, toimi heti. Mikäli asut taloyhtiössä, käänny kiinteistöhuollon ja isännöitsijän puoleen. Jos taas asut omakotitalossa, katkaise pääsulku ja soita kuivausliike paikalle. Apuvoimia odotellessa tuki vuotoa parhaasi mukaan ja aloita kuivaustyöt. Reagoi nopeasti silloinkin, kun vasta epäilet kosteusvauriota. Omakotitaloon on hyvä pyytää paikalle kosteusvaurioihin erikoistunut kuntotutkija. Taloyhtiössä asuva ottaa yhteyden isännöitsijään.

5. Mistä tunnistan ammattitaitoiset tekijät?

Löydät kosteusvaurioihin erikoistuneita kuntotutkijoita, korjaussuunnittelijoita ja korjausrakentamisen valvojia esimerkiksi rakennusalan henkilöpätevyyspalvelu FISEn pätevyysrekisteristä. Voit tiedustella luotettavia ammattilaisia myös omasta vakuutusyhtiöstäsi. Tekijöiden koulutus- ja kokemustausta kannattaa selvittää.

6. Aiheuttaako vaurio aina ison remontin?

Ei välttämättä. Akuutista vesivahingosta selvitään yleensä huolellisella kuivatuksella ja vaurioituneiden materiaalien uusinnalla. Pitkään jatkunut piilovuoto tai rakenteiden kostuminen voi pahimmillaan tehdä asunnosta asumis- ja korjauskelvottoman. Korjaustoimenpiteiden tulee perustua kuntotarkastajan tai -tutkijan tekemään tutkimukseen. K-Raudan remonttineuvonnasta saa osaavaa apua saneerausten toteuttamiseen.

Asiantuntijana neuvontainsinööri Timo Jokela, peruskorjaamisen ja rakentamisen kehittämiskeskus PRKK:sta

Lue lisää:

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 16 ) Ei ( 0 )
Niksi-Pirkka
Ostopäätöksen tueksi
Onko vaikea tehdä ostopäätös esim. uuden paidan tai kattilan kohdalla? Mietit onko ostos liian kallis? Vertaa hintaa tuntipalkkaasi tai yhden päivän käyttörahaan, ja mieti onko ostos sen arvoinen. Helpottaa kummasti!
1 2 0
Avaimet turvaan taaperolta
Avaimet turvaan taaperolta
Varastaako taaperosi eteisen pöydällä olevat avaimet, mutta et halua porata vuokra-asunnon seinään reikää avainkaapille? Ei hätää, virkkaa tai solmi avainkipolle amppeli, jonka voit ripustaa naulakkoon. Avaimet ovat nyt turvassa alle metrin mittaiselta näpistelijältä.
3 5 0
Patakintaat sormia lämmittämään
Jäivätkö tumppusi tai hanskasi kotiin, kun lähdit ulos lastenrattaiden kanssa? Kiinnitä patakintaat narulla rattaiden työntöosaan, niin sormesi ei enää palele.
1 1 0
Helposti juustoraastetta
Saat juustoraastetta kädenkäänteessä, pilko juusto paloiksi ja laita se smoothiekoneeseen. Noin 5 sekunnin pyöritys ja juusto on raastettu.
0 3 0
Kaikki hunaja käyttöön
Kun hunajapurkin laidoilla on vielä hunajaa, kaada hieman lämmintä vettä purkkiin, sulje kansi ja ravista, jotta kaikki hunaja sulaa veteen. Kaada lopuksi hunajavesi teen sekaan. Näin saat kaikki hunajat käytettyä ja purkki on puhdas kierrätystä varten!
0 2 0
Joustavaa sidontaliinaa sukista
Sekajätteeseen muutoin joutuvista rikkoutuneista tai muuten käytöstä poistettavista sukista saa kestävää ja joustavaa sidontanarua esim. köynnösten, omenapuunoksien yms. tukemiseen. Leikkaa sukat varresta alkaen noin 2 cm:n lenkeiksi ja pujottele lenkit yhteen naruksi. Yhdestä nilkkasukasta tulee jo pitkä naru!
0 1 0